De Open Sea Lab hackathon gemist? Bekijk de aftermovie


Foto: EMODnet (Leemans)

Bekijk de video en fotogalerij, en ontdek hoe bruisend, innovatief en creatief het er tijdens deze driedaagse in de StartUp Village in Antwerpen aan toe ging.

Tijdens de bootcamp en hackathon kwamen geïnteresseerden uit 15 verschillende landen (waaronder Canada) samen. Ze konden deelnemen aan workshops onder leiding van experten, maar kregen ook geïndividualiseerde trainingen aangeboden om hun datamanipulatie, business-modelling, user-testing en pitching skills te verbeteren.

De deelnemers gingen vervolgens in teamverband in competitie met elkaar. Opdracht was om een innovatieve en nieuwe applicatie te ontwikkelen, gebruikmakend van mariene open data uit het aanbod van EMODnet (European Marine Observation and Data Network). De ontwikkelde ideeën varieerden van hulpmiddelen om vissers, milieumanagers en de mariene windenergiesector te ondersteunen tot applicaties rond zee- en kusttoerisme voor het brede publiek. Een gemeenschappelijk thema was de nood voor de ontwikkeling van een interface die de enorme massa aan beschikbare mariene data aanwendt en toegankelijk maakt voor gebruikers op een manier die begrijpelijk en bruikbaar is voor specifieke noden.

De zeven vooruitstrevende concepten en demo’s werden voorgesteld aan een jury. Het winnende Team 5 (met enkele bekende VLIZ-gezichten) ontwikkelde een tool om geschikte gebieden te selecteren voor de kweek van zeewieren in Europa. Een dikke proficiat!

Meer informatie rond alle ontwikkelde demo’s is te vinden op de website van EMODnet.