04 / 08 / 2016
![](http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/docs/nieuws/Viv2015-abstractenboek(1.9S).jpg)
Foto: VLIZ - Nancy Fockedey
Op 30 oktober 2015 organiseerde het VLIZ, samen met het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG), het agentschap Onroerend Erfgoed en het Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke (NAVIGO) voor een derde keer de studiedag ‘Vissen in het Verleden’ in Oostende. Deze studiedag stond open voor een geïnteresseerd publiek van professionals, experten uit een beleidsadviserende omgeving, het (visserij)onderzoek, de visserijsector (productie en handel), natuur- en milieuorganisaties, gids- en heemkundige kringen, de culturele erfgoedsector, educatieve centra, media, (kust)gemeentebesturen … alsook alle andere geïnteresseerden. De inschrijvingen overtroffen binnen enkele dagen de maximale zaalcapaciteit, een bewijs dat er een brede belangstelling bestaat voor het thema, en is alsook een blijk van waardering voor de kwaliteit van de studiedag.
Het ochtendprogramma was gewijd aan het thema van de visverwerkende industrie aan de Vlaamse (pre-1830) en Belgische kust. De historische inkijk op de nijverheid voor het bewerken en bewaren van visproducten (roken, zouten, conserven …) werd in perspectief geplaatst met de huidige visverwerkende industrie in Vlaanderen. Ook het latere hergebruik van 15de-eeuwse haringtonnen, het peuren en verwerken van paling en het bewaren van kabeljauw in de IJslandvaart in de 19-20ste eeuw kwamen aan bod. De ‘Cierk’ bracht met een reeks korte bijdragen (liederen, foto’s en filmfragmenten, traditionele voorwerpen en gebruiken, etc.) de dagelijkse beleving van de zeevisserij in beeld.
De digitale versie van het abstractenboek van de studiedag kan u downloaden op de webpagina, waar ook de fotogalerij, de presentaties en de evaluatie van de studiedag raadpleegbaar zijn: www.vliz.be/zeevisserij/eindproducten-30-10-2015.
Wie graag een papieren versie ontvangt, kan deze aanschaffen tegen de kostprijs van 11,00 EUR (exclusief portkosten). Bestellen kan op het e-mailadres info@vliz.be, met vermelding van “abstractenboek Vissen in het verleden 2015”.
Voor de snelle beslissers: er zijn ook nog een beperkt aantal exemplaren beschikbaar van de abstractenboeken van de studiedagen 2011 en 2013.