Studie- en trefdag voor Kustgidsen 2023

Start datum
Eind datum
Locatie
Wielingencentrum, Wenduine (De Haan)
Land
Belgium
Wenduine Spioenkop


Noteer deze Trefdag voor Kustgidsen alvast in je agenda
Zaterdag 9 december 2023
9:30 - 16:30
Wielingencentrum, Graaf Jansdijk 18, Wenduine (De Haan)

Wat?

De Trefdag voor Kustgidsen is een jaarlijkse organisatie van de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Instituut voor de Zee i.s.m. een kustgemeente.
Ook dit jaar wil je als kustgids deze afspraak natuurlijk niet missen! Met lezingen over actuele zeethema's, exclusieve excursies en een fijne babbel met andere begeleiders.

Voor wie?

Begeleid je als gids klassen of groepen aan zee of in het hinterland?
Kruis dan nu al zaterdag 9 december aan in je agenda voor de Trefdag voor Kustgidsen in Wenduine.

Programma

 • Voordrachten (9:20 - 13:00)

  - 9.25 u  | Verwelkoming door burgemeester Wilfried Vandaele van de gemeente De Haan.
  - 9.30 u | De bescherming van ‘De Concessie’. De statige Belle-Epoque villawijk bezorgt De Haan internationale bekendheid. - door Wilfried Vandaele 
  - 10.00 u | Heeft de klimaatverandering impact op de verzilting van de polders? Kunnen we verzilting tegengaan en is dit wenselijk? - door Wim Van Isacker 
  - 10.30 u | Zelfs zonder zeelucht maakt de zee ons gezond. Wat is er zo uniek aan de kust dat het ons mentaal welzijn beïnvloedt? - door Alexander Hooyberg
  - 11.00 u | Pauze met koffie en gebak
  - 11.30 u | Wenduine, van de Romeinse tijd tot in de Middeleeuwen. Over getijdengeulen en schorren, van het Fort van Oudenburg tot de zee en hoe een nieuw kustlandschap ontstond - door Dries Tys
  - 12.00 u | Bijzondere zeezoogdieren in de Belgische Noordzee.  Zeewetenschap met straffe verhalen over een gestrande walvis in De Haan en een aangespoelde orka in de Panne - door Jan Haelters

 • Duurzame broodjeslunch (13:00 - 14:00)
  Met erfgoedstand Kusterfgoed in Beeld
   
 • Excursies (14:00 - 16:30)


  - Vertelwandeling langs waterlijn en duinbos.
  Kustgids Joris Surmont vertelt lokale verhalen over noodweer, grondzeeën en ervaren schippers. Maar ook de zoetwaterbevoorrading uit de duinen en de huidige zeewering komen ter sprake.
  - Erfgoedwandeling in het spoor van Albert Einstein en andere markante figuren.
  Van James Ensor tot Hergé. Historisch gids Brigitte Baeten-Hochs vertelt over hun doen en laten tijdens een boeiende wandeling in de pittoreske villawijk ‘Concessie’.
  - Fietstocht van de Kleiputten van Wenduine naar de Uitkerkse Polder.
  Met Natuurgids Geert de Clercq ga je uitwaaien in de kustpolders op zoek naar het gevleugeld spektakel van vriezeganzen en snaterende wintergasten.
  - Spelenderwijs in de Duinbossen van Vosseslag.
  Tom Museeuw van jeugddienst De Haan neemt je mee op pad in speelzone Het Vossenhol. Als bezieler vertelt hij hoe de speelzone en het multimovepad tot stand kwamen vanuit een kinderperspectief. Deelnemers planten een boompje aan in de speelzone!     
  - Gezondheidswandeling met demonstratie op het strand.
  Benieuwd om al wandelend in gesprek te gaan met een zee-onderzoeker? Alexander Hooyberg van het Vlaams Instituut voor de Zee neemt je mee in zijn onderzoek en legt uit hoe je één kan worden met de zee.
  - Geleid bezoek aan het Zeepreventorium.
  Duik tijdens dit bezoek met stafmedewerker Lien Sercu in de rijke geschiedenis van het ‘huis in de duinen’. Ontdek wat deze zorginnovator aan zee biedt voor jongeren met chronische aandoeningen.

Registreren

Deze Trefdag is volzet! Wie er alsnog bij wil zijn, komt op de reservelijst. Klik daarvoor hier je gewenste excursie aan. We contacteren je als er plaatsen vrijkomen.

Meer info?

logobanner trefdag voor kustgidsen 2023