Het doel van deze studie is ondersteuning te bieden voor de opmaak van het Vlaams adaptatieplan. Het doelpubliek van deze handleiding zijn al de Vlaamse beleidsdomeinen.In een inleidend hoofdstuk worden de achtergrond van de studie, de doelstelling van de studie, het Europese en Vlaams adaptatiebeleid besproken.
In hoofdstuk 2 “Bouwstenen voor een adaptatieplan” komt er een beschrijving van het proces tot opmaak van een adaptatieplan, dit hoofdstuk is m.a.w. de “rode draad” die in de volgende hoofdstukken in meer detail wordt uitgewerkt.
In hoofdstuk 3 “Bepaling van de effecten van klimaatverandering in Vlaanderen” worden de volgende elementen beschreven: de primaire effecten van klimaatverandering, uitgewerkt aan de hand van de weerhouden scenario’s voor klimaatverandering, de verwachte evolutie van socio-economische variabelen, de oplijsting van mogelijke impacten per beleidsdomein en de methoden om de kwetsbaarheid van een beleidsdomein/departement te kwantificeren.
Hoofdstuk 4 “Opstellen van mogelijke adaptatiemaatregelen” bespreekt de typologie van maatregelen en kansen, schept een kader voor maatregelen per beleidsdomein maar ook voor de kansen voortvloeiend uit klimaatverandering en geeft inzicht in kosten en neveneffecten van maatregelen.
Hoofdstuk 5 “Ontwikkelen van een adaptatiestrategie” tenslotte beschrijft de typologie van adaptatiestrategieën, de instrumenten om de strategie te bepalen en prioriteiten te leggen, de inbedding van de strategie in andere beleidsdomeinen en de doorvertaling naar bestaande instrumenten en verder te nemen processtappen. In dit hoofdstuk wordt ook al informatie meegeven over de adaptatiestrategie per beleidsveld voor de verdere uitwerking in het Vlaams Adaptatieplan.