Are you interested in marine research? Or would you like to take a look on a research vessel? Come visit the Marine Station Ostend of the Flanders Marine Institute (VLIZ) on Sunday 24 November – Science Day. Scientists will be highlighting the high-tech progress of marine research.
You have probably noticed it: the technology around us is constantly evolving. Artificial intelligence, robots or virtual reality. These are just a few of the technological trends that once seemed like a distant future and are now an indispensable part of our daily lives. Sea research is also riding the wave of high-tech progress. New technologies enable scientists to do things that they could only dream of a few decades ago.
Did you know, for example, that researchers are using uncrewed robots to study climate change? That Europe is working on a digital twin of the ocean to make well-considered decisions to protect our ocean? Or that marine technicians are eagerly using 3D printers to make parts of sampling equipment?
Visit the science festival ‘High-T at Sea’ and discover these and many more technological advances. Immerse yourself in the unique digital experience lab. Children can build their own periscope during a workshop or take part in the dazzling Wild-van-Water shows. For the slightly older audience, we have various lectures on offer. And as the icing on the cake, you can warm up during our High-T(ea) with a selection of drinks and sweets. In short, something for everyone!
Soon, you will find more information about the full program here.
Het programma
Verspreid over het Marien Station Oostende en het onderzoeksschip RV Simon Stevin ontmoet je wetenschappers uit diverse zeewetenschappelijke disciplines. Elke activiteit is gelinkt aan de technologische vooruitgang in zeeonderzoek!
Interactieve workshops
Workshop ‘Periscopen bouwen’
Heb je altijd al willen weten hoe je onder water of om de hoek kunt kijken, zonder gezien te worden? In deze leuke en laagdrempelige workshop leer je alles over hoe een periscoop werkt en bouw je zelf je eigen exemplaar. Voor kinderen van 9 jaar of ouder.
Deze 1u durende workshop gaat van start om 11u en is gratis.
Workshop 'Luister naar de oceaan'
Neem deel aan deze inspirerende workshop, begeleid door kunstenares Elise Guillaume en wetenschapper Marine Severin. Tijdens deze workshop, die onderdeel is van een wetenschappelijke studie, krijg je de kans om op een unieke manier te reflecteren en in contact te komen met onderwatergeluid door middel van luisteroefeningen, vragenlijsten en levendige groepsdiscussies. Deelnemen kan vanaf 16 jaar.
Deze workshop is gratis, maar inschrijven is vereist!
Ik schrijf me in voor de workshop om 11u
Bezoek het Marine Robotics Centre
Robots zijn niet meer weg te denken uit zeeonderzoek! Bezoek het enige "zeerobotcentrum" van de Lage Landen en maak kennis met de verschillende telgen van onze robotfamilie. Ontdek hoe ze het werk van zeeonderzoekers ondersteunen en verrijken.
Ga aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin
Heb je er altijd al van gedroomd om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Dit is jouw kans. Scheep op zondag 24 november in en kom alles te weten over het reilen en zeilen aan boord van een schip in dienst van de wetenschap. De bemannning leidt je onder andere rond op de brug, in de machinekamer en in de kombuis. In samenwerking met Vloot dab/Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).
Dompel je onder in het zeebelevingslab
Stap binnen in het interactieve belevingslab van het VLIZ en laat je meevoeren in een unieke, immersieve ervaring. Je krijgt de kans om zelf aan de knoppen te staan en verschillende klimaatscenario’s te activeren. Zie met eigen ogen hoe de oceaan en haar biodiversiteit veranderen naargelang het gekozen klimaatscenario. Technologie, kunst en wetenschap komen samen in een meeslepende ervaring. Een bezoekje waard!
3D-visualisatie van de zeebodem en waterkolom
Met behulp van geluidsgolven brengen wetenschappers al decennialang de zeebodem in kaart. Tegenwoordig zetten onderzoekers deze techniek ook in om alles in het water – van kleine deeltjes tot grotere structuren – zichtbaar te maken. Tijdens de Dag van de Wetenschap geven onderzoekers van op het goednieuwe vaartuig Abbé Mann een korte demo van deze techniek, zodat je een beter inzicht krijgen in de werking en de vele toepassingen.
Ga op spannende zeedierzoektocht
In deze activiteit gaan kinderen op een avontuurlijke zeedierzoektocht! Op je kaart staan 9 zeediertjes, maar welke zoeken wij? Bij verschillende standen vind je tips, raadsels of leuke opdrachtjes die je helpen om een diertje van je kaart te schrappen. Heb jij alle hints verzameld en ontdekt welk diertje er overblijft? Kom dan je welverdiende beloning ophalen. Een interactieve en spannende zoektocht voor jonge avonturiers!
High T(emperature): impact van klimaatverandering op onze oceaan
Bij de High T(emperature)-stand duik je in de wereld van klimaatverandering en oceaanonderzoek. Ervaar via experimentjes hoe de stijgende zeespiegel invloed heeft op ons leven en ontdek hoe geavanceerde sensoren de zuurtegraad van het zeewater meten. Dompel je onder in deze boeiende en leerzame activiteit en begrijp de cruciale rol van wetenschap in het beschermen van onze oceaan.
Detective voor een dag: volg vissen met zendertechnologie
Wist je dat wetenschappers als echte detectives de levensloop van vissen volgen met behulp van zenders! Haal de speurneus in je boven door zelf een zendertje op te graven, te linken aan de juiste vissoort en kom alles te weten over de whereabouts van de vis.
3D-printen op zee
3D-printers zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit het zeeonderzoek. Mariene technici printen heel wat onderdelen van staalname-apparatuur. Zo ook onderdelen van een toestel om eDNA te bemonsteren. eDNA of environmental DNA stelt wetenschappers in staat om te achterhalen welke soorten zich in zee bevinden zonder ze zelf te zien. En neen, dit is geen hocus-pocus. Leer meer over eDNA, speel een spannend spelletje zeeslag met de 3D-printer en maak kans op een leuk aandenken! Een boeiende en interactieve ervaring voor jong en oud!
Say Cheese! Stap in onze photobooth
Stap voor de camera en kies je favoriete achtergrond – van een avontuurlijke zeereis tot het werken in een high-tech laboratorium. Verzamel je familie en vrienden en waan je een mariene wetenschapper. Neem een geweldige foto als digitale herinnering aan jouw Dag van de Wetenschap.
Bekijk de documentaire Testerep
Reis door de tijd met de korte documentaire Testerep. Dit verdwenen schiereiland, dat tot de middeleeuwen voor de Belgische kust lag, vormt het uitgangspunt voor een fascinerende verkenning van hoe wij de wereld bekijken en bestuderen. De film toont hoe het Testerep-onderzoeksproject gebruikmaakt van opgravingen en geavanceerde technologieën om de brug te slaan tussen mens en technologie, verleden en toekomst. Een unieke documentaire die je kijk op geschiedenis en wetenschap verrijkt.
High-T(ea) aan onze eet-en drankstanden
Zin in een hartige lunch? Of ben je eerder fan van zoete lekkernijen? Verwarm je aan onze eet-en drankstanden! Bij de foodtruck Cropains kun je genieten van een heerlijke burrito, croque of een warme kom soep. Voor de zoetekauwen is er een gezellige High Tea stand waar je kunt genieten van een selectie koude en warme drankjes, vergezeld van verrukkelijke gebakjes, helemaal in de stijl van de klassieke British High Tea. Een perfecte aanvulling op je dag vol wetenschap en avontuur!
Boeiende lezingen
Sluit je aan bij onze reeks lezingen, waar experts dieper ingaan op de technologische vooruitgang in het zeeonderzoek, variërend van de toekomst van de visserij tot de inzet van robots om klimaatverandering te bestuderen en een heuse kindershow.
Inschrijven voor de lezingen is niet mogelijk. Kom op tijd zodat je zeker een plaatsje hebt.
11:00-11:30 Opmeten van zeeën en de oceaan: een race naar de bodem? – Britt Lonneville (VLIZ)
“We weten meer over het oppervlak van de maan dan over de oceaanbodem”. Deze uitspraak heb je misschien ook al gehoord. Maar hoe juist is dit? Wat valt er nog in kaart te brengen? En hoe pakken we dit aan? In deze lezing belichten we de zeebodempioniers van toen en nu en onderzoeken we de vraagstukken en uitdagingen rondom het in kaart brengen van onze zeeën en de oceaan.
13:00 - 13:30 De toekomst van visserij of visserij van de toekomst? Onderzoek naar innovatie en technologie voor duurzame vangstmethoden – Jasper Van Vlasselaer (ILVO)
Jasper Van Vlasselaer, mariene bioloog en onderzoeker verbonden aan het ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij en Voedingsonderzoek), neemt je mee in de fascinerende wereld van de moderne visserij en het onderzoek daaromtrent. Terwijl traditionele vangstmethoden al eeuwenlang worden toegepast, staan we vandaag aan de vooravond van een revolutie in vistechnieken, gedreven door technologische innovaties en duurzaamheidsoverwegingen. Hoe kunnen nieuwe technologieën zoals LEDs, netontwerpen, en geautomatiseerde systemen de efficiëntie en selectiviteit van visserij verbeteren? En hoe dragen innovatieve praktijken en vernieuwde technieken bij aan het behoud van de mariene ecosystemen. Of je nu een visliefhebber bent, interesse hebt in technologie, of gewoon nieuwsgierig bent naar de toekomst van onze oceaan, deze lezing biedt voor elk wat wils!
14:00 - 14:30 Griet Neukersmans (UGent) - TBC
15:00 - 15:30 ‘Wild van Water’-kindershow – Ines Tavernier & Binke D’Haese (VLIZ)
Overvielen jouw kinderen je ook al eens met vragen zoals: "Hoe zien vissen elkaar eigenlijk in de donkere diepzee? Wie of wat leefde het eerst op aarde? Hoe stijgt en daalt een duiker?". Kinderen ontdekken het antwoord op deze en meer vragen tijdens de ‘Wild van Water’-show, gebaseerd op het gelijknamige experimentenboek. De kinderen draaien aan het rad, en bepalen welke prikkelende vragen er aan bod komen. Daarna slaan we met zijn allen aan het experimenteren. Als je Wild van Water bent, dan is deze show zeker iets voor jou!
Practical information
- Where: Marine Station Ostend (VLIZ), Slipwaykaai 2, 8400 Ostend
- When: 24/11/2024 from 10:00 to 17:00
- Price: free
- Contact: info@vliz.be; +32(0)59 33 60 00
More information about Dag van de wetenschap
The activities at VLIZ in the context of Science Day have been endorsed as an official activity within the United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development. More information on https://oceandecade.org/.