Science Day 2023: Santé Zee

Start date
Location
Marine Station Ostend & Reseatch Vessel Simon Stevin, Ostend
Country
Belgium

Ben je geïnteresseerd in zeeonderzoek of wil je eens rondneuzen op een onderzoeksschip? Zak dan op 26 november - Dag van de Wetenschap - af naar het Marien Station Oostende van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Wetenschappers zetten de gezondheid van de oceaan en de link met het menselijke lichaam in de kijker. Volg onze fit-o-meter en ondervindt het aan den lijve!

 

Dag van de Wetenschap 2023 - Santé Zee

 

Zee en gezondheid gaan hand in hand. Een gezonde oceaan is cruciaal voor onze planeet Aarde. Denk maar aan de opwarming en verzuring van de oceaan door klimaatverandering. Of aan storende geluiden onder water door menselijke activiteiten op zee. Ook heeft de zee een belangrijke invloed op onze eigen gezondheid. Wist je dat de zee een positieve invloed heeft op ons mentaal welzijn? Of dat de typische geur van de zee afkomstig is van algen en mogelijk een remedie vormt tegen heel wat kwaaltjes?

Volg op de Dag van de Wetenschap onze fit-o-meter en ondervind deze en veel meer wetenschappelijke weetjes aan den lijve. Op elk van de standen ontdek je een link tussen een lichaamsdeel, de oceaan en de (menselijke) gezondheid. En kinderen kunnen in een workshop met algen hun eigen ‘eetbare water’ maken. Voor het iets oudere publiek hebben we ook nog vier lezingen in de aanbieding. Kortom, voor ieder wat wils!


Het programma

 

Interactieve standen en demo's

Verspreid over het Marien Station Oostende en het onderzoeksschip RV Simon Stevin ontmoet je wetenschappers uit diverse zeewetenschappelijke disciplines. Elke stand is gelinkt aan een deel van het menselijke lichaam.

 

PlaneetZee Kinderworkshop ‘Eetbaar water’ (VOLZET)

Ben je tussen de 8 en 14 jaar en hou je van verrassende experimenten? Wat dacht je van eetbaar water? Ja, je leest het goed: water dat je kunt eten! We toveren vloeistof om tot smakelijke hapjes, omhuld door een zeewierlaagje. Misschien veranderen we zelfs jouw favoriete drankje in een snack.

Benieuwd? Meld je snel aan, want de workshop is beperkt tot maximum 15 personen. De workshop begint loopt van 10u30 tot 12u.

Ik schrijf me in voor de kinderworkshop 'Eetbaar water'

 

Workshop Eetbaar water
Escape Room Klimaat (VOLZET)

Je kennis over het klimaat heeft je in de klauwen van de fossiele brandstofmaffia gebracht. Opgesloten in een kamer waar de zuurstof schaars wordt, tikken de minuten weg. Met nog maar één uur te gaan, is het aan jou en je mede-experts om je weg naar buiten te puzzelen.

Raadsels en wetenschappelijke experimenten staan tussen jou en je vrijheid. Goede communicatie is essentieel. Ben je 14 jaar of ouder? Bewijs dan dat teamwerk en scherpe denkvaardigheden je kunnen redden van deze ondergang. Durf jij de uitdaging aan?

De escape room duurt 1 uur. Je kunt komen spelen om 13u en 15u. De minimumleeftijd is 14 jaar. Maximaal 15 deelnemers per tijdslot. De escape room is gratis, maar inschrijven is vereist via een van volgende registratielinks. Georganiseerd door Planeet Zee, de educatieve werking van het VLIZ.

Ik schrijf me in voor het spel van 13u

Ik schrijf me in voor het spel van 15u

 

Escape Room Klimaat
Lezingen

Niet alleen speelt een vitale oceaan een centrale rol in het behoud van onze aarde, maar ze draagt ook bij aan onze eigen gezondheid.

Sluit je aan bij onze reeks lezingen, waar experts dieper duiken in het samenspel van de oceaan en gezondheid, variërend van klimaatverandering en zeewierconsumptie tot 17de eeuwse quarantainepolitiek. Ontdek de zee zoals je haar nog nooit hebt ervaren!

Inschrijven voor de lezingen is niet nodig, met uitzondering van de boekvoorstelling. Kom op tijd zodat je zeker een plaatsje hebt.

Programma:

  • 11:30 - 12:00 De vroegmoderne lockdown: quarantaine aan zee in de achttiende eeuw – Stan Pannier (VLIZ)

Drie jaar geleden dook covid-19 voor het eerst op in steden met een luchthaven. Ook in vroegere tijden verspreidden epidemieën zich vaak via internationaal verkeer. Alleen: toen reisden mensen en goederen vooral via de zee. Het waren dus steevast havensteden als Oostende die vooropgingen in de strijd tegen besmetting. Welke voorzorgen namen gezagsdragers tijdens de achttiende eeuw om ziekten als de pest buiten de deur te houden? Slaagden ze in hun opzet? En tot welke spanningen en protesten leidden deze gezondheidsmaatregelen?

  • 13:30 - 15:00 Boekvoorstelling ‘De Onbekende Zee’ – Prof. dr. Jan Mees (VLIZ) & Academia Press (We stellen het boek niet één, maar twee maal voor! Geef via de inschrijfknop het door jou gekozen tijdstip door)

De oceaan is een mysterieuze wereld. We weten meer over het oppervlak van Mars dan over onze eigen diepzeebodem. Toch begint de oceaan langzaam zijn geheimen prijs te geven. Alleen al omdat hij de helft van onze zuurstof produceert, de aarde afkoelt en een kwart van onze koolstofuitstoot opslaat, is hij een stille bondgenoot die meer aandacht verdient. Oceaanwetenschappers Jan Mees en Colin Janssen nemen je mee op een reis langs koralen en kelpwouden, fascinerende diepzeedieren en nuttige microben. Ze tonen ook hoe al die schoonheid onder druk staat: klimaatverandering, overbevissing en vervuiling van de oceaan bedreigen niet alleen de kwetsbare fauna en flora, maar ook ons. Toch is niet alles verloren: technologische revoluties bieden hoop, als we op tijd in actie komen. ‘De onbekende zee’ reikt oplossingen aan om de problemen het hoofd te bieden, want het is nu of nooit voor de oceaan.

  • 15:00 - 15:30 Zeewier langs de Belgische kust, de oplossing voor uw problemen - Prof. dr. Olivier De Clerck (Ugent)

Zeewier wordt meer en meer naar voor geschoven als een van de mogelijke oplossingen voor het klimaatvraagstuk. De teelt van zeewier legt immers geen beslag op landbouwgrond, is niet afhankelijk van meststoffen en het beschikbare oppervlak voor zeewierteelt op zee is quasi onbeperkt. Maar zeewier is vooral onbekend in Vlaanderen. In deze presentatie kom je meer te weten over zeewier diversiteit, gebruik en toepassingen. En of zeewier een realistische oplossing voor het klimaatvraagstuk …?

  • 16:00 - 16:30 Oceaan in een veranderd klimaat. Sputterende motor of blijvende bondgenoot? - dr. Jan Seys (VLIZ)

De oceaan is de airco van onze planeet. Door een vierde van alle door de mens uitgestoten CO2 en meer dan 90 van de overtollige warmte te absorberen, behoedt ze ons van nog snellere ontsporing van het klimaatvraagstuk. Maar hoe lang kan ze dit nog en in welke mate ondervindt ze vandaag al de effecten van de opwarming en het surplus aan koolzuurgas? Met andere woorden: hoe gezond zijn de wereldzeeën nog en wat staat er op het spel?

Ga aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin

Heb je er altijd al van gedroomd om aan boord te gaan van een echt onderzoeksschip? Dit is jouw kans. Scheep op zondag 26 november in en kom alles te weten over het reilen en zeilen aan boord van een schip in dienst van de wetenschap. De bemannning leidt je onder andere rond op de brug, in de machinekamer en in de kombuis. In samenwerking met Vloot dab/Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).

Volg de virtuele rondleiding aan boord van het schip

Praktisch
  • Waar: Marien Station Oostende (VLIZ), Slipwaykaai 2, 8400 Oostende
  • Wanneer: 26/11/2023 van 10:00 tot 17:00
  • Prijs: Gratis
  • Contact: info@vliz.be; +32(0)59 33 60 00

Meer info over de Dag van de Wetenschap

 

UN Ocean Decade logo

 

De activititeiten op het VLIZ in het kader van de Dag van de Wetenschap zijn onderschreven als officiële activiteit binnen het Decennium van Oceaanwetenschapp voor Duurzame Ontwikkeling van de Verenigde Naties. Meer informatie op https://oceandecade.org/.