De lichtjes van de zee
Heb je op het einde van een warme, rustige voorjaarsdag al eens blauwe lichtflitsen gezien in de golven? Dan was je getuige van zeevonk. Een van de vele lichtgevende wezens in de oceaan.
PlaneetZee-scholenwedstrijd: welke klas ontsnapt uit de VLIZ-escape room ‘Klimaat en de oceaan’
Ga volgend schooljaar aan de slag in de klas rond het thema ‘Klimaat en de oceaan’. Door je in te lezen, praktische oefeningen uit te voeren en het thema echt te doen leven in de klas, bereid je je optimaal voor op een record-ontsnapping uit onze escape room.
Globaal model traceert de oorsprong van zwerfvuil op stranden
Een nieuw globaal virtueel model kan individuele landen en de internationale gemeenschap helpen marien afval te traceren en het probleem aan te pakken.
Doggerland - Verdwenen wereld in de Noordzee: expo en publieksboek
Naar aanleiding van de expo in Leiden verscheen een publieksboek over het actuele Doggerland-onderzoek. Ook het werk van VLIZ-onderzoekers Tine Missiaen en Ruth Plets komt erin aan bod.
Schepen volgen met MarineTraffic kan nu ook per land dankzij LifeWatch Vlaanderen
Maandelijks volgen miljoenen bezoekers de verplaatsingen van schepen wereldwijd via MarineTraffic. Recente droeg Vlaanderen een belangrijk steentje bij aan deze toepassing.
Haaien in de Noordzee onderwerp van nieuw VLIZ-webinar
Binnenkort is het weer Wereldoceaandag! Om de oceaan te vieren zet het VLIZ op woensdagavond 9 juni zijn virtuele Noordzeeduik verder. We gaan in de waterkolom ─ hét grootste ecosysteem op aarde ─ met Prof. Gudrun De Boeck (UAntwerpen) op zoek naar haaien.
Ga je naar het strand? Hou het veilig! Zeker met kinderen
In de brochure ‘De zee is geen zwembad’ zitten alle tips en info om het veilig te houden aan het strand. Zeker als je kinderen meeneemt. Zij blijken immers extra kwetsbaar.
Boekentip: De reizen van Ólafur Egilsson
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een marien boek in de kijker.
Bezoek VLIZ virtueel: binnenkijken in de werf van de InnovOcean Campus
De zesdelige videoreeks 'Bezoek VLIZ virtueel' belicht een selectie van nieuwigheden en VLIZ-faciliteiten die wegens Corona niet of moeilijk toegankelijk zijn. Starten doen we met de InnovOcean Campus, de nieuwe uitvalsbasis van VLIZ.
VLIZ werft aan: PhD-onderzoeker mariene microbiële interacties
Kom jij ons onderzoeksteam versterken om mee uit te pluizen hoe fytoplankton, zoöplankton en bacteriën de dynamiek van zwevende deeltjes en de sedimentmineralogie beïnvloeden in de Belgische Noordzee?
Nu registreren voor EMODnet Open Conference 2021 & workshop Atlas of the Sea
Met en voor deelnemers met diverse achtergrond en ervaring. Ontdek tussen 14 en 16 juni het nut en de waarde van EMODnet-dataproducten en -diensten, en blik mee op het EMODnet van de toekomst. Met op woensdagnamiddag een zeer laagdrempelige workshop over hoe de Europese Atlas van de Zee te gebruiken.
De Grote Rede #53 over zeehonden, mariene robots en zo veel meer
De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee uitgegeven door het VLIZ. Met drie grote bijdragen en negen vaste rubrieken biedt het zijn lezers een gevarieerde, maar objectieve kijk op de actuele onderzoek en beleid. Steeds meer abonnees kiezen voor de papierloze, digitale versie.