Het weer is momenteel nog een spelbreker voor veel waterpret aan zee. Maar sinds het hemelvaartweekend staan de strandredders aan onze kust alvast weer garant voor veilige zwemzones. Toch is het belangrijk zelf ook stil te staan bij de gevaren van het strand. Zeker als je kinderen meeneemt. Zij blijken immers extra kwetsbaar. In de brochure ‘De zee is geen zwembad’ vind je alle tips en info om het veilig te houden voor kind en begeleider.
Vanaf 13 mei, bij de start van het Hemelvaartweekend zijn in 5 kustgemeenten (Koksijde, Oostende, De Haan, Blankenberge en Knokke-Heist) de strandredders terug actief geworden op het strand. Vanaf dan kan je in de bewaakte zones veilig naar het strand en zwemmen. Maar weinigen staan er bij stil dat de zee en het strand zo ook hun gevaren hebben. Vooral kinderen zijn extra kwetsbaar. Misschien denk je: “Mijn kind kan toch zwemmen?” Inderdaad, jouw kind heeft een zwembadbrevet. Maar heeft het ook geleerd in zee te zwemmen? De zee is immers geen zwembad!
De brochure ‘De zee is geen zwembad’ informeert je over de gevaren in de zee én op het strand, en dat voor de specifieke situatie van de Belgische kust. Neem ze door, lees aandachtig de veiligheidstips en maak duidelijke afspraken met je kinderen. Zo kan je genieten van een veilige vakantie aan zee.
Deze folder is het initiatief van de vzw Safe Coastal Tourism, die werd opgericht na het overlijden van de eenentwintigjarige Bavo Verheyden in 2011 door verdrinking in zee. Haar missie: preventie door sensibilisatie. De belangrijkste oorzaak van verdrinking in zee blijkt immers onwetendheid en gebrek aan informatie te zijn. Je verdrinkt niet omdat je niet kan zwemmen, maar omdat je niet weet wat je te wachten staat. Je onderschat de kracht van de golven, de sterkte van de stromingen, de kou van het water. Je panikeert en raakt uitgeput. Dan kan het slecht aflopen.
Brochure als resultaat van een interessante co-creatie
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) identificeerde de 13 meest relevante ‘gevaren van zee en strand’ waar Europese strandbezoekers zich bewust van moeten zijn. Ze werden geselecteerd op basis van hun kans op voorkomen, de ernst van de gevolgen indien ze zich toch voordoen, en het potentieel om deze gevaren te voorkomen of de gevolgen ervan te verminderen. In het kader van het Europese project Sea Change ontwikkelde het VLIZ een informatieplatform voor Europese burgers over deze gevaren (Engelstalig). De Nederlandstalige versie ervan is te vinden op de VLEET – de online zee- en kustencyclopedie voor de Lage Landen: www.vleet.be/nl/strandgevaren.
In 2016 wint de vzw Safe Coastal Tourism de Sea Change-ideeënwedstrijd en wil met haar idee kinderen bewust maken van de gevaren van de zee. Dat idee zet het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) aan tot de organisatie van een bewustmakingsevenement in Oostende in 2017 en het sponsoren van de vzw om haar idee verder uit te werken in een kinderverhaal ‘Viktor in nood’ (4 tot 8 jaar), een informatief kwartetspel ‘Strandwijs’ (8 tot 12 jaar), en een sensibiliserend campagnefilmpje voor al wie met kinderen naar zee gaat (hieronder). En voor de komende zomer is er nu dus ook de informatieve brochure. Met de steun van VLIZ, RedFed en IKWV.
Je vindt de folder intussen in alle toeristische infokantoren aan onze kust. Wil je de folder ook binnen je eigen sportclub of school verdelen, dan kan je exemplaren opvragen via Facebook/Messenger of email.