Call me by your name: hoe levensvormen aan hun naam komen
Vroeg jij je ooit al eens af hoe soorten aan hun naam komen? Taxonomie is de tak van de wetenschap die organismen benoemt, beschrijft en classificeert. Maar hoe relevant is deze discipline nog in tijden van artificiële intelligentie, DNA-metabarcoding en automatische beeldherkenning?
Een zomer boordevol zeeweetjes met de Zeekrant 2021
Een nieuwe zomer, een nieuwe Zeekrant boordevol interessante zeeweetjes. Haal snel jouw exemplaar en geniet ervan met zicht op zee.
Grootse interkalibratie moet onzekerheden in CO2-waarnemingen in oceaan verminderen
In Oostende vindt momenteel een uniek en groots experiment plaats: 28 types sensoren die CO2-concentraties in het oppervlaktewater van de oceaan meten, worden er met elkaar vergeleken. Deze actie moet onzekerheden in de wereldwijde mariene CO2-waarnemingen wegwerken.
Impact van schadelijke algenbloeien verwacht toe te nemen, als vraag naar zeevoedsel en kustontwikkelling groeit
Een allereerste VN-analyse van 9500 schadelijke algenbloeien (HAB) over de laatste 33 jaar laat zien dat de schade ervan toeneemt nu de aquacultuurindustrie, de exploitatie van de zee en de kustontwikkeling belangrijker worden.
BESS2021 - Blue Economy Science Summit focust op intellectuele eigendomsrechten
Innovatie vereist een goede aanpak van de intellectuele eigendomsrechten. Maar de Blue Economy Science Summit is veel meer dan een debat rond dit centrale thema. Ook de innovatiemarkt en vele netwerkingsmogelijkheden zijn het deelnemen waard!
Boekentip: Oceaan van een zee
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een marien boek in de kijker. Als fervent lezer had Thomas Mestdagh dit boek al een tijdje op zijn radar staan. Het blijkt een originele roman met de zee als geheimzinnig middelpunt van verschillende verhalen.
Minister Crevits opent zeewaterleiding in het kader van de uitbreiding van het Marien Station Oostende
Met het opendraaien van de nieuwe zeewaterleiding geeft onze voogdijminister Hilde Crevits het startschot gegeven voor de uitbreiding van het Marien Station Oostende.
Bezoek VLIZ virtueel: rondleiding in het Marien Station Oostende
De zesdelige videoreeks 'Bezoek VLIZ virtueel' belicht een selectie van nieuwigheden en VLIZ-faciliteiten die wegens corona niet of moeilijk toegankelijk zijn. Volg de rondleiding in het Marien Station Oostende, het satellietlaboratorium aan zee.
Eerste PlaneetZee-kinderworkshop op VLIZ: bestuur je zelfgebouwde onderwaterrobot!
Op woensdagnamiddag 7 juli kunnen 9 tot 12-jarigen aan de slag op het Marien Station Oostende van het VLIZ. Doel is om een onderwaterrobot te leren bouwen en deze op het einde van de workshop zelf te besturen.
Plastic zwerfvuil in de Schelde volgen met LifeWatch-viszenders
Het ontvangersnetwerk voor vissen in Schelde en Noordzee nu voor het eerst ook ingezet om de weg van plastic afval te volgen richting zee.
In situ observatiesysteem noodzakelijk voor duurzame ontwikkeling oceaan
De European Marine Board komt met een gebalde nota vol aanbevelingen voor de uitbouw van een in situ oceaanobservatiesysteem. Om het Tijdperk van de Digitale Oceaan als de bliksem van start te laten gaan!
Expositie ‘Operatie Noordzee 1944-’45’ verlengd tot 7 november
Goed nieuws voor wie de expositie in Seafront in Zeebrugge nog niet kon bezoeken! Nog tot de laatste dag van de herfstvakantie blijft dit een goede uittip.
Jong en oud raken er geboeid door het indrukwekkende verhaal van de bevrijding van de Scheldemonding en de Belgische Kust door geallieerde troepen.