In situ observatiesysteem noodzakelijk voor duurzame ontwikkeling oceaan

oceanobservatiesysteem
EMB | detail kaft © Jacob Bentley

Zelfs in de hoogste politieke kringen wordt momenteel aandacht besteed aan acties en oplossingen die de afkalvende gezondheid van de oceaan kunnen stoppen. Maar wie niet meet, kan ook niet opvolgen of de maatregelen hun effect hebben. Systematische en duurzame observatiesystemen – met sensoren die ter plekke in de oceaan, zeeën en kusten meten en snel betrouwbare data doorgeven – vormen dan ook een belangrijk deel van de oplossing. Als we de oceaan willen integreren in het ‘internet van dingen’, dan moeten er wel voortdurend ‘metende dingen’ in de oceaan aanwezig zijn, zo stelt een groep experten van de European Marine Board. In hun beleidsinformerende nota formuleren ze hun aanbevelingen om het Tijdperk van de Digitale Oceaan als de bliksem van start te laten gaan!

De nota zoomt in op de voordelen van een in situ oceaan-observerend systeem, de uitdagingen voor het bestuur en de financiering ervan, en de investeringen noodzakelijk voor de installatie. Observaties die de oceaan, zee en kust ter plekke meten, vormen een waardevolle aanvulling op observaties via teledetectie (bv. van satellieten). Een duurzaam, snel en betrouwbaar in situ observatiessyteem van de oceaan moet gezien worden als een infrastructuur van algemeen belang. De gegenereerde gegevens en informatie kunnen immers de duurzame ontwikkeling, de Green Deal en de blauwe economie sterk ondersteunen.

De experten werkzaam binnen deze werkgroep onder coördinatie van de European Marine Board bevelen tevens aan om een proces op gang te brengen die de kosten en de prestaties van het systeem blijvend evalueren, en de economische en milieuvoordelen ervan in kaart brengen. De uitbouw van een in situ oceaan-observatiesysteem moet zeker ook kunnen voortbouwen op reeds bestaande Europese en wereldwijde coördinatie-inspanningen, partnerschappen aangaan met de private sector en het maatschappelijk middenveld, en satellietwaarnemingen en modellen verder integreren.

Bij de aanvang van het Decennium van de Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling en het ‘Tijdperk van de Digitale Oceaan’ heeft deze in 16 pagina's gebalde nota het hogere doel om nationale en Europese beleidsmakers, financiers en mensen die het beleid beïnvloeden te informeren, maar ook de G7 en de G20, en VN-agentschappen zoals de Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC) van de UNESCO.
 

Download hier de EMB Policy Brief

Bekijk ook de videoboodschappen van enkele van de co-auteurs van het rapport op het YouTube Kanaal van de European Marine Board.


BE Dr Katy Hill - Ocean observations and the Ocean Decade
EMB

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!