Vind je het ook belangrijk om de biodiversiteit in onze Noordzee te herstellen en beschermen? Vind jij ook dat de vervuiling van onze zeeën en rivieren met plastic en afvalstoffen écht moet stoppen? Dan sta je hierin niet alleen! De Europese Unie maakt er zijn missie van om onze oceaan en binnenwateren te herstellen en te beschermen tegen 2030. Met de grote ‘Mission Ocean & Waters’ benadrukt de EU het belang van een duurzaam behoud en beheer van alles wat rond ons water draait. Het is een toppriotiteit, van hetzelfde belang als kankerbestrijding. Iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen! Wat ga jij doen als burger, bedrijf, organisatie of instelling om het doel van de missie te bereiken in 2030?
Missie om bedreiging Europese wateren een halt toe te roepen
Onze oceaan, zeeën, rivieren en andere binnenwateren worden voortdurend geconfronteerd met uitdagingen en bedreigingen vanuit verschillende hoeken. Woorden als vervuiling, klimaatverandering en biodiversiteitsverlies halen steeds vaker het nieuws. Net als jij, is de ganse samenleving bezorgd om het kwaliteitsverlies van onze leefomgeving. Iedereen wil tekenen voor een gezonde toekomst voor de komende generaties.
De Europese Unie stippelde recent vijf grote EU-missies uit. Doel is de meest dringendste uitdagingen waarmee Europa lidstaten te kampen hebben, aan te pakken en een oplossing te bieden tegen 2030. Deze missies moeten de transformatie ondersteunen tot een groener, gezonder, inclusiever en veerkrachtiger continent. Met hoge prioriteit naar voor geschoven: kankerbestrijding, leefbare steden, gezonde bodems en de strijd tegen klimaatverandering. Maar ook het herstel van onze oceaan en binnenwateren.
De Mission Ocean & Waters zorgt ervoor dat de Europese top het belang van zoute en zoete wateren voor onze samenleving erkent. Die wil daarmee vooral investeren in onderzoek en innovatie, betrokkenheid van burgers en blauwe economie.
Stap mee aan boord!
Nieuw in de aanpak van EU-missie ‘Herstel de Oceaan en Wateren’ is om initiatieven uit verschillende disciplines met elkaar te verbinden en de oceaan en binnenwateren als één geheel te benaderen. Zeeëen en binnenwateren vormen immers een sleutelrol bij het bereiken van klimaatneutraliteit en het herstel van de natuur.
Binnen de missie stelt de Europese Unie verschillende pijlers voorop waarmee het aan de slag wil in verschillende regio’s:
- Bescherm en herstel de bioversiteit van mariene en zoetwaterecosystemen
- Voorkom en elimineer de verontreiniging van onze oceaan, zeeën en binnenwateren
- Maak de duurzame Blauwe Economie koolstofneutraal en circulair
Onderteken het Mission Ocean Charter
Grensoverschrijdende acties ondersteunen de doelstellingen die de missie vooropstelt. Betrokkenheid en mobilisatie van beleidsmakers, belanghebbenden en burgers dient hierbij centraal te staan. Om wetenschappers, de industrie en het brede publiek te engageren en de objectieven van deze missie werkelijkheid te maken, schuift de EU Publieke en private investeringen naar voor.
Welke actie(s) om onze zeeën en rivieren gezonder te maken stel jij als voor als bedrijf, (kennis)instelling of (burger)vereniging? Onder welke activiteiten, projecten, campagnes en initiatieven wil jij – al dan niet in co-creatie met andere spelers – je schouders steken?
Schrijf je ambities en beloftes uit, en onderteken het Mission Ocean Charter. Zo kunnen de acties en initiatieven van jouw organisatie of project ook deel uitmaken van de Mission Ocean & Waters.
Wie kan het charter ondertekenen?
Waar vind ik info en het Mission Ocean Charter?
Wie doet nu al mee?
|
VLIZ en vele andere ondertekenden al Mission Ocean Charter
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) werkt mee in verschillende projecten in het kader van de Mission Ocean & Waters. In het project BlueMissionBanos leidt het VLIZ het werkpakket om burgers en relevante stakeholders in het Oostzee- en Noordzeegebied (BANOS) te inspireren en te betrekken (o.a. door het Charter te ondertekenen) en te ondersteunen. Doel is om de blauwe economie koolstofneutraal en circulair te maken tegen 2030, terwijl de vervuiling wordt uitgebannen en de ecosystemen en biodiversiteit in het BANOS-gebied worden hersteld.
Het VLIZ onderschreef zelf ook het Mission Ocean Charter door verschillende van zijn activiteiten te laten erkennen als “bijdragend aan het doel van de Mission Ocean & Waters”.