Romeinse forten langs de Noordzee. Schakels in een kustverdediging?
In de Romeinse tijd moesten de kusten van de Noordzee verdedigd worden tegen invallen van Germaanse stammen. Nieuw onderzoek door Vlaamse en Nederlandse archeologen ontrafelt de aanwezigheid van enkele nabije kustforten en hun rol in deze verdedigingslinie.
Eerste LifeWatch Biodiversity Day focust op zenders, camera's en innovatieve technologie
Een nieuw en inspirerend jaarlijks evenement rond biodiversiteit, waar wetenschap, beleid en industrie elkaar ontmoeten. Nieuw is dat LifeWatch Belgium zich met dit event ook wil richten tot burgers met sterke interesse in biodiversiteit. Natuurliefhebbers en burgerwetenschappers zijn dus meer dan welkom!
Lezingenreeks focust op klimaatverandering aan de kust
De klimaatverandering heeft een sterke impact op onze kust. Met een reeks lezingen wil het Departement Omgeving een antwoord bieden op de vraag hoe we ons op een duurzame en meer natuurlijke manier kunnen wapenen tegen deze veranderende weersfenomenen.
Architectuur als antwoord op uitdagingen in een snel veranderende wereld
Oostende is midden oktober vier dagen lang het kloppend hart van het Festival van de architectuur. Voor iedereen met een hart voor een goed ontworpen leefomgeving en een maatschappij ‘in transit’.
Bezoek VLIZ virtueel: spitstechnologie in het Marine Robotics Centre
De zesdelige videoreeks 'Bezoek VLIZ virtueel' belicht een selectie van nieuwigheden en VLIZ-faciliteiten die wegens corona niet of moeilijk toegankelijk zijn. Volg de rondleiding in het Marine Robotics Centre, het eerste zeerobotcentrum van de Lage Landen.
Maak kennis met de mariene multi-use demonstratieprojecten van UNITED
Hoe goed zijn aquacultuur, blauwe energie en toerisme combineerbaar op zee? In het UNITED-webinar van 27 oktober volg je hoe dat werkt op vijf demosites die in reallife verschillende combinaties van mariene activiteiten uittesten.
Think Tank North Sea start visietraject rond milieuvriendelijke blauwe groei
De Think Tank North Sea, de bottom-up gedreven denktank voor onze Noordzee vat in oktober een nieuw visievormingstraject aan rond 'Environmentally sustainable blue growth'. Ook jij kan meewerken aan de visievorming.
Boekentip: De zwerm
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een marien boek in de kijker. Marien bioloog en wetenschappelijk duiker Maarten De Rijcke verdiepte zich in 'De zwerm' van de Duitse communicatiewetenschapper Frank Schätzing.
Hoe de Vlaamse aquacultuur verduurzamen?
Op vrijdag 29 oktober 2021 organiseren De Blauwe Cluster en het Vlaams Instituut voor de Zee de 10de editie van het Vlaams Aquacultuur Symposium. Het centrale thema is verduurzaming van aquacultuur.
Scholenwedstrijd: klimaat en de oceaan
PlaneetZee, het educatieve platform van VLIZ, lanceert een nieuwe scholenwedstrijd rond het thema 'Klimaat en de oceaan' voor de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs. Breng het thema tot leven in de klas, speel onze escape room en wie weet win jij een een boottocht met het onderzoeksschip Simon Stevin.
PlaneetZee kinderworkshop: Koken met zeewier
Op woensdagnamiddag 27 oktober kunnen 9 tot 12-jarigen aan de slag op het Marien Station Oostende van het VLIZ met zeewier. Durf je het aan om iets nieuws te proeven?
Ontdek wat Unesco doet in Vlaanderen op Unesco-trefdag
Iedereen met interesse voor Unesco, of betrokken bij Unesco-netwerken, -programma's, of -erkenningen, is welkom op de Unesco-trefdag op donderdag 14 oktober in Brussel. VLIZ is co-organisator, en zorgt voor enkele mariene toetsen in het programma.
Save the date: Dag van de Wetenschap op zondag 28 november
Vorig jaar ging de Dag van de Wetenschap noodgedwongen digitaal. Dit jaar kan je de wetenschap opnieuw fysiek beleven. Zo ook op de Oostendse Oosteroever waar het VLIZ de deuren van zijn Marien Station Oostende en het onderzoeksschip Simon Stevin wagenwijd open zet. Noteer de datum in je agenda en houd onze kanalen in de gaten voor meer info over het programma.