De kust bedijkt: recente aanpak versus oud gebruik
Al sinds de Romeinse periode tracht de mens het wassende water van de zee tegen te houden met dijken. Archeologen van de VUB zetten innovatieve technieken in om restanten van deze oude dijken te situeren in de tijd. De waardevolle informatie die hieruit komt levert inzichten om de hedendaagse uitdagingen rond klimaatverandering en zeespiegelstijging het hoofd te helpen bieden.
Waarom heb ik minder stress aan de zee?
Alexander Hooyberg doet onderzoek naar het effect van de kust op de menselijke gezondheid en stress, en mag het uitleggen in een aflevering van de Universiteit van Vlaanderen.
Aan de slag met burgerwetenschap aan de kust
In de vernieuwde folder “Burgerwetenschap aan de kust” lijst Scivil – het kenniscentrum voor citizen science in Vlaanderen – 14 projecten op, waar burgers een handje kunnen toesteken aan de zee- en kustwetenschap.
Belang van de blauwe economie voor Vlaanderen
Hoe groot is de economische en maatschappelijke impact van de blauwe economie in Vlaanderen? De Blauwe Cluster liet een studie uitvoeren om de actuele situatie te vergelijken met 5 jaar terug.
Zuidelijke Oceaan absorbeert meer CO2 dan eerder gedacht, zo blijkt uit onderzoek
Wist je dat het VLIZ ook actief is in onderzoek in de Zuidelijke Oceaan? Uit de bevindingen van een internationaal onderzoeksteam – waar VLIZ toe bijdroeg – blijkt dat de opnamecapaciteit van CO2 door de oceaan rond Antarctica mogelijks tot 25% onderschat werd. Een nieuwe observatiemethodiek, die rechtstreeks de CO2-uitwisseling tussen de lucht en de zee opmeet, deed de onderzoekers opnieuw aan het rekenen slaan.
Onderwatergeluid als een ‘kanarie’ voor ondiepe kustwateren
Door de akoestische dataverzameling en -verwerking van onderwatergeluiden sterk te automatiseren, kunnen soundscapes dienen om geluidsvervuiling en andere menselijke invloeden in zee over langere periodes te monitoren.
Expo: Een strand vol geschiedenis
Met deze expo in het Wielingencentrum duik je in de varende en vissende geschiedenis van Wenduine, en ontdek je enkele bizarre strandvondsten.
Groetjes met zicht op zee
Een expo tussen en op strandcabientjes: het is eens wat anders! Kuier in verschillende kustgemeenten tussen de strandcabines en ontdek hoe het gebruik van de strandcabine aan onze kust is geëvolueerd doorheen de tijd.
Zeg je zegje over het ruimtelijk plan Belgische Noordzee
Nog tot 27 augustus 2024 kan je als burger of organisatie bemerkingen doorgeven op het ontwerp van het nieuwe marien ruimtelijk plan in de Belgische zeegebieden voor de periode van 2026 tot 2034.
De Noordzee is van ons allemaal! Daarom is het belangrijk om de mening van het grote publiek te kennen en hiermee rekening te houden om zo tot een breed gedragen plan te komen.