De Blauwe Cluster liet een studie uitvoeren naar de economische en maatschappelijke impact van de blauwe economie in Vlaanderen. Daaruit blijkt dat de sector nu al goed is voor 5,2% van het Vlaamse bruto binnenlands product. Dat impliceert dat de blauwe economie een sterkhouder is voor de Vlaamse economie, die qua omvang te vergelijken is met de Vlaamse voedingsindustrie of chemische en life sciences-cluster.
Vijf jaar geleden liet De Blauwe Cluster een studie uitvoeren om het belang van de blauwe economie in Vlaanderen in kaart te brengen. Hoe is het ondertussen met de sector geëvolueerd? In het nieuwste rapport "Het economisch en maatschappelijk belang van de blauwe economie voor Vlaanderen" lees je alles over de economische én maatschappelijke impact van deze sector voor Vlaanderen.
Voor de berekening van de economische impact werd gebruik gemaakt van een combinatie van methoden, waaronder document- en dataonderzoek, online bevragingen en economische impactanalyses. Vergeleken met 2018 zijn de output en tewerkstelling toegenomen met 26%, is de toegevoegde waarde gestegen met 20% en kende de bijdrage aan het Vlaamse BBP een stijging met 15%. Hiermee is de blauwe economie een sterkhouder voor de Vlaamse economie en is ze in omvang vergelijkbaar met de Vlaamse voedingsindustrie of de Vlaamse chemische en life sciences cluster.
In het kader van de maatschappelijke relevantie van de blauwe economie werden o.a. vier gevalsstudies van De Blauwe Cluster nader onderzocht (RAINBOW, SYMAPA, Design for Public Value at Sea en SSAVE). Uit de studie bleek dat de blauwe economie een cruciale maatschappelijke impact heeft door een belangrijke bijdrage te leveren aan de transitie naar een circulaire economie, de transitie naar duurzame energie en de transitie naar duurzame mobiliteit. De blauwe economie speelt ook een belangrijke rol bij de verwezenlijking van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (SDG 7, 9, 13 en 14).