Scivil – het kenniscentrum voor citizen science in Vlaanderen – bracht de vernieuwde folder “Burgerwetenschap aan de kust” uit. Daarin vind je 14 projecten opgelijst waar burgers een handje kunnen toesteken aan de zee- en kustwetenschap. Mariene wetenschappers wereldwijd kunnen de hulp van burgers best gebruiken om de immens uitgestrekte zeeën, oceaan en kustlijnen onderzocht te krijgen. Strandwandelaars, vissers, duikers, watersporters, maar ook scholen en hun leerlingen kunnen allemaal helpen om onze stranden en kustwateren beter te monitoren en waardevolle data aan te leveren voor wetenschappelijk onderzoek.
Burgerwetenschap blijkt een van de beste manieren om het ruimere engagement van het publiek te stimuleren en kan zelfs tot gedragsverandering leiden. Zelf betrekt het VLIZ burgers in haar projecten Seawatch-B, Grote Schelpenteldag, CoastSnap België, Recreatieve Visserij, INSPIRE-Europe, Expedition Coastline en Plastic Pirates Goes Europe.
“De laatste jaren zien we gelukkig een inhaalbeweging in de burgerwetenschapsprojecten met aandacht voor onze zeeën en oceaan,” zegt Jan Seys, initiator van SeaWatch-B en Grote Schelpenteldag, twee van de langstlopende van deze VLIZ-projecten. Het VLIZ kon in het kader van het project Prep4Blue een uitvoerige inventaris opstellen van de burgerwetenschapsprojecten rond zee en water in Europa. “Info over de bijna 1000 gedetecteerde projecten is consulteerbaar in de webapplicatie van WaveLinks. De lessen die we uit dit alles getrokken hebben, zijn samengevat in het rapport Beneath the surface, met aanbevelingen en goede praktijken voor wie nieuwe burgerprojecten rond zee en kust wil opstarten ter ondersteuning van de EU Mission Ocean and Waters."
De projecten waar je als individu aan de Belgische kust kan aan deelnemen worden mooi opgelijst in de nieuwe Scivil-brochure als inspiratiebron. Aan de slag!
De pdf van de folder is downloadbaar via de link hieronder. Op het VLIZ (InnovOcean Campus) kan je een of meerdere exemplaren ophalen van de gedrukte versie van de brochures.