De boomkikker aan zee, ‘boomend’ als nooit tevoren
Vaak is het kommer en kwel als we de toestand van onze biodiversiteit onder de loep nemen. Soms echter kunnen natuurbeheerders successen voorleggen die aan de ribben blijven plakken. Zo is er het verhaal van de boomkikker, een lokaal nagenoeg volledig verdwenen soort, die nu rond het Zwin terug kwakend door het leven gaat.
Studiedag: Fossielen van onze Noordzee
Op het programma van 14 oktober staan boeiende lezingen over vondsten, bestaande collecties en gevoerd onderzoek, en demo’s rond hoe botmateriaal uit de Noordzee te herkennen is. Breng je eigen strandvondsten van fossiel botmateriaal mee en leg ze voor aan de aanwezige Belgische en Nederlandse experten.
Word jij de nieuwe biodiversity science officer bij VLIZ?
Speel je met R of Python, en heb je al wat ervaring met projectmanagement? Ga aan de slag bij het Marine Observation Centre voor het verzamelen, verwerken en analyseren van biodiversiteitsobservaties – van plankton tot vis.
Batterij Aachen wint prestigieuze Europese erfgoedprijs. Met jouw hulp ook de publieksprijs?
Beseffen we te weinig hoe uniek deze brok erfgoed in onze achtertuin wel is? Stem voor Batterij Aachen voor de publieksprijs van de Europa Nostra Awards 2022!
Boekentip: De hele vis
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een marien boek in de kijker. In de laatste recensie in deze reeks prijst Bart De Smet het kookboek 'De hele vis' van Josh Niland aan.
Garnaal, vis van het jaar 2022: de wetenschappelijke basis
Het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) zit telkens mee aan tafel als de vis van het jaar verkozen wordt. Zo verzorgen ze wetenschappelijk advies bij deze marketingcampagne ter promotie van de Belgische aanvoer van vis- en zeevruchten.
Alle regels voor recreatieve vissers aan de Belgische kust op een rijtje
De nieuwe brochure ‘Recreatieve visserij aan de Belgische kust en zee’ maakt je wegwijs in de regelgeving die geldt voor zeehengelaars, kruiers, passieve strandvissers of mensen met een vaartuig dat uitgerust is met een visnet.
Kom alles te weten over het in kaart brengen van biotopen en habitats
Ontdek op 5 oktober hoe habitat mapping – zowel op land als op zee – in elkaar zit, en kan ingezet worden voor natuurbehoud. Die dag houden we in Brussel de LifeWatch Biodiversity Day – het jaarlijks evenement waar wetenschappers, burgers, het beleid en de industrie elkaar ontmoeten rond biodiversiteit.