Groot, groter, grootst – het blauw van onze planeet ontleed
Welk land bezit het grootste stuk zee? En wie beheert eigenlijk de oceaan? Britt Lonneville van ‘Marine Regions’ zocht het voor ons uit. Deze standaardlijst van wereldwijde zeegebieden en -plaatsnamen laat toe om onze aarde vanuit een blauwer perspectief te bekijken.
Grote Schelpenteldag 2022 op zaterdag 19 maart
Ervaring of niet, iedereen kan (zee)wetenschapper worden voor een dag! Kom naar een van de telposten in de tien kustgemeenten en help de wetenschap een handje. Dit jaar zoeken we naar verschillen tussen strandschelpen op de Belgische en de Nederlandse stranden.
Duinenstudiedag - Laat het stuiven...
Welke trends en uitdagingen liggen er in het verschiet voor de duinen aan onze snel veranderende kust? Op 10 maart maken diverse gebruikers de balans op in De Grote Post in Oostende. Studiedag voor iedereen die professioneel met de duinen te maken krijgt.
Jouw poster op de Empowering Biodiversity Research Conference?
Op deze tweedaagse in mei kom je alles te weten over het Belgisch biodiversiteitsonderzoek. Presenteer er je eigen onderzoek tijdens de postersessie.
VLIZ achter de schermen: marien geoloog Ruth
We lopen een dag mee in het spoor van VLIZ-medewerker Ruth Plets, marien geoloog en geregeld aan boord te vinden van het onderzoeksschip Simon Stevin.
PhD-beurs voor onderzoek naar proglaciale sedimenten van meren in het Noordzeebekken
VLIZ werft een mariene geoloog aan voor een vierjarig doctoraatsonderzoek in samenwerking met het Departement Geologie van de Universiteit Gent.
VLIZ werft aan: marien technicus voor uitbouw innovatieve meetsystemen op zee
Wil jij deel uitmaken van onze pool van technici en ingenieurs? En jouw steentje bijdragen aan het ontrafelen van het mysterie van onze zee met behulp van de nieuwste technologieën?
Tonga tsunami wereldwijd te volgen via Sea Level Station Monitoring Facility van UNESCO
De uitbarsting van de onderzeese vulkaan nabij Tonga veroorzaakte op 15 januari een tsunami die wereldwijd te volgen was via het systeem van aaneengeschakelde getijmeters. Duizenden kilometers van het epicentrum vandaan registreerden ze golven tot twee meter hoog. Wist je dat de data van die meer dan 1000 getijmeters terecht komen bij het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende?
Migratieroutes van paling in de Noordzee beter in kaart gebracht
Door het publiek terugbezorgde dataloggers leveren data die de trekroute van de ernstig bedreigde paling in de Noordzee blootgeeft.
Nu registreren voor de VLIZ Marine Science Day 2022
We kijken met zijn allen uit naar de VLIZ Marine Science Day 2022 op 2 maart. Halfweg februari maken we het programma bekend. Hierop hoef je niet te wachten om je te registreren voor het online event. Doe het voor 1 maart.