Te land, ter zee en in de lucht: de zin en onzin van bioplastic
Meer dan acht miljoen ton plastic afval komt jaarlijks in de oceaan terecht. Dat komt neer op één vrachtwagen per minuut. De plastic soep groeit aan en de impact op het oceaanleven is duidelijk. Is biodegradeerbaar plastic een oplossing voor het zwerfvuilprobleem? Lees snel verder over de zin en onzin van bioplastics.
Startschot gegeven van Living Lab in Raversijde
Een betonnen onderzoeksdijk – volgestouwd met sensoren – en een speciaal aangeplante duin voor dijk op het strand van Raversijde zal 7 jaar lang een levend lab vormen voor onderzoekers. De data moeten leiden tot een efficiëntere kustverdediging.
Pladijs profiteert van windmolenparken op zee
In haar doctoraat bestudeerde Jolien Buyse de ecologische effecten van offshore windmolenparken op pladijs, één van de belangrijkste platvissoorten voor de visserij in de zuidelijke Noordzee.
Offshore windmolens in gebroken kleilagen, wat zijn de risico’s?
Het pas afgetrapte Clay Tectonics-project onderzoekt de invloed van breuken en vervormingen in de zeebodem op de installaties van offshore windmolens. Het project beoogt een belangrijk kennishiaat in te vullen met het oog op de bouw van de nieuwe windparken in de Belgische Noordzee.
Kom je ook mee tellen op de Grote Schelpenteldag 2023?
Tijdens de Grote Schelpenteldag op 25 maart 2023 tellen en identificeren we samen de aangespoelde schelpen op het strand. Dit jaar doen ook Nederland en Noord-Frankrijk mee. Zo speuren we naar verschillen binnen een meer dan 400 kilometer lang strandtraject. Op de Vlaamse stranden kijken we gericht naar schelpen met gaatjes in ons staal: Welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? Vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust? En door welke slakken zijn de gaatjes gemaakt?
Kustbewoners gezocht: hoe zie jij onze kust evolueren?
Het Blue Balance project zoekt mensen die wonen aan de kust of in de polders, om te polsen naar hoe zij de kust duurzaam zien evolueren. Doe jij mee?
Trekroutes van vis en andere zeedieren in Europese zeeën beter opvolgen met STRAITS
Europa trekt 3,5 miljoen euro uit voor het project STRAITS, om de belangrijkste trekroutes van vis en andere zeedieren in Europese zeeën nog beter in kaart te brengen.
I live by the Sea: internationale foto- en videowedstrijd voor jongeren
Iedereen tussen 5 en 21 jaar oud kan meedoen aan deze wedstrijd. Stuur tegen ten laatste 7 april een foto of video door, samen met een begeleidend tekstje. Want iedereen heeft een connectie met de zee, ongeacht hoe ver je van de kust woont.