Strandkliffen: dure muren?
Is het je ook al opgevallen dat het strand nooit hetzelfde oogt? Water en wind vormen de wildste strandribbels. Zandbanken en geulen verleggen zich. Een storm kan een hele hap zand wegslaan, met een steile klif als gevolg. Welke kustprocessen zijn hiervan de oorzaak? En hoe werken deze processen mee (of juist tegen) bij het verdedigen van de Vlaamse kust tegen een stijgende zeespiegel? North Sea Award winnaar Evelien Brand ploos het uit.
Onze beste wensen voor 2021
In 2021 wensen we al onze lezers een gezond lichaam en geest, én een gezonde oceaan.
Nieuw rapport recreatieve zeevisserij wijst op sterke terugval kabeljauw in Belgische Noordzee
Hobbyvissers dragen als burgerwetenschappers nodige data en kennis bij aan het nationaal monitoringsprogramma van de Belgische recreatieve zeevisserij.
Kunstmatige riffen houden mariene ecosystemen mee in de gaten
Via een netwerk van kunstmatige riffen kan de fauna van harde substraten in Europese wateren nauwer opgevolgd worden, inclusief de vroege detectie van niet-inheemse soorten, klimaatverandering of menselijke impact.
Allereerste Belgische onbemande vaartuig loopt haven van Oostende binnen
Op 20 november 2020 slaagde de robot USV Adhemar van het VLIZ er als eerste Belgische onbemande vaartuig in om, met de hulp van piloten in een controlecentrum, een commerciële zeehaven buiten en binnen te varen.
Educatief pakket en bijscholing: een oceaan vol plastic
PlaneetZee, de educatieve website van het VLIZ, zet zijn vernieuwingsoperatie verder. Het nieuwe lespakket en bijhorende bijscholing focussen op plastic, een product dat niet weg te denken is uit ons leven.
Gezocht: jongeren met goede ideeën rond duurzaam gebruik mariene hulpbronnen
Word een Young Ocean Advocate en geniet van een hele reeks voordelen om jouw project naar een hoger niveau te tillen.
Burgerwetenschap aan de Noordzee onder de loep
Het aantal projecten met inzet van burgerwetenschappers in het Noordzeegebied neemt de laatste jaren fors toe. Dat toont een eerste inventaris en analyse door het VLIZ.
Boekentip: Schaduwduikers
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een marien boek in de kijker. In december stelt Paul Focke 'Schaduwduikers' van Robert Kurson voor.
Herbekijk: kuststeden beschermen tegen zeespiegelstijging door samen te werken met natuur
Hoe kunnen we op een duurzame wijze de steden aan de Vlaamse kust beschermen tegen de gevolgen van de stijgende zeespiegel? Herbekijk het SARCC-event en de leerrijke introductievideo’s vanuit jouw luie zetel.
Twintigtal vacatures voor PhD- en postdoc-posities bij NIOZ
Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) heeft momenteel een twintigtal vacatures open staan voor PhD en postdocs rond de meest diverse mariene topics. Neem snel een kijkje!
European Marine Board zoekt extra science officer
Kom het secretariaat in Oostende versterken en help zo mee de mariene wetenschappen in Europa te promoten.
De VLIZ-webinars gemist?
Herbekijk de virtuele strandwandelingen in lente, zomer, herfst en winter opnieuw via ons YouTube-kanaal. Welke topics zou jij volgend jaar graag aan bod zien komen? Laat het ons weten via de suggestieknop hieronder.