Voor een buitengewoon dagje aan zee moet je deze zomer in Technopolis in Mechelen zijn. Daar opende de gloednieuwe expo ‘Zeekracht’ waar je je het ene moment aan de kust, het volgende moment op de bodem van de zee en niet veel later in de haven van de toekomst waant. En dat allemaal dankzij een fraai staaltje technologie. Via een immersieve digitale omgeving wordt je als het ware ondergedompeld in een toekomst waar wetenschap en technologie rond de zee centraal staan. Technopolis ging voor het ontwikkelen van deze expo in zee met heel wat partners, waaronder het VLIZ.
Via projecties en interactieve vloeren en wanden lijkt het alsof je helemaal kopje onder gaat en op de bodem van de zee wandelt waar vissen rondom je voeten zwemmen en je overal naartoe volgen. Als je verder kijkt, dan zie je onder andere drijvende zonnepanelen, onderwaterboerderijen en bubbelgordijnen die bruinvissen beschermen tegen onderwaterlawaai. Kortom, zo zag je de zee en de haven nog nooit.
Dat komt doordat Technopolis voor het eerst gebruik maakt van een immersieve digitale ruimte om bezoekers als het ware onder te dompelen in een duurzame toekomst waar wetenschap en technologie centraal staan. Zeekracht is niet alleen een visueel en technologisch hoogstandje. Inhoudelijk vertelt de expo een bijzonder sterk toekomstverhaal waarin wetenschap en innovatie de kracht van de zee optimaal benutten en haar tegelijk beschermen. Daarbij komen belangrijke thema’s aan bod zoals scheepvaart, hernieuwbare energie en voeding.
Die thema’s werden verwerkt in allerlei leuke opdrachten. Al spelend krijg je antwoorden op vragen zoals “Kweken we ons eten binnenkort op een onderwaterboerderij?”, “Komen er kunstmatige energie-eilanden voor Blankenberge of Oostende te liggen?” en “Wat is de kracht en het belang van de zee?”. Daarnaast kan je zelf een windmolen ontwerpen en de stroom aan land brengen, vissoorten ontdekken met een onderwaterdrone, manieren onderzoeken om groene energie op te wekken en op te slaan… Via een gigantische interactieve haventafel reis je naar de haven (of zeggen we beter energiehub) van de toekomst en ontdek je hoe/of we binnenkort vaarwel zeggen tegen schepen op fossiele brandstoffen.
Zeekracht is een expo die jong en oud zal weten te fascineren. Kleuters en kinderen zullen vooral gefascineerd zijn door het visuele spektakel. Jongeren kunnen de kracht van de zee spelenderwijs ontdekken en geraken misschien zelfs geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan in de mariene/maritieme sector? Een bezoek kan individueel of met de klas. Voor leerkrachten is het immers een ideale manier om een heleboel eindtermen te realiseren. Zowel voor de eerste, tweede als derde graad van het secundair onderwijs. De toegang tot de expo Zeekracht is inbegrepen in een dagticket voor Technopolis.
Technopolis gebruikt Zeekracht als spreekbuis voor een reeks doelstellingen vastgelegd door de Verenigde Naties om van de wereld een betere plek te maken tegen 2030: hoe belangrijk betrouwbare en duurzame energie is (SDG 7), waarom actie tegen klimaatverandering echt nodig is (SDG 13), hoe de zee op een duurzame manier kan benut worden met alle respect voor het leven in het water (SDG 14) en heeft hierbij heel wat stakeholders betrokken (SDG 17). En al zeker nu de VN de periode 2021-2030 heeft uitgeroepen tot het oceaandecennium - UN Decade of Ocean Science for Sustainable Development.
De expo Zeekracht is een co-creatieproject. Voor deze baanbrekende expo ging Technopolis in zee met heel wat partners. CMB, DEME, Jan De Nul, Port of Antwerp, KBIN en UGent gaven zowel financiële als inhoudelijke ondersteuning. VLIZ, BOP & Flux50 waakten over de wetenschappelijke correctheid van de expo.
Aanvulling: Doorloop de immersieve ruimte in 3D
In deze Youtube-video loop je door de immersieve ruimte in 3D.
Enkele tips:
- Je kan de kwaliteit van de video aanpassen door op het tandwiel rechtsonder te klikken.
- Probeer zeker eens door de zone te navigeren met de pijltjes links bovenin of door met de muis te slepen.
- Elk spel wordt in deze video automatisch afgespeeld.
Veel kijkplezier!