Wat is er aan de hand op het strand van Oosteroever en Groenendijk?

CoastSnap Oostende oktober 2020
#CoastSnapOostende

Je hebt het vast al gemerkt. Stranden en de kustlijn veranderen voortdurend onder invloed van stormen, klimaatwijziging en zandsuppleties. Wetenschappers willen deze evoluties zo goed mogelijk in de vingers krijgen met accurate metingen van de kustlijn. Ook burgers kunnen daarbij helpen! Dat gebeurt wereldwijd vanuit het CoastSnap-project. Dit project, ontstaan in Australië, telt intussen al meer dan zeventig stations wereldwijd, waarvan er twee te vinden zijn aan onze kust: één in Oostende, één in Koksijde. Doe je ook mee?

Burgers helpen via CoastSnap

Wat staat je te doen als burger? Heel eenvoudig. Ga op zoek naar een van de twee Coastsnap-palen langs de Belgische kust, in Oostende en Koksijde. In de toekomst plannen we extra palen op nieuwe locaties.

Plaats je smartphone in de houder en neem een foto volgens de richtlijnen zoals te lezen op de paal. Deel die foto vervolgens via je eigen sociale media-kanalen (met vermelding: #CoastSnapKoksijde of #CoastSnapOostende) of mail deze naar coastsnap@vliz.be. En dan gaan de wetenschappers ermee aan de slag!

Lees meer over CoastSnap België op de Kustportaal-website

Experimenten op Oostendse oosteroever - #CoastSnapOostende

Sinds de plaatsing van de CoastSnap-paal op de Spinoladijk van de Oostendse Oosteroever in juni 2020 kwamen al meer dan 1500 beelden binnen bij het VLIZ. Dit maakt het een van de meest succesvolle stations binnen het wereldwijde netwerk van CoastSnap. Dank je wel aan ieder die hier heeft toe bijgedragen. En doe zeker zo verder, want een strand staat nooit stil.

Ook al zijn de resultaten nog niet wetenschappelijk verwerkt (i.k.v. het DataBeach project), toch willen we al even inkijk geven in de veranderingen die het strand in die 9 maand tijd ondervond, veroorzaakt door natuurelementen en de mens. Bekijk hieronder de timelapse video.


Timelapse CoastSnapOostende jun20-jan21
#CoastSnapOostende

Op het Oosteroeverstrand in Oostende staan sinds de zomer 2020 houten palen. Die bakenen een zone af om spontane duingroei alle kansen te geven. Om dat proces te versnellen, plantte de Vlaamse overheid in één zone ook helmgras aan. Deze zone vormt meteen ook het terrein voor wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven.

Lees meer over het onderzoek van de KU Leuven

Strand van Groenendijk-Oostduinkerke in Koksijde - #CoastSnapKoksijde

Ook op het strand van Groenendijk-Oostduinkerke staat een CoastSnap-paal. Dicht bij Surfclub Windekind, bevestigd aan de paal waar de kitesurfzone mee aangeduid wordt.

Hier staat de CoastSnap-paal nog niet zo lang, en zijn nog geen langetermijnresultaten beschikbaar. Maar met de binnenkomende beelden help je de wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel op weg om de steeds maar weer verschuivende zwinnen en geulen in het strandreliëf op te volgen.

Lees meer over het onderzoek van de VUB

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!