De Belgische kust maakt deel uit van een vlakte die zich langs de Noordzee uitstrekt vanaf de kliffen van het Boulonnaise tot in Denmarken. De Belgische kustzone is ongeveer 65 km lang en 10 tot 15 km breed en bestaat uit strand, duinen en polders.
De geografische afbakening van het studiegebied ( de kustzone) omvat langs landzijde de 10 kustgemeente, de 9 poldergemeenten: Damme, Zuienkerke, Jabbeke, Oudenburg, Gistel, Diksmuide, Veurne, Alveringem en Lo-Reninge. Langs zeewaartse zijde wordt de kustlijn begrensd door de Belgische territoriale zee. Deze maakt deel uit van het continentaal plat dat op het Belgische grondgebied nauwelijks dieper is dan 30 meter en gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van een complex systeem van zandbanken die allemaal evenwijdig of bijna evenwijdig met de kust zijn georiënteerd.
Definitie van de kust: De zone aan weerszijden van de Belgische kustlijn. De kust omvat het territorium van de kust- en poldergemeenten Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Damme, Brugge, Zuienkerke, Jabbeke, Oudenburg, Gistel, Diksmuide, Veurne, Alveringem en Lo-Reninge, en is zeewaarts begrensd door de 12-mijlszone.
Meer uitleg over de definitie van de kust via :