De 18de-eeuwse lockdown: quarantaine en ziektepreventie aan zee
Terwijl de wereld een pandemie bestrijdt, is het dit jaar 300 jaar geleden dat West-Europa getroffen werd door de pest. Wat moeten we ons voorstellen bij een 18de-eeuwse lockdown? En wat was de rol van de zee in het verspreiden van de ziekte?
Boekentip: De atlas van afgelegen eilanden
Elke maand zet een VLIZ-medewerker een boek uit de zeebibliotheek in de kijker. Deze maand doet Lennert Schepers ons met 'De atlas van afgelegen eilanden' wegdromen naar plekken ver weg van het vasteland.
Word jij een van de twee nieuwe IT-medewerkers van het VLIZ?
Onze afdeling IT zoekt versterking voor de ontwikkeling van bestaande en nieuwe data- en informatiesystemen. Solliciteren kan nog tot en met 8 november.
Digitale VLIZ Marine Science Day 2021 - oproep voor abstracts
Op 3 maart 2021 komt de VLIZ Marine Science Day 2021 met een pittig en beknopt digitaal programma. Stuur ons je abstract vóór 16 december.
In de maak: data cloud toepassing met Belgische mariene data voor de blauwe economie
Om klaar te staan voor een toekomst waar 5G tot nieuwe sensoren en big datatoepassingen zal leiden, ontwerpt LifeWatch VLIZ i.s.m. het Vlaams Supercomputing Center een demo ‘Data Cloud voor de Maritieme Industrie’.
Herstel van platte oesterriffen in Belgische wateren: goed voor natuur én aquacultuur
Het herstel van platte oesterriffen biedt heel wat perspectieven, zowel voor natuurbehoud als aquacultuur. De Belgian Flat Oyster Day van 24 november brengt de lokale platte oesterscene voor het eerst bijeen.
Europese culinaire wedstrijd rond duurzame vis voor jonge horeca professionals
10de editie van de culinaire wedstrijd Olivier Roellinger voor jonge chefs en obers, die actief willen bijdragen aan gezonde visstocks en het behoud van de oceaan.
Dag van de Wetenschap 2020 gaat digitaal
Op zondag 22 november 2020 gaat de jaarlijkse Dag van de Wetenschap volledig digitaal. Ontdek de activiteiten van het VLIZ op deze hoogmis van de wetenschap in Vlaanderen.
Verbluffende zeekaarten in vernieuwde Europese zeeatlas
De vernieuwde Europese Zeeatlas voorziet in interactieve zeekaarten en oceaaninformatie in 24 talen. Uiterst toegankelijk voor burgers en onderwijs.
Animatievideo's tonen belang en rol van algen
Algen zijn best merkwaardig en spelen een sleutelrol in het functioneren van onze planeet. Een reeks van 3 educatieve animatievideo's legt begrijpelijk uit hoe divers ze zijn, hoe ze ons van zuurstof voorzien en wat een algenbloei is.
VLIZ breidt onderzoekscapaciteit uit in nieuwe 'Ocean Innovation Space'
Onder de naam ‘Ocean Innovation Space’ gaf het VLIZ het startschot voor de uitbreiding van het Marien Station Oostende.
Sea & Science collectie
Door een item uit de Sea & Science collectie van het Vlaams Instituut voor de Zee te kopen, steun je ons filantropieproject 'De zee als goed doel' en het zeeonderzoek wereldwijd.