Goede wijn behoeft geen krans. En wat gedacht van een vleugje zilt?
Wijn en de zee lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Of toch? Nogal wat wijn ging bij scheepsrampen mee de dieperik in. Die wijn uit afgezonken kleiamforen smaakt soms wel wat zurig, maar ziet er al bij al nog behoorlijk intact uit. Bovendien ogen de buikvazen prachtig, gedecoreerd als ze zijn met een unieke signatuur van zeeorganismen. Reden genoeg voor enkele wijnhuizen om oerdegelijke wijnen in zee te gaan stockeren en ze daar gecontroleerd te laten rijpen!
Mariene koolstofboekhouding in de Noordzee: uitdagingen en kansen
De nieuwste beleidsinformerende nota van het VLIZ belicht het concept van koolstofboekhouding of 'carbon accounting' binnen de mariene context. Wat zijn de uitdagingen en opportuniteiten om mariene koolstofsequestratie economisch te valideren, o.a. in ondiepe zeebodems zoals in de Zuidelijke Noordzee?
Kom je ook mee tellen op de Grote Schelpenteldag 2023?
Tijdens de Grote Schelpenteldag op 25 maart 2023 tellen en identificeren we samen de aangespoelde schelpen op het strand. Dit jaar doen ook Nederland en Noord-Frankrijk mee. Zo speuren we naar verschillen binnen een meer dan 400 kilometer lang strandtraject. Op de Vlaamse stranden kijken we gericht naar schelpen met gaatjes in ons staal: Welke soorten vertonen vaker gaatjes dan andere? Vinden we meer schelpen met gaatjes aan de West-, Midden of Oostkust? En door welke slakken zijn de gaatjes gemaakt?
Opsporen van geschikte habitats in de zuidelijke Noordzee
VLIZ werft een ecologisch modelleur aan om geschikte habitats in de zuidelijke Noordzee op te sporen voor een selectie aan mariene soorten. Solliciteren kan nog tot en met 19 februari.
Open Sea Lab 3.0 hackathon
Bouw samen met een multidisciplinair team mee aan oplossingen voor de grote oceaanuitdagingen. Maak daarbij gebruik van het nieuwe gecentraliseerde EMODnet-portaal. Deze hackathon staat open voor iedereen! Het maakt niet uit of je een technische achtergrond hebt of niet.
Aan de slag met algen in het onderwijs
PlaneetZee, het educatieve platform van het Vlaams Instituut voor de Zee, lanceert het eerste deel van de nieuwe lesmodule "mariene ecosysteemdiensten". Ga aan de slag met een van de vele toepassingen van mariene algen.
Verspreiding van PFAS vanuit zee?
Vlaams instellingen lieten een meetcampagne uitvoeren naar PFAS aan de Belgische kust. De Nederlandse expert ter zake komt de resultaten presenteren in Gent en Oostende.
Verlengd tot 5 februari: Oproep internationale Prijs Dr. Edouard Delcroix
Ben je als wetenschapper actief in onderzoek naar de oceaan en menselijke gezondheid? Dan kan je meedingen naar de prestigieuze internationale wetenschappelijke Prijs Dr. Edouard Delcroix.
3de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen
Kan je goed het geluid van een meeuw nabootsen? Doe dan op zondag 23 april 2023 een gooi naar de Europese titel Meeuwenschreeuwen.
Expo: Over vliegen, vallen… en opgraven!
Tentoonstelling in Archeocentrum in Velzeke over luchtvaartarcheologie, op land en in zee. Waar archeologische vondsten het verhaal vertellen van de recente luchtvaartgeschiedenis.
Onderzoek naar verdronken Oostende in podcast Universiteit van Vlaanderen
Wist je dat het middeleeuwse Oostende zich onder de zeebodem bevindt? Waarom verdwenen volledige stukken land van het schiereiland Testerep onder de golven? Kwam dat door de stijgende zeespiegel of zat de mens er voor iets tussen? En volgen onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld opwarmt?