Verborgen onder water: wat weten we over exoten aan onze kust?
Een nieuwe grondige analyse toont dat het aantal geïntroduceerde niet-inheemse planten- en diersoorten in de Belgische Noordzee en het Schelde-estuarium de voorbije decennia spectaculair is gestegen, van 33 naar 105. Wie zijn ze? Hoe komen ze hier? En wat is hun impact?
Met volle kracht naar 2025!
🎄✨Het volledige VLIZ-team wenst jullie gezellige feestdagen en een fantastisch 2025! 🎄✨
Belgisch marien onderzoek is meer dan ooit internationaal en open
Het Belgisch mariene onderzoek onderscheidt zich door zijn wereldwijde samenwerking en de vrije beschikbaarheid van wetenschappelijke kennis, zo blijkt uit de jaarlijkse inventaris door het VLIZ.
Bezoek deze winter de wetenschapsexpo 'Testerep en het verzonken Oostende'
Bezoek vanaf 21 december 2024 de nieuwe expo 'Testerep en het verzonken Oostende' in de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende. Deze wetenschapsexpo brengt het middeleeuws Oostende tot leven en neemt je mee mee op een visueel en zintuiglijk avontuur door 5000 jaar kustgeschiedenis.
Maak kans op de Dr. Edouard Delcroix Onderzoeksbeurs en Aanmoedigingsprijs
Hydro vzw en De Zee als Goed Doel (VLIZ) bieden deze beurs en prijs aan voor innovatief onderzoek naar de invloed van de oceaan op de menselijke gezondheid. Dien je kandidatuur in vóór 17 januari 2025.
Oproep Brilliant Marine Research Idea beurzen editie 2025
Heb je een briljant onderzoeksidee, maar geen budget? Maak aanspraak op een beurs t.w.v. 5000 euro, uitgereikt door de goede doelenwerking van het VLIZ.
Van de zeebodem tot de boekenplank: leestips die je niet mag missen
We kregen enkele bijzondere nieuwe aanwinsten binnen in de VLIZ-bibliotheek. Fons Verheyde, onze bibliothecaris en archivaris, las ze en bespreekt ze in zijn driemaandelijkse boekenrubriek.
Ontdek 'Testerep en het verzonken Oostende' in de Venetiaanse Gaanderijen!
Vanaf 21 december 2024 t.e.m. 20 april 2025 loopt in Oostende de wetenschapsexpo 'Testerep en het verzonken Oostende'. Deze gezinsvriendelijke tentoonstelling vertelt het verhaal van het verdwenen eiland Testerep, ons kustverleden en de storm die het middeleeuwse Oostende verzwolg.
Sta oog in oog met de bewoners van het oude Oostende, ontdek de resultaten van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek en denk mee na over hoe we onze kust een duurzame toekomst kunnen geven.