300 jaar geleden werd de Oostendse Compagnie opgericht. Deze gedurfde handelsonderneming transformeerde Oostende tot een belangrijk knooppunt in de overzeese wereldhandel. Ondanks haar kortstondig bestaan, had de Oostendse Compagnie een langdurige en bepalende impact die tot op vandaag blijft doorleven, o.a. in hedendaagse fictie, een expo en wandelingen door Oostende. Kom er alles over te weten op de publieksavond van dinsdag 21 november!
Publieksavond
Dit jaar is het 300 jaar geleden dat de Generale Indische Compagnie, beter bekend als de Oostendse Compagnie, het daglicht zag. Het aanzienlijke kapitaal hiervoor nodig, werd opgehaald bij de toenmalige Antwerpse, Brusselse en Gentse handelselite voor de aankoop van schepen. Vanuit Oostende voeren ze naar India en China. Zo werd de Oostendse haven het centrum van de overzeese handelsexpansie van onze gewesten in de 18de eeuw. Ondanks het grote succes moest de Oostendse Compagnie onder Britse, Nederlandse en Franse druk haar handelsactiviteiten staken in 1731.p dinsdag 21 november (19:00-22:00) is er de publieksavond rond 300 jaar Oostendse Compagnie, bij het VLIZ op de InnovOcean Campus in Oostende. Via een mooi avondvullend programma kom je alles te weten over de impact van de compagnie, zowel vanuit een lokaal als globaal perspectief gezien. Diezelfde avond ontdek je ook hoe je de sporen van deze gedurfde handelsorganisatie zelf nog kan ontdekken in het hedendaagse Oostende, een expo en fictieliteratuur.
Boekvoorstelling ‘De smaak van thee’
Vanaf 20 oktober ligt de nieuwe roman van Doris Klausing in de rekken. In ‘De Smaak van Thee’ schetst Doris het Oostende en de overzeese handel met Azië tijdens de periode van de Oostendse Compagnie, precies 300 jaar geleden. Het verhaal is gebaseerd op historische feiten en beschrijft de heen- en terugreis van een compagnieschip door de ogen van Luis een scheepsjongen. Naar ‘den Oost varen’ was een waar avontuur. Orkanen, tyfoons, piraten, sodomie, ruzies, ongelukken en ziektes tekenden de bemanning, die 18 maanden onderweg was naar Kanton en terug. Handel drijven met Chinezen bleek ook complex en vergde een aparte strategie.
Doris Klausing is aanwezig op de publieksavond van 21 november en gaat in gesprek met Katrien Van Hecke, auteur van het in 2022 verschenen 'Oostende is niet ver meer'. Nadien is er de mogelijk om beide boeken aan te kopen.
Wie niet aanwezig kan zijn die avond en toch graag het nieuwe boek van Doris Klausing aanschaft, kan zich wenden tot de auteur via e-mail (doris.klausing8@gmail.com) of sms (+32-(0)0471 72 59 40). Het boek zal ook te vinden zijn in de betere boekhandel.
Nog meer over de Oostendse Compagnie?
Op initiatief van historicus Michael Serruys (VUB) en met ondersteunding van het VLIZ, lopen in Oostende verschillende activiteiten georganiseerd in het kader van het jubuleumjaar. Deze zijn terug te vinden op de aparte website '300 jaar Oostende Compagnie - Hoe Oostende een wereldhaven werd'. Zo is er ook:
- een wetenschappelijke congres (23-24 november),
- een expo in het stadsmuseum (1 november - 15 mei),
- rondleidingen,
- activiteiten voor scholen,
- meerdere boeken en publicaties die verschenen over de Oostendse Compagnie:
In mei 2023 verscheen in het magazine De Grote Rede #57 (mei 2023) het artikel 'Oostendse Azië-expedities als verhaal van handel, immigratie, onderhandeling en conflict' door Wim De Winter.