Ben je betrokken bij het beheer van ecosystemen, of verantwoordelijk voor het opstellen van milieueffectrapporteringen? En wil je graag meer te weten komen over de mogelijkheden om DNA-gebaseerde monitoringstechnieken in te zetten bij het beoordelen van de gezondheid van ecosystemen, de monitoring van niet-inheemse soorten (NIS), impactmonitoring of biodiversiteitsmonitoring? Dan is deze online GEANS-workshop wellicht iets voor jou!
Op woensdag 26 oktober (9:30-13:00 CET) organiseert het GEANS-projectconsortium de workshop ‘Advances in DNA-based methods for marine management questions’. Je kan ter plekke of online meevolgen. Ze presenteren hun vorderingen in DNA-gebaseerde monitoring, op basis van de verschillende pilootprojecten uitgevoerd binnen dit Interreg North Sea Region-project.
De voorgestelde proefprojecten zijn voorbeelden uit de echte wereld. De GEANS-wetenschappers zoeken oplossingen voor het monitoren van organismen op zowel harde substraten als in zachte mariene sedimenten, het aantonen van de aanwezigheid van niet-inheemse soorten, en het testen van het gebruik van environmental DNA in zee. Ze laten zien hoe moleculaire tools kunnen ingezet worden voor marien beheer, en welke overwegingen daarbij komen kijken. Daarnaast zijn er getuigenissen van mariene managers met ervaring in het gebruik van deze technieken voor een aantal van hun managementvragen. Tot slot gaan GEANS-partners graag met in gesprek met de deelnemers en managers om zicht te krijgen op de kansen en zorgen.