Vrouwen en meisjes in de mariene wetenschappen

Chilekwa Chisala in de VLIZ-bibliotheek
VLIZ | Reynaert

Op 11 februari vierden we vrouwelijke wetenschappers op de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap. De Verenigde Naties (UNESCO) riep deze dag in het leven om stereotypen te doorbreken en gendervooroordelen te trotseren. Om het belang van gendergelijkheid te benadrukken, zet VLIZ een heel jaar lang de vrouwelijke medewerkers in het voetlicht. Elke maand stellen we twee vrouwelijke collega's aan je voor en vertellen we het verhaal achter de persoon in beeld. Eind 2022 bundelen we alle foto's in een virtuele exhibitie.

Over de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap

Wetenschap en gendergelijkheid zijn beiden vitaal om tegen 2030 de internationaal vastgelegde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken. De voorbije decennia heeft de globale gemeenschap heel wat inspanningen geleverd om vrouwen en meisjes te inspireren en te betrekken bij de wetenschap. Toch worden vrouwen en meisjes nog steeds uitgesloten van volledige deelname aan de wetenschap. Om volledige en gelijke toegang tot en deelname aan wetenschap voor vrouwen en meisjes te bereiken, en gendergelijkheid te verwezenlijken, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties sinds 2015 11 februari uitgeroepen tot de 'Internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap'.

Meer over de internationale dag van vrouwen en meisjes in de wetenschap

Vrouwen in zeewetenschap op het VLIZ

Elke maand stellen we je voor aan twee vrouwelijke VLIZ-medewerkers. Chilekwa Chisala, administratief medewerker van de VLIZ-bibliotheek, en Marie Robberecht, databeheerder en wetenschappelijke medewerker in het VLIZ-datacentrum, bijten de spits af. Kom hun verhaal te weten via de link onder de afbeelding.

 


Datamedewerker Marie Robberecht
VLIZ | Reynaert
Vrouwen in zeewetenschap op het VLIZ

VLIZ' plan voor gendergelijkheid

Wat de genderkloof betreft, doen de mariene wetenschappen het aanzienlijk beter dan alle andere natuurwetenschappen. En met een verdeling van 48% vrouwen en 52% mannen doet het VLIZ het niet slecht in vergelijking met het nationale en globale niveau (zie onderstaande infografiek). Er is echter nog ruimte voor verbetering. Door het groeiende internationale karakter van het VLIZ en door de veranderende tijdsgeest was er nood aan een verdere professionalisering en verankering van het diversiteitsbeleid van het instituut. Daartoe richtte het VLIZ in 2021 een werkgroep op die een duidelijk en transparant diversiteitsplan zal uitstippelen. Het diversiteitsplan moet het mogelijk maken om ambities inzake inclusiviteit en diversiteit vooruit te schuiven en de evolutie van diversiteitscijfers en -indicatoren nauwgezet op te volgen en waar nodig bij te sturen. Tevens wil het VLIZ met dit dynamische plan zijn medewerkers extra motiveren, betrekken bij de dagelijkse werking en streven naar een betere work-life balance. Dit zal niet enkel de effectiviteit en efficiëntie van het werk ten goede komen, maar ook de creatieve en innovatieve doelstellingen van het VLIZ versterken.

 


Closing the gender gap in marine sciences
Het gender equality plan van het VLIZ

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!