Ocean Census en WoRMS kondigen partnerschap aan om snelle ontdekking en identificatie van zeeleven te verbeteren

Biodiversiteit

Het Wereld Register van Mariene Soorten (WoRMS), gehost en beheerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), kondigt met trots zijn samenwerking met Ocean Census aan. Deze samenwerking zal de expertise en het wereldwijde leiderschap van WoRMS in mariene taxonomie en taxonomisch gegevensbeheer inzetten om een leidende rol te spelen in het engagement van Ocean Census om de ontdekking van het leven in de oceanen te versnellen en de bescherming ervan te katalyseren.

Ocean Census, gelanceerd door The Nippon Foundation en Nekton in april 2023, vertegenwoordigt een wereldwijd consortium dat zich toelegt op de snelle ontdekking en bescherming van zeeleven. Hoewel er naar schatting tussen de 1-2 miljoen soorten in onze oceaan leven, is niet meer dan 10-25% gedocumenteerd. Het tempo van de ontdekkingen is sinds de jaren 1840 redelijk stabiel gebleven, met ongeveer 1500 nieuwe oceaansoorten die jaarlijks worden beschreven. Dit tempo is slechts licht gestegen sinds de jaren 1970, tot ongeveer 2.000 soorten per jaar.

Met de komst van belangrijke ontwikkelingen op het gebied van beeldvorming met hoge resolutie, DNA-sequentiebepaling en machine learning zal het tempo van ontdekkingen veranderen. Ocean Census heeft de ambitieuze doelstelling om in het komende decennium 100.000 nieuwe soorten te ontdekken.

WoRMS staat centraal bij het indexeren van de ontdekking van oceaanleven, inclusief het indexeren van nieuw beschreven oceaansoorten en het formeel opnemen van alle taxonomie-gerelateerde gegevens. WoRMS' wordt ondersteund door een wereldwijd netwerk van vrijwillige taxonomische specialisten die de kans krijgen om deel te nemen aan alle aspecten van de Ocean Census. Van deelname aan expedities om nieuwe soorten te verzamelen tot participatie in fysieke en virtuele workshops om specimens te documenteren en te beschrijven; van het vertellen van de buitengewone verhalen over de ontdekking van oceaanleven tot het vertegenwoordigen van Ocean Census op wetenschappelijke en oceaanevenementen, WoRMS zal een belangrijke rol spelen in het wereldwijde samenwerkingsinitiatief.

"Gedurende vier miljard jaar lang heeft het leven zich in onze oceaan ontwikkeld. Drie keer zo lang als op het land. We staan voor een race tegen de tijd om de evolutionaire erfenis van het oceaanleven te ontdekken, voordat het verloren gaat voor toekomstige generaties. Dit partnerschap betekent een monumentale stap voorwaarts in het behoud en de ontdekking van mariene biodiversiteit. Door de krachten van beide organisaties te bundelen, kunnen we onze kennis van het leven op aarde helpen transformeren en een betere toekomst voor onze oceanen garanderen."

Yohei Sasakawa, Voorzitter van de Nippon Foundation en medeoprichter van Ocean Census

“Toen WoRMS 15 jaar geleden werd opgericht, kon niemand voorspellen hoe invloedrijk het zou worden. Het is boven alle verwachtingen geslaagd en is nu de wereldwijde standaard voor namen van mariene soorten. VLIZ verdient lof voor zijn vooruitziende blik bij het opzetten en ontwikkelen van zo'n belangrijk kennisinstrument.”

Prof. Dr. Shane T. Ahyong, Voorzitter van WoRMS

WoRMS streeft ernaar een uitgebreide en gezaghebbende lijst van namen van mariene organismen aan te bieden, met geldige namen en synoniemen. Taxonomische en thematische experts bewaken de inhoudelijke kwaliteit, zodat het register kan dienen als een betrouwbare gids voor de interpretatie van taxonomische literatuur.

"Taxonomie is de basis van de biologie. Als je de naam verkeerd hebt, dan is alle volgende wetenschap verkeerd."

Dr. Tammy Horton, manager van de Discovery Collections bij het National Oceanography Centre en voorzitter van de WoRMS Stuurgroep van 2016-2022

Dit partnerschap is klaar om gegevens met open toegang te verstrekken aan een breed publiek, waaronder wetenschappers, de industrie, beleidsmakers en het grote publiek, om zo een gedeeld begrip van mariene biodiversiteit te cultiveren. Elke ontdekking zal een cruciale rol spelen in de begeleiding van duurzaam beheer en bescherming van het mariene leven.

"De redacteuren van WoRMS werken om twee redenen aan de database. Ten eerste is het hebben van volledige datasets ongelooflijk nuttig voor hun dagelijkse onderzoek. Ten tweede omdat ze weten dat hun werk aan deze database ongelooflijk nuttig zal zijn voor anderen. We zijn de gemeenschap van redacteuren dankbaar voor hun tijd."

Dr. Christopher Boyko, Mede-voorzitter WoRMS

Ocean Census bouwt voort op grote programma's uit het verleden, waaronder de Challenger Expedities (1872-1876, de geboorte van de moderne mariene wetenschap) en The Census of Marine Life (2000-2010).

"Dit is niet de eerste poging om de diversiteit en rijkdom van het oceaanleven te ontdekken. Maar het wordt wel de grootste poging in zijn soort - een coalitie van partners die zich op dit kritieke moment verenigen. Door onze krachten te bundelen met WoRMS kunnen we onze inspanningen versterken en ervoor zorgen dat onze ontdekkingen niet alleen ons begrip van mariene ecosystemen verdiepen, maar ook leiden tot wereldwijde actie om deze te beschermen."

Prof. Dr. Alex Rogers, Wetenschappelijk directeur bij Ocean Census

De Nippon Foundation uit Japan, een particuliere stichting zonder winstoogmerk voor sociale innovatie, en de liefdadigheidsinstelling voor marien onderzoek Nekton, een instituut voor mariene wetenschap en natuurbehoud uit het Verenigd Koninkrijk, coördineren de partneractiviteiten en financieren en beheren het Ocean Census Science Network, de ontdekking van soorten, expedities en activiteiten om het publiek en het beleid te betrekken.

Doe mee!

Ben jij een wetenschapper, onderzoeker of taxonomisch expert met een passie voor mariene biodiversiteit? Wil je bijdragen aan baanbrekende ontdekkingen en de bescherming van het oceaanleven? Word een vitaal onderdeel van dit wereldwijde, collaboratieve project door je aan te sluiten bij het Ocean Census Science Network. Zo krijg je de kans om samen te werken met gelijkgestemde professionals, je expertise te delen en een cruciale rol te spelen in het onthullen van de mysteries van de oceaan.