PROGRAMME - editie 2015

09.30-10.00
Registratie en welkomkoffie

10.00-12.00
Sessie 1 - Visverwerking en visproductie aan land

10:00-10:25
Visrokerijen aan de Vlaamse kust - Ineke Steevens (NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke) en Rudy Declerck

10:25-10:50
Duizenden jaren van slimme manieren om vis te bewaren - Anton Ervynck (agentschap Onroerend Erfgoed) & Wim Van Neer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

10:50-11:20
Ingeblikt en verpakt: visconserven in België en West-Europa - Yves Segers (Centrum voor Agrarische Geschiedenis)

11:20-11:30
Stand van zaken van huidige visverwerkingsindustrie in Vlaanderen - Lancelot Blondeel (Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek)

11:30-12:00
Een blik op de Belgische oesterkweek: het verhaal van de legendarische "Ostendaises" - Ruth Pirlet (Vlaams Instituut voor de Zee)

12.00-13.00
Broodjeslunch
met de mogelijkheid tot het aanbieden van boeken en informatie aan de deelnemers

13.00-14.20
Sessie 2 - De Cierk

In een 10-tal korte voordrachten van 5 minuten word je tal van wetenswaardigheden wijzer, maar ook leuke weetjes, boeken, websites of beeldmateriaal staan op het menu. De sprekers brengen aan de hand van voorwerpen, beelden of citaten, boeiende en in de vergetelheid geraakte verhalen uit de visserijgeschiedenis. Over o.a. de collectie vissersliederen van Doris Klausing, oesterpassie en een papieren vangst over de Vlaamse visserij uit 1781.

14.20-14.40
Koffie - Thee

14.40-16.00
Sessie 'Soorten in het vizier'

14:40-15:05
15de eeuwse haringtonnen uit Walraversijde: wat hebben ze te vertellen? - Marnix Pieters (agentschap Onroerend Erfgoed)

15:05-15:30
Paling in ’t groen. Over peuren en verwerken - Chantal Bisschop (Centrum voor Agrarische Geschiedenis)

15:30-15:55
De kabeljauwverwerking aan boord van negentiende-eeuwse zeilschepen uitgereed voor de IJslandvaart - Johan De Potter (auteur "Onze IJslandvaarders" & gids bij NAVIGO)

16.00
Bierreceptie