Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.
Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.
VLIZINE jrg. 19, nr. 5 (mei 2018)
VLIZINE
jrg. 19, nr. 5 (mei 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet
1. Kalender
1.1. High Seas International Conference
1.2. Diving into Marine Minds - aanstormend jong marien en maritiem talent voor de blauwe economie
1.3. UGent Blue Growth Summer School
1.4. Oproep naar abstracts voor internationale conferentie rond middeleeuwse Brugse haven
1.5. Maritiem muzikaal erfgoed Oostende te boek en live op podium gebracht
1.6. VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel
1.7. Your Ocean Your Future - bewustzijn en actie voor de oceaan vergroten
1.8. Expo en boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij" in Oostduinkerke
2. Publicaties
2.1. Een nieuwe visie op het trainen van de 21ste-eeuwse mariene professional
2.2. Nieuwe animatiefilm toont verhaal achter prehistorische verdronken landschappen en fossielen in Belgische Noordzee
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. EMSO-waarnemingsposten staan open voor Europese maritieme bedrijven en onderzoekers
3.2. FWO-oproep voor samenwerkingsprojecten met de Tjechië en Zuid-Korea
3.3. PhD beurs voor historisch marien ecologisch onderzoek naar verval megafauna in kustzeeën
4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. Blue Accelator: nieuw platform voor kust Oostende als testlab voor nieuwe ontwikkelingen blauwe energie
5. Varia
5.1. Volg ons op Instagram!
5.2. Compendium voor Kust en Zee nu ook op Twitter
5.3. Eerste Carlo Heip Award voor biodiversiteitsonderzoek uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos Duarte
6. Vraagbaak
6.1. Uw mening over ontwerprapport gezondheidstoestand van Belgische Noordzee
1.1. High Seas International Conference
Nausicaá in Boulogne-sur-mer organiseert op 27 en 28 juni 2018 een internationale conferentie die meer bewustzijn wil creeëren rond het behoud en beheer van de open oceaangebieden, die buiten nationale jurisdictie vallen. Ze nodigen wetenschappers, bedrijven, het maatschappelijk middenveld uit om zich te mobiliseren voor de uitdagingen die de open oceaan te beurt vallen.
De volle, open oceaan is van enorm belang voor de toekomst van de mensheid. We zijn ervan afhankelijk voor ons klimaat, de biodiversiteit, visserij, transport en communicatie. En met 40% van het aardoppervlak zijn de ook mogelijkheden voor onderzoek, innovatie en onderzoek zeer groot: van diepzeemineralen tot nieuwe medicijnen. Toch wordt er weinig naar de open oceaan omgekeken, omdat deze gebieden buiten de nationale jursidictie vallen van kuststaten. Deze conferentie wil hier komaf mee maken en onderzoeken hoe de mensheid ervoor kan zorgen dat de open oceaan in de toekomst meer duurzaam wordt beheerd, met deelname van alle betrokken partijen.
De High Seas International Conference wordt georganiseerd door Nausicaá, in samenwerking met FAO, Global Ocean Forum, UNESCO, IUCN en l'Agence Française pour la Biodiversité (AFB). Deelname is gratis. Registratie gebeurt via de boekingswebsite Evenbrite:
Link: www.eventbrite.fr/e/billets-high-seas-international-conference-the-challenges-of-the-high-seas-public-event-46439045435
[naar boven]
1.2. Diving into Marine Minds - aanstormend jong marien en maritiem talent voor de blauwe economie
Van 25 tot 29 juni 2018 wordt in Oostende het eerste internationale symposium 'Diving into Marine Minds' georganiseerd. Studenten van het IMBRSea Joint Master-programma (ex-EMBC+) presenteren er hun thesis- en stageonderzoek, uitgevoerd in bedrijven en onderzoeksinstellingen wereldwijd. Ben je als marien of maritiem bedrijf op zoek naar nieuw talent? Ben je als student op zoek naar die ideale vervolgopleiding? Ben je als lesgever van een universiteit of hogeschool op zoek naar inspiratie of samenwerking? Dan is dit symposium zeker en vast een inspiratiebron!
De International Master of Science in Marine Biological Resources (IMBRSea) is sinds dit academiejaar het grootste opleidingsprogramma rond mariene wetenschappen ter wereld: een netwerk van 9 universiteiten in evenveel Europese landen zorgt voor de opleiding, samen met 14 mariene onderzoekscentra binnen het netwerk EMBRC. Daarenboven wordt voor stages en summer schools samengewerkt met een 80-tal instituten wereldwijd. IMBRSea is de opvolger van het eerdere EMBC+ programma (International Master of Science Marine Biodiversity and Conservation), dat 10 jaar lang heeft gelopen.
Het 5-daagse symposium gaat door in Vayamundo in Oostende en wordt georganiseerd door de Universiteit Gent, het IMBRSea-consortium en EMBRC. Op 25 en 26 juni worden workshops aangeboden voor de studenten zelf (reeds volzet). Beide avonden (vanaf 19 uur) presenteren de studenten hun bedrijfsstages uitgevoerd overal ter wereld, in een voor iedereen open tentoonstelling. Op 27 en 28 juni gaat het Open Symposium door met presentaties door de afstuderende studenten, waar ook iedereen welkom is.
Een recent gepubliceerde 'Science Brief' door de Europese Marine Board “Training the 21st Century Marine Professional” (zie andere VLIZine-bericht in dit nummer) stelt immers duidelijk dat mariene afgestudeerden van vitaal belang zijn voor een duurzame toekomstige blauwe economie, en moedigt de mariene gemeenschap, industrie en onderzoekfinancierenende instellingen aan samen te werken aan een gemeenschappelijke visie.
Meer over het programma en inschrijven voor (onderdelen) van het symposium 'Diving into Marine Minds' is te vinden op:
Link: www.imbrsea.eu/divingmarineminds
[naar boven]
1.3. UGent Blue Growth Summer School
Van 10 tot 21 september 2018 organiseert de Universiteit Gent in GreenBridge (UGent Campus Oostende) een derde editie van deze zomercursus. Relevante onderwerpen in het kader van de Blauwe Groei komen aan bod. In de eerste week ligt de focus op de maritieme wereld, terwijl week twee uit een mariene module bestaat.
Voor master- en doctoraatsstudenten met een sterke interesse in de mariene/maritieme wereld. Je kan ervoor kiezen om 1 of 2 weken deel te nemen. De lessen (Engelstalig) worden gegeven door experts die zowel wetenschappelijk onderzoek, als zakelijke inzichten aan bod laten komen. Het programma omvat tevens interactieve sessies, bezoeken en socioculturele activiteiten. Kostprijs: 500 EUR voor twee weken, 350 EUR voor 1 week. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via onderstaande link.
Link: www.greenbridge.be/evenement/ugent-blue-growth-summer-school-0
[naar boven]
1.4. Oproep naar abstracts voor internationale conferentie rond middeleeuwse Brugse haven
Tussen 24 en 26 oktober 2018 organiseren de Universiteit Gent en de archeologische dienst van de stad Brugge (Raakvlak) een internationale conferentie rond middeleeuwse havencentra als poorten voor goederen, mensen en gedachten. Op de conferentie wordt recent onderzoek naar het middeleeuwse havenlandschap van Brugge gepresenteerd, maar er is ook plaats voor breder, internationaal interdisciplinair onderzoek naar maritieme culturele havenlandschappen. Momenteel loopt een oproep naar abstracts (tot 1 juli 2018).
Men zoekt specifiek bijdragen van historisch en archeologisch onderzoek naar handelsknooppunten in estuaria, middeleeuwse haveninfrastructuur, de materiële cultuur van havengemeenschappen, internationale netwerken en stromen van grondstoffen. Abstracts (max. 250 woorden) moeten worden toegestuurd naar Jan.Trachet@ugent.be voor 1 juli 2018.
Link: www.ugent.be/pirenne/en/news-events/news/cfpbrugesports.htm
[naar boven]
1.5. Maritiem muzikaal erfgoed Oostende te boek en live op podium gebracht
Roland Desnerck – vooral bekend door zijn Oostendse woordenboeken en trouwe medewerker van het Zeewoordenteam van De Grote Rede – heeft zich voor zijn nieuwste project ingewerkt in het muzikale maritieme erfgoed van Oostende. Tientallen liedjesteksten en hun partituren van maritieme liederen uit de periode van 1600 tot 1945 werden gebundeld. Ter gelegenheid van de boekvoorstelling van het eerste deel uit een reeks van drie, verzorgt de Oostendse culturele vereniging “Woordzee vzw” op 3 juni een avondvullend muzikaal programma in CC De Grote Post. De avond is tevens een hulde aan Roland Desnerck die dan zijn 80ste verjaardag viert.
De feestelijke avond gaat door op 3 juni (19:00 uur) in Cultureel Centrum De Grote Post in Oostende. De ingangsprijs bedraagt 11 euro. Reserveringen verlopen via het loket van De Grote Post of uit@oostende.be.
Het boek zal die avond te koop worden aangeboden. Daarna kunnen exemplaren worden aangekocht via Roland Desnerck zelf (roland.desnerck@telenet.be - 059 23 56 57).
Link: https://www.degrotepost.be/agenda/1376/Woordzee_vzw/Muzikaal_Erfgoed_Oostende_Hulde_Roland_Desnerck_/
[naar boven]
1.6. VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel
Wist je dat er reeds verschillende boeiende onderzoeksprojecten lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt via haar filantropiewerking? De derde editie van de VLIZ-ledendag neemt dan ook van de gelegenheid gebruik om te focussen op deze verwezenlijkingen. VLIZ-leden, maar ook de niet-leden, worden warm onthaald in het Marien Station Oostende op vrijdagavond 22 juni.
Naar jaarlijkse traditie wil het VLIZ haar leden bedanken voor hun trouwe steun en dit via een ledenactiviteit. Deze staat dit jaar in het teken van 'De zee als goed doel'. Ontdek op 22 juni (18u-22u30 in het Marien Station Oostende) de boeiende onderzoeksprojecten die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. Mariene wetenschappers en VLIZ-medewerkers zullen je via infostandjes vol enthousiasme vertellen over deze verwezenlijkingen. Van kabelbacteriën tot orka's, van aangroeiwerende verven over gezonde zeelucht, van noord tot zuid ...
Dit event is gratis voor VLIZ-leden. Niet-leden zijn ook welkom, mits een vergoeding van 10 euro. En uiteraard is er altijd de mogelijkheid om alsnog VLIZ-lid te worden ter gelegenheid van deze interessante avond. Registreren (voor 18 juni) is noodzakelijk.
Link: www.vliz.be/nl/event/vliz-ledendag-2018
[naar boven]
1.7. Your Ocean Your Future - bewustzijn en actie voor de oceaan vergroten
De Portugese professor prof. Mário Ruivo heeft in zijn leven een belangrijke bijdrage geleverd aan de mariene wetenschappen en het Europese beleid. Op de internationale oceaanconferentie en de interactieve tentoonstelling 'Your Ocean Your Future' op 6 juni 2018 in BOZAR in Brussel kun je ontdekken wat de passie en visie van Mário Ruivo inhielden. Maar deelnemers worden vooral uitgenodigd om mee na te denken over hoe het bewustzijn van burgers en acties rond de oceaan te bevorderen.
Link: www.vliz.be/nl/event/2018-your-ocean-your-future
[naar boven]
1.8. Expo en boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij" in Oostduinkerke
Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum slaat de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ten Duinen en het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) om voor het eerst het verhaal van vijf eeuwen Vlaamse visserij in beeld te brengen. De expositie loopt vanaf 1 juli tot na de kerstvakantie in Oostduinkerke. Via honderden objecten wordt het dynamisch – en soms ook woelig – verloop van de Vlaamse visserij tot leven gebracht, van de late middeleeuwen tot nu. Naar aanleiding van de expo verschijnt tevens het boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse Zeevisserij" van de hand van Ann-Katrien Lescrauwaet, Jan Parmentier en Ruth Pirlet. Het boekwerk wordt uitgegeven door Uitgeverij Hannibal en is vanaf 1 juli 2018 te verkrijgen in het VLIZ, NAVIGO, MAS en de betere boekhandel.
Meer info over de expo op de webiste van het NAVIGO:
Link: www.navigomuseum.be/nl
[naar boven]
2.1. Een nieuwe visie op het trainen van de 21ste-eeuwse mariene professional
De ‘European Marine Board’ (EMB) lanceert zijn tweede ‘Future Science Brief’ getiteld “Training the 21st Century Marine Professional”. De publicatie presenteert een visie voor het toekomstige mariene onderwijs in Europa met als doel de mariene professionals van morgen klaar te stomen voor de uitdagingen die ons te wachten staan.
De oceaan is een belangrijk focusgebied voor economische ontwikkeling. In Europa vertegenwoordigt de ‘Blauwe Economie’ ongeveer 5,4 miljoen jobs en genereert een bruto toegevoegde waarde van bijna 500 miljard EUR per jaar (EC, Blue Growth communication, 2014). Een verdere blauwe groei van de mariene en maritieme industrie vereist hoogopgeleide en bekwame afgestudeerden met diverse mariene en maritieme achtergronden. De EMB-publicatie onderzoekt het huidige mariene onderwijs- en trainingssysteem en identificeert problemen, uitdagingen en mogelijkheden voor verbetering. De publicatie bestudeert tevens het complexe landschap van mariene trainingen en onderwijs in Europa en legt de nadruk op manieren waarop we het huidige systeem kunnen moderniseren en aanpassen aan de veranderende noodzaak in de wetenschap en de samenleving. Casestudies en interviews met recent afgestudeerde mariene onderzoekers illustreren de goede praktijken. Tenslotte geeft de publicatie 6 aanbevelingen voor ontwikkeling waarbij de mariene gemeenschap, de industrie en financierders van onderzoek samenwerken aan een gemeenschappelijke visie. De Future Science Brief is te downloaden op de website van de EMB.
Link: www.marineboard.eu/science-strategy-publications
[naar boven]
2.2. Nieuwe animatiefilm toont verhaal achter prehistorische verdronken landschappen en fossielen in Belgische Noordzee
De nieuwste VLIZ-animatiefilm toont hoe onze kustzone en de Noordzee er in een ver en heel ver verleden moeten hebben uitgezien, welke dieren er woonden en in welke mate deze landschappen gebruikt werden door de mens. De kortfilm duidt tevens welk marien onderzoek er wordt uitgevoerd om het verhaal achter deze verdronken prehistorische landschappen en begraven fossielen te ontrafelen. Ook hoe deze kennis de maritieme industrie en het beleid kan sturen bij grote infrastructuurwerken om schade aan het interessante archeologisch materiaal te voorkomen.
De animatiefilm is een productie van het VLIZ, naar aanleiding van de VLIZ Communication Award 2017. Deze werd gewonnen door Maikel De Clercq, doctoraatstudent aan het Renard Center for Marine Geology (RCMG) van de Universiteit Gent. Tine Missiaen en Jan Seys van het VLIZ werkten mee aan de productie. Steve Bridger was animator van dienst.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5371
[naar boven]
3.1. EMSO-waarnemingsposten staan open voor Europese maritieme bedrijven en onderzoekers
EMSO, het European Multidisciplinary Seafloor and water column Observatory, stelt drie van haar waarnemingsposten open voor derden. Europese maritieme bedrijven of onderzoeksorganisaties kunnen gratis gebruik maken van deze testfacilitieten in open zee/oceaan, bv. voor het uittesten van instrumenten, systemen, procedures en nieuwe technologieën, of om er gebruik van te maken in het kader van onderzoeksprojecten. Dit is een uniek aanbod voor onderzoekers en ingenieurs! De deadline om aanvragen in te dienen loopt tot 31 juli.
De drie testfaciliteiten die open gesteld worden voor deze transnationale toegang zijn: EMSO PYLOS (Zuidoost-Ionische Zee ter hoogte van Pylos, op een diepte van 1670 m), EMSO SmartBay (Galway Bay, 1.5 km uit de kust op een diepte van 27 m) en EMSO NICE (Oost-Ligurische Zee, 1 km uit de kust van Nice op een diepte van 20-35 m). Meer info, zoals de gebruiksvoorwaarden en het applicatieformulier, is te vinden via de website van EMSO:
Link: http://emso.eu/transnational-access
[naar boven]
3.2. FWO-oproep voor samenwerkingsprojecten met de Tjechië en Zuid-Korea
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) zet sterk in op internationale samenwerking als hefboom naar wetenschappelijke excellentie. In dit kader gaat FWO met enerzijds de Tsjechische Academie voor Wetenschappelijke (CAS), en anderzijds met de Zuid-Koreaanse National Research Foundation (NRF) tweejarige samenwerkingsprojecten financieren in alle wetenschappelijke onderzoeksdomeinen. Ook Vlaamse mariene wetenschappers kunnen er potentieel mariene of andere aanvullende expertise aantreffen om hun onderzoeksprojecten een boost geven.
Met deze samenwerkingsovereenkomsten tracht het FWO jonge onderzoekers de kans te bieden om hun mobiliteit naar en vanuit Tsjechië of Zuid-Korea te verwezenlijken (vergoeding reis- en verblijfskosten). Per project dient aan Vlaamse zijde minstens één jonge onderzoeker, met niet meer dan 6 jaar postdoctorale ervaring, te worden betrokken.
Aanvragen moeten gelijktijdig ingediend worden bij FWO door een onderzoeksgroep uit Vlaanderen en bij CAS of NRF door een onderzoeksgroep uit het gastland teneinde hun wetenschappelijke samenwerking en expertise samen verder uit te bouwen.
De oproep voor Zuid-Korea staat open tot en met 1 juni 2018 (17:00 Belgische tijd). De oproep voor Tjechië staat open tot en met 30 juni 2018 (17u00 Belgische tijd). Goedgekeurde projecten zullen starten op 1 januari 2019.
Link: http://www.fwo.be/nl/mandaten-financiering/internationale-samenwerking/samenwerkingsproject/samenwerking-zuid-korea
[naar boven]
3.3. PhD beurs voor historisch marien ecologisch onderzoek naar verval megafauna in kustzeeën
Door menselijk gebruik zijn onze kustzeeën sterk gedegradeerd over de eeuwen heen. Vooral grote vissoorten zoals haaien, zaagvissen, tandbaarzen en steur hebben het hierbij zwaar te verduren gehad en zijn lokaal zelfs uitgestorven. In het kader van een doctoraat wordt deze achteruitgang gedocumenteerd aan de hand van alternatieve bronnen zoals populair archiefmateriaal (foto’s, krantenberichten …), archeologische contexten en lokale ecologische kennis (mondelinge overdracht). Het onderzoek wordt zowel in het Verenigd Koninkrijk (University of Exeter) als in Australië (University of Queensland) uitgevoerd.
Kandidaten met interesse (ecologen en historici) kunnen dit tot 26 mei doorgeven. Meer details over dit project zijn te vinden op onderstaande website.
Link: https://global-engagement.uq.edu.au/node/1616/2#2
[naar boven]
4.1. Blue Accelator: nieuw platform voor kust Oostende als testlab voor nieuwe ontwikkelingen blauwe energie
Met de goedkeuring van het Blue Accelerator-project door de Vlaamse regering werd het startschot gegeven aan de uitbouw van een maritiem testplatform in het Belgisch deel van de Noordzee, net buiten de haven van Oostende. Dit nieuwe innovatie- en ontwikkelingsplatform zal dienen als een ‘living lab’ om testen uit te voeren in het kader van de uitbouw van Blue Energy projecten (offshore windenergie en golf- en getijdenenergie) en de bredere blauwe economie. Voor Onderzoek en Ontwikkeling is het immers uiterst noodzakelijk om zaken te kunnen opschalen en uittesten in real-life zee-omstandigheden. Het Blue Accelerator platform komt tegemoet aan deze noden van wetenschappelijke instellingen en maritieme bedrijven.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5377
[naar boven]
5.1. Volg ons op Instagram!
Het VLIZ is nu ook actief op de sociaalnetwerksite Instagram. Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het VLIZ of bewonder je graag het moois dat de mariene en maritieme wereld ons te bieden heeft? Volg ons dan via het account @VLIZoostende. Tevens brengen we via onze Instagram Stories live verslag uit van een aantal van onze evenementen en krijg je een unieke kijk achter de schermen van het VLIZ!
Link: https://www.instagram.com/vlizoostende/
[naar boven]
5.2. Compendium voor Kust en Zee nu ook op Twitter
Ben je een zeewetenschapper, een deskundige die professioneel betrokken is met kust en zee of een vertegenwoordiger uit de bedrijfswereld of innoverende krachten? Dan ben je ongetwijfeld geregeld op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde en geactualiseerde informatie als antwoord op maatschappelijke vragen en probleemstellingen.
Het Compendium voor Kust en Zee bundelt disperse informatie uit de Vlaamse en Belgische zeewetenschappen en het mariene en maritieme veld. Voor het laatste nieuws kan je vanaf nu niet enkel terecht op de Compendium website, maar ook op de Twitter van het Compendium voor Kust en Zee (@CompendiumVliz).
Link: www.twitter.com/CompendiumVliz?lang=nl
[naar boven]
5.3. Eerste Carlo Heip Award voor biodiversiteitsonderzoek uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos Duarte
Op de wereldconferentie rond mariene biodiversiteit te Montreal (Canada) is de allereerste Carlo Heip Award voor uitmuntend onderzoek op het gebied van mariene biodiversiteit uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos M. Duarte. Carlos Duarte is een wereldautoriteit op het vlak van de ecologie van zeegrassen en wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige aquatische ecologen van zijn generatie.
Prof. Dr. Carlos M. Duarte is de directeur van het ‘Red Sea Research Center’ en van de ‘Tarek Ahmed Juffalli Chair in Red Sea Ecology’ van de King Abdullah universiteit van technologische wetenschappen (Saudi-Arabië). Zijn onderzoek wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid, creativiteit, serendipiteit, en interdisciplinariteit tussen schijnbaar onafhankelijke onderzoeksgebieden. Prof. Duarte is wereldvermaard voor zijn studies op zeegrassen en publiceerde over alle aspecten van de ecologie van zeegrassen: van populatiebiologie tot genetica, van geografische verspreidingspatronen tot hun rol in biogeochemische cycli, en van behoudsstrategieën tot hun gevoeligheid voor klimaatverandering. Hij is samen met Carlo Heip, naar wie de award vernoemd is, de stichter van de wereldconferentie rond mariene biodiversiteit.
Prof. Dr. Carlo Heip (1945 - 2013) was een voortrekker in het onderzoek naar mariene biodiversiteit. Hij was een eminent en geëngageerd wetenschapper die een belangrijke bijdrage leverde tot het behoud van het mariene milieu. Carlo Heip was een bron van inspiratie voor vele nationale en internationale initiatieven in het mariene onderzoeksveld. Hij speelde een grote rol in het promoten van het Europese onderzoek inzake de interactie tussen het land en de oceaan, en in het bijzonder de ecologische processen in estuaria. Hij was verantwoordelijk voor tal van EU-projecten waarvan MARBEF (Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning) de belangrijkste was. Binnen dit project werkten taxonomen en ecologen samen op een Europese schaal om ons begrip van mariene biodiversiteit en ecosysteemfunctie te versterken en de bescherming van mariene biodiversiteit te ondersteunen. Dit project leverde een significante bijdrage aan wereldwijde initiatieven om het belang en de verscheidenheid aan zeeorganismen te begrijpen en beschrijven.
Link: www.wcmb2018.org/index.html
[naar boven]
6.1. Uw mening over ontwerprapport gezondheidstoestand van Belgische Noordzee
België moet - zoals alle Europese landen - later dit jaar een rapport publiceren over de toestand van zijn zee, zoals vastgelegd door de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Het doel is om uiterlijk in 2020 een ‘goede milieutoestand’ te bereiken voor alle Europese zeeën. Dit houdt in: zorgen voor de bescherming en instandhouding van het marien milieu, het voorkomen van verslechtering en indien mogelijk een herstel van de verstoorde ecosystemen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een ontwerprapport klaar voor de Belgische Mariene Strategie en hoort graag uw mening hierover.
Van 15 mei tot en met 15 juli 2018 kan u uw opmerkingen geven op de ontwerprapporten. Het gaat om het ontwerp van de herziening van de initiële beoordeling (o.a. trends in afval, visserij, niet-inheemse soorten, verontreiniging, eutrofiëring, bodemverstoring, hydrografische veranderingen, onderwatergeluid, etc.) en de omschrijving van de Goede Milieutoestand en milieudoelen voor de Belgische mariene wateren.
Link: www.health.belgium.be/nl/openbare-raadpleging-de-gezondheidstoestand-van-onze-noordzee
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet
1. Kalender
1.1. High Seas International Conference
1.2. Diving into Marine Minds - aanstormend jong marien en maritiem talent voor de blauwe economie
1.3. UGent Blue Growth Summer School
1.4. Oproep naar abstracts voor internationale conferentie rond middeleeuwse Brugse haven
1.5. Maritiem muzikaal erfgoed Oostende te boek en live op podium gebracht
1.6. VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel
1.7. Your Ocean Your Future - bewustzijn en actie voor de oceaan vergroten
1.8. Expo en boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij" in Oostduinkerke
2. Publicaties
2.1. Een nieuwe visie op het trainen van de 21ste-eeuwse mariene professional
2.2. Nieuwe animatiefilm toont verhaal achter prehistorische verdronken landschappen en fossielen in Belgische Noordzee
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. EMSO-waarnemingsposten staan open voor Europese maritieme bedrijven en onderzoekers
3.2. FWO-oproep voor samenwerkingsprojecten met de Tjechië en Zuid-Korea
3.3. PhD beurs voor historisch marien ecologisch onderzoek naar verval megafauna in kustzeeën
4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. Blue Accelator: nieuw platform voor kust Oostende als testlab voor nieuwe ontwikkelingen blauwe energie
5. Varia
5.1. Volg ons op Instagram!
5.2. Compendium voor Kust en Zee nu ook op Twitter
5.3. Eerste Carlo Heip Award voor biodiversiteitsonderzoek uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos Duarte
6. Vraagbaak
6.1. Uw mening over ontwerprapport gezondheidstoestand van Belgische Noordzee
1.1. High Seas International Conference
Nausicaá in Boulogne-sur-mer organiseert op 27 en 28 juni 2018 een internationale conferentie die meer bewustzijn wil creeëren rond het behoud en beheer van de open oceaangebieden, die buiten nationale jurisdictie vallen. Ze nodigen wetenschappers, bedrijven, het maatschappelijk middenveld uit om zich te mobiliseren voor de uitdagingen die de open oceaan te beurt vallen.
De volle, open oceaan is van enorm belang voor de toekomst van de mensheid. We zijn ervan afhankelijk voor ons klimaat, de biodiversiteit, visserij, transport en communicatie. En met 40% van het aardoppervlak zijn de ook mogelijkheden voor onderzoek, innovatie en onderzoek zeer groot: van diepzeemineralen tot nieuwe medicijnen. Toch wordt er weinig naar de open oceaan omgekeken, omdat deze gebieden buiten de nationale jursidictie vallen van kuststaten. Deze conferentie wil hier komaf mee maken en onderzoeken hoe de mensheid ervoor kan zorgen dat de open oceaan in de toekomst meer duurzaam wordt beheerd, met deelname van alle betrokken partijen.
De High Seas International Conference wordt georganiseerd door Nausicaá, in samenwerking met FAO, Global Ocean Forum, UNESCO, IUCN en l'Agence Française pour la Biodiversité (AFB). Deelname is gratis. Registratie gebeurt via de boekingswebsite Evenbrite:
Link: www.eventbrite.fr/e/billets-high-seas-international-conference-the-challenges-of-the-high-seas-public-event-46439045435
[naar boven]
1.2. Diving into Marine Minds - aanstormend jong marien en maritiem talent voor de blauwe economie
Van 25 tot 29 juni 2018 wordt in Oostende het eerste internationale symposium 'Diving into Marine Minds' georganiseerd. Studenten van het IMBRSea Joint Master-programma (ex-EMBC+) presenteren er hun thesis- en stageonderzoek, uitgevoerd in bedrijven en onderzoeksinstellingen wereldwijd. Ben je als marien of maritiem bedrijf op zoek naar nieuw talent? Ben je als student op zoek naar die ideale vervolgopleiding? Ben je als lesgever van een universiteit of hogeschool op zoek naar inspiratie of samenwerking? Dan is dit symposium zeker en vast een inspiratiebron!
De International Master of Science in Marine Biological Resources (IMBRSea) is sinds dit academiejaar het grootste opleidingsprogramma rond mariene wetenschappen ter wereld: een netwerk van 9 universiteiten in evenveel Europese landen zorgt voor de opleiding, samen met 14 mariene onderzoekscentra binnen het netwerk EMBRC. Daarenboven wordt voor stages en summer schools samengewerkt met een 80-tal instituten wereldwijd. IMBRSea is de opvolger van het eerdere EMBC+ programma (International Master of Science Marine Biodiversity and Conservation), dat 10 jaar lang heeft gelopen.
Het 5-daagse symposium gaat door in Vayamundo in Oostende en wordt georganiseerd door de Universiteit Gent, het IMBRSea-consortium en EMBRC. Op 25 en 26 juni worden workshops aangeboden voor de studenten zelf (reeds volzet). Beide avonden (vanaf 19 uur) presenteren de studenten hun bedrijfsstages uitgevoerd overal ter wereld, in een voor iedereen open tentoonstelling. Op 27 en 28 juni gaat het Open Symposium door met presentaties door de afstuderende studenten, waar ook iedereen welkom is.
Een recent gepubliceerde 'Science Brief' door de Europese Marine Board “Training the 21st Century Marine Professional” (zie andere VLIZine-bericht in dit nummer) stelt immers duidelijk dat mariene afgestudeerden van vitaal belang zijn voor een duurzame toekomstige blauwe economie, en moedigt de mariene gemeenschap, industrie en onderzoekfinancierenende instellingen aan samen te werken aan een gemeenschappelijke visie.
Meer over het programma en inschrijven voor (onderdelen) van het symposium 'Diving into Marine Minds' is te vinden op:
Link: www.imbrsea.eu/divingmarineminds
[naar boven]
1.3. UGent Blue Growth Summer School
Van 10 tot 21 september 2018 organiseert de Universiteit Gent in GreenBridge (UGent Campus Oostende) een derde editie van deze zomercursus. Relevante onderwerpen in het kader van de Blauwe Groei komen aan bod. In de eerste week ligt de focus op de maritieme wereld, terwijl week twee uit een mariene module bestaat.
Voor master- en doctoraatsstudenten met een sterke interesse in de mariene/maritieme wereld. Je kan ervoor kiezen om 1 of 2 weken deel te nemen. De lessen (Engelstalig) worden gegeven door experts die zowel wetenschappelijk onderzoek, als zakelijke inzichten aan bod laten komen. Het programma omvat tevens interactieve sessies, bezoeken en socioculturele activiteiten. Kostprijs: 500 EUR voor twee weken, 350 EUR voor 1 week. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via onderstaande link.
Link: www.greenbridge.be/evenement/ugent-blue-growth-summer-school-0
[naar boven]
1.4. Oproep naar abstracts voor internationale conferentie rond middeleeuwse Brugse haven
Tussen 24 en 26 oktober 2018 organiseren de Universiteit Gent en de archeologische dienst van de stad Brugge (Raakvlak) een internationale conferentie rond middeleeuwse havencentra als poorten voor goederen, mensen en gedachten. Op de conferentie wordt recent onderzoek naar het middeleeuwse havenlandschap van Brugge gepresenteerd, maar er is ook plaats voor breder, internationaal interdisciplinair onderzoek naar maritieme culturele havenlandschappen. Momenteel loopt een oproep naar abstracts (tot 1 juli 2018).
Men zoekt specifiek bijdragen van historisch en archeologisch onderzoek naar handelsknooppunten in estuaria, middeleeuwse haveninfrastructuur, de materiële cultuur van havengemeenschappen, internationale netwerken en stromen van grondstoffen. Abstracts (max. 250 woorden) moeten worden toegestuurd naar Jan.Trachet@ugent.be voor 1 juli 2018.
Link: www.ugent.be/pirenne/en/news-events/news/cfpbrugesports.htm
[naar boven]
1.5. Maritiem muzikaal erfgoed Oostende te boek en live op podium gebracht
Roland Desnerck – vooral bekend door zijn Oostendse woordenboeken en trouwe medewerker van het Zeewoordenteam van De Grote Rede – heeft zich voor zijn nieuwste project ingewerkt in het muzikale maritieme erfgoed van Oostende. Tientallen liedjesteksten en hun partituren van maritieme liederen uit de periode van 1600 tot 1945 werden gebundeld. Ter gelegenheid van de boekvoorstelling van het eerste deel uit een reeks van drie, verzorgt de Oostendse culturele vereniging “Woordzee vzw” op 3 juni een avondvullend muzikaal programma in CC De Grote Post. De avond is tevens een hulde aan Roland Desnerck die dan zijn 80ste verjaardag viert.
De feestelijke avond gaat door op 3 juni (19:00 uur) in Cultureel Centrum De Grote Post in Oostende. De ingangsprijs bedraagt 11 euro. Reserveringen verlopen via het loket van De Grote Post of uit@oostende.be.
Het boek zal die avond te koop worden aangeboden. Daarna kunnen exemplaren worden aangekocht via Roland Desnerck zelf (roland.desnerck@telenet.be - 059 23 56 57).
Link: https://www.degrotepost.be/agenda/1376/Woordzee_vzw/Muzikaal_Erfgoed_Oostende_Hulde_Roland_Desnerck_/
[naar boven]
1.6. VLIZ-ledendag 2018: Een zee(r) goed doel
Wist je dat er reeds verschillende boeiende onderzoeksprojecten lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt via haar filantropiewerking? De derde editie van de VLIZ-ledendag neemt dan ook van de gelegenheid gebruik om te focussen op deze verwezenlijkingen. VLIZ-leden, maar ook de niet-leden, worden warm onthaald in het Marien Station Oostende op vrijdagavond 22 juni.
Naar jaarlijkse traditie wil het VLIZ haar leden bedanken voor hun trouwe steun en dit via een ledenactiviteit. Deze staat dit jaar in het teken van 'De zee als goed doel'. Ontdek op 22 juni (18u-22u30 in het Marien Station Oostende) de boeiende onderzoeksprojecten die lopen dankzij de donaties en de lidgelden die het VLIZ ontvangt. Mariene wetenschappers en VLIZ-medewerkers zullen je via infostandjes vol enthousiasme vertellen over deze verwezenlijkingen. Van kabelbacteriën tot orka's, van aangroeiwerende verven over gezonde zeelucht, van noord tot zuid ...
Dit event is gratis voor VLIZ-leden. Niet-leden zijn ook welkom, mits een vergoeding van 10 euro. En uiteraard is er altijd de mogelijkheid om alsnog VLIZ-lid te worden ter gelegenheid van deze interessante avond. Registreren (voor 18 juni) is noodzakelijk.
Link: www.vliz.be/nl/event/vliz-ledendag-2018
[naar boven]
1.7. Your Ocean Your Future - bewustzijn en actie voor de oceaan vergroten
De Portugese professor prof. Mário Ruivo heeft in zijn leven een belangrijke bijdrage geleverd aan de mariene wetenschappen en het Europese beleid. Op de internationale oceaanconferentie en de interactieve tentoonstelling 'Your Ocean Your Future' op 6 juni 2018 in BOZAR in Brussel kun je ontdekken wat de passie en visie van Mário Ruivo inhielden. Maar deelnemers worden vooral uitgenodigd om mee na te denken over hoe het bewustzijn van burgers en acties rond de oceaan te bevorderen.
Link: www.vliz.be/nl/event/2018-your-ocean-your-future
[naar boven]
1.8. Expo en boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij" in Oostduinkerke
Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum slaat de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ten Duinen en het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) om voor het eerst het verhaal van vijf eeuwen Vlaamse visserij in beeld te brengen. De expositie loopt vanaf 1 juli tot na de kerstvakantie in Oostduinkerke. Via honderden objecten wordt het dynamisch – en soms ook woelig – verloop van de Vlaamse visserij tot leven gebracht, van de late middeleeuwen tot nu. Naar aanleiding van de expo verschijnt tevens het boek "Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse Zeevisserij" van de hand van Ann-Katrien Lescrauwaet, Jan Parmentier en Ruth Pirlet. Het boekwerk wordt uitgegeven door Uitgeverij Hannibal en is vanaf 1 juli 2018 te verkrijgen in het VLIZ, NAVIGO, MAS en de betere boekhandel.
Meer info over de expo op de webiste van het NAVIGO:
Link: www.navigomuseum.be/nl
[naar boven]
2.1. Een nieuwe visie op het trainen van de 21ste-eeuwse mariene professional
De ‘European Marine Board’ (EMB) lanceert zijn tweede ‘Future Science Brief’ getiteld “Training the 21st Century Marine Professional”. De publicatie presenteert een visie voor het toekomstige mariene onderwijs in Europa met als doel de mariene professionals van morgen klaar te stomen voor de uitdagingen die ons te wachten staan.
De oceaan is een belangrijk focusgebied voor economische ontwikkeling. In Europa vertegenwoordigt de ‘Blauwe Economie’ ongeveer 5,4 miljoen jobs en genereert een bruto toegevoegde waarde van bijna 500 miljard EUR per jaar (EC, Blue Growth communication, 2014). Een verdere blauwe groei van de mariene en maritieme industrie vereist hoogopgeleide en bekwame afgestudeerden met diverse mariene en maritieme achtergronden. De EMB-publicatie onderzoekt het huidige mariene onderwijs- en trainingssysteem en identificeert problemen, uitdagingen en mogelijkheden voor verbetering. De publicatie bestudeert tevens het complexe landschap van mariene trainingen en onderwijs in Europa en legt de nadruk op manieren waarop we het huidige systeem kunnen moderniseren en aanpassen aan de veranderende noodzaak in de wetenschap en de samenleving. Casestudies en interviews met recent afgestudeerde mariene onderzoekers illustreren de goede praktijken. Tenslotte geeft de publicatie 6 aanbevelingen voor ontwikkeling waarbij de mariene gemeenschap, de industrie en financierders van onderzoek samenwerken aan een gemeenschappelijke visie. De Future Science Brief is te downloaden op de website van de EMB.
Link: www.marineboard.eu/science-strategy-publications
[naar boven]
2.2. Nieuwe animatiefilm toont verhaal achter prehistorische verdronken landschappen en fossielen in Belgische Noordzee
De nieuwste VLIZ-animatiefilm toont hoe onze kustzone en de Noordzee er in een ver en heel ver verleden moeten hebben uitgezien, welke dieren er woonden en in welke mate deze landschappen gebruikt werden door de mens. De kortfilm duidt tevens welk marien onderzoek er wordt uitgevoerd om het verhaal achter deze verdronken prehistorische landschappen en begraven fossielen te ontrafelen. Ook hoe deze kennis de maritieme industrie en het beleid kan sturen bij grote infrastructuurwerken om schade aan het interessante archeologisch materiaal te voorkomen.
De animatiefilm is een productie van het VLIZ, naar aanleiding van de VLIZ Communication Award 2017. Deze werd gewonnen door Maikel De Clercq, doctoraatstudent aan het Renard Center for Marine Geology (RCMG) van de Universiteit Gent. Tine Missiaen en Jan Seys van het VLIZ werkten mee aan de productie. Steve Bridger was animator van dienst.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5371
[naar boven]
3.1. EMSO-waarnemingsposten staan open voor Europese maritieme bedrijven en onderzoekers
EMSO, het European Multidisciplinary Seafloor and water column Observatory, stelt drie van haar waarnemingsposten open voor derden. Europese maritieme bedrijven of onderzoeksorganisaties kunnen gratis gebruik maken van deze testfacilitieten in open zee/oceaan, bv. voor het uittesten van instrumenten, systemen, procedures en nieuwe technologieën, of om er gebruik van te maken in het kader van onderzoeksprojecten. Dit is een uniek aanbod voor onderzoekers en ingenieurs! De deadline om aanvragen in te dienen loopt tot 31 juli.
De drie testfaciliteiten die open gesteld worden voor deze transnationale toegang zijn: EMSO PYLOS (Zuidoost-Ionische Zee ter hoogte van Pylos, op een diepte van 1670 m), EMSO SmartBay (Galway Bay, 1.5 km uit de kust op een diepte van 27 m) en EMSO NICE (Oost-Ligurische Zee, 1 km uit de kust van Nice op een diepte van 20-35 m). Meer info, zoals de gebruiksvoorwaarden en het applicatieformulier, is te vinden via de website van EMSO:
Link: http://emso.eu/transnational-access
[naar boven]
3.2. FWO-oproep voor samenwerkingsprojecten met de Tjechië en Zuid-Korea
Het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) zet sterk in op internationale samenwerking als hefboom naar wetenschappelijke excellentie. In dit kader gaat FWO met enerzijds de Tsjechische Academie voor Wetenschappelijke (CAS), en anderzijds met de Zuid-Koreaanse National Research Foundation (NRF) tweejarige samenwerkingsprojecten financieren in alle wetenschappelijke onderzoeksdomeinen. Ook Vlaamse mariene wetenschappers kunnen er potentieel mariene of andere aanvullende expertise aantreffen om hun onderzoeksprojecten een boost geven.
Met deze samenwerkingsovereenkomsten tracht het FWO jonge onderzoekers de kans te bieden om hun mobiliteit naar en vanuit Tsjechië of Zuid-Korea te verwezenlijken (vergoeding reis- en verblijfskosten). Per project dient aan Vlaamse zijde minstens één jonge onderzoeker, met niet meer dan 6 jaar postdoctorale ervaring, te worden betrokken.
Aanvragen moeten gelijktijdig ingediend worden bij FWO door een onderzoeksgroep uit Vlaanderen en bij CAS of NRF door een onderzoeksgroep uit het gastland teneinde hun wetenschappelijke samenwerking en expertise samen verder uit te bouwen.
De oproep voor Zuid-Korea staat open tot en met 1 juni 2018 (17:00 Belgische tijd). De oproep voor Tjechië staat open tot en met 30 juni 2018 (17u00 Belgische tijd). Goedgekeurde projecten zullen starten op 1 januari 2019.
Link: http://www.fwo.be/nl/mandaten-financiering/internationale-samenwerking/samenwerkingsproject/samenwerking-zuid-korea
[naar boven]
3.3. PhD beurs voor historisch marien ecologisch onderzoek naar verval megafauna in kustzeeën
Door menselijk gebruik zijn onze kustzeeën sterk gedegradeerd over de eeuwen heen. Vooral grote vissoorten zoals haaien, zaagvissen, tandbaarzen en steur hebben het hierbij zwaar te verduren gehad en zijn lokaal zelfs uitgestorven. In het kader van een doctoraat wordt deze achteruitgang gedocumenteerd aan de hand van alternatieve bronnen zoals populair archiefmateriaal (foto’s, krantenberichten …), archeologische contexten en lokale ecologische kennis (mondelinge overdracht). Het onderzoek wordt zowel in het Verenigd Koninkrijk (University of Exeter) als in Australië (University of Queensland) uitgevoerd.
Kandidaten met interesse (ecologen en historici) kunnen dit tot 26 mei doorgeven. Meer details over dit project zijn te vinden op onderstaande website.
Link: https://global-engagement.uq.edu.au/node/1616/2#2
[naar boven]
4.1. Blue Accelator: nieuw platform voor kust Oostende als testlab voor nieuwe ontwikkelingen blauwe energie
Met de goedkeuring van het Blue Accelerator-project door de Vlaamse regering werd het startschot gegeven aan de uitbouw van een maritiem testplatform in het Belgisch deel van de Noordzee, net buiten de haven van Oostende. Dit nieuwe innovatie- en ontwikkelingsplatform zal dienen als een ‘living lab’ om testen uit te voeren in het kader van de uitbouw van Blue Energy projecten (offshore windenergie en golf- en getijdenenergie) en de bredere blauwe economie. Voor Onderzoek en Ontwikkeling is het immers uiterst noodzakelijk om zaken te kunnen opschalen en uittesten in real-life zee-omstandigheden. Het Blue Accelerator platform komt tegemoet aan deze noden van wetenschappelijke instellingen en maritieme bedrijven.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5377
[naar boven]
5.1. Volg ons op Instagram!
Het VLIZ is nu ook actief op de sociaalnetwerksite Instagram. Wil je op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van het VLIZ of bewonder je graag het moois dat de mariene en maritieme wereld ons te bieden heeft? Volg ons dan via het account @VLIZoostende. Tevens brengen we via onze Instagram Stories live verslag uit van een aantal van onze evenementen en krijg je een unieke kijk achter de schermen van het VLIZ!
Link: https://www.instagram.com/vlizoostende/
[naar boven]
5.2. Compendium voor Kust en Zee nu ook op Twitter
Ben je een zeewetenschapper, een deskundige die professioneel betrokken is met kust en zee of een vertegenwoordiger uit de bedrijfswereld of innoverende krachten? Dan ben je ongetwijfeld geregeld op zoek naar wetenschappelijk onderbouwde en geactualiseerde informatie als antwoord op maatschappelijke vragen en probleemstellingen.
Het Compendium voor Kust en Zee bundelt disperse informatie uit de Vlaamse en Belgische zeewetenschappen en het mariene en maritieme veld. Voor het laatste nieuws kan je vanaf nu niet enkel terecht op de Compendium website, maar ook op de Twitter van het Compendium voor Kust en Zee (@CompendiumVliz).
Link: www.twitter.com/CompendiumVliz?lang=nl
[naar boven]
5.3. Eerste Carlo Heip Award voor biodiversiteitsonderzoek uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos Duarte
Op de wereldconferentie rond mariene biodiversiteit te Montreal (Canada) is de allereerste Carlo Heip Award voor uitmuntend onderzoek op het gebied van mariene biodiversiteit uitgereikt aan Prof. Dr. Carlos M. Duarte. Carlos Duarte is een wereldautoriteit op het vlak van de ecologie van zeegrassen en wordt beschouwd als een van de meest veelzijdige aquatische ecologen van zijn generatie.
Prof. Dr. Carlos M. Duarte is de directeur van het ‘Red Sea Research Center’ en van de ‘Tarek Ahmed Juffalli Chair in Red Sea Ecology’ van de King Abdullah universiteit van technologische wetenschappen (Saudi-Arabië). Zijn onderzoek wordt gekenmerkt door onafhankelijkheid, creativiteit, serendipiteit, en interdisciplinariteit tussen schijnbaar onafhankelijke onderzoeksgebieden. Prof. Duarte is wereldvermaard voor zijn studies op zeegrassen en publiceerde over alle aspecten van de ecologie van zeegrassen: van populatiebiologie tot genetica, van geografische verspreidingspatronen tot hun rol in biogeochemische cycli, en van behoudsstrategieën tot hun gevoeligheid voor klimaatverandering. Hij is samen met Carlo Heip, naar wie de award vernoemd is, de stichter van de wereldconferentie rond mariene biodiversiteit.
Prof. Dr. Carlo Heip (1945 - 2013) was een voortrekker in het onderzoek naar mariene biodiversiteit. Hij was een eminent en geëngageerd wetenschapper die een belangrijke bijdrage leverde tot het behoud van het mariene milieu. Carlo Heip was een bron van inspiratie voor vele nationale en internationale initiatieven in het mariene onderzoeksveld. Hij speelde een grote rol in het promoten van het Europese onderzoek inzake de interactie tussen het land en de oceaan, en in het bijzonder de ecologische processen in estuaria. Hij was verantwoordelijk voor tal van EU-projecten waarvan MARBEF (Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning) de belangrijkste was. Binnen dit project werkten taxonomen en ecologen samen op een Europese schaal om ons begrip van mariene biodiversiteit en ecosysteemfunctie te versterken en de bescherming van mariene biodiversiteit te ondersteunen. Dit project leverde een significante bijdrage aan wereldwijde initiatieven om het belang en de verscheidenheid aan zeeorganismen te begrijpen en beschrijven.
Link: www.wcmb2018.org/index.html
[naar boven]
6.1. Uw mening over ontwerprapport gezondheidstoestand van Belgische Noordzee
België moet - zoals alle Europese landen - later dit jaar een rapport publiceren over de toestand van zijn zee, zoals vastgelegd door de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie. Het doel is om uiterlijk in 2020 een ‘goede milieutoestand’ te bereiken voor alle Europese zeeën. Dit houdt in: zorgen voor de bescherming en instandhouding van het marien milieu, het voorkomen van verslechtering en indien mogelijk een herstel van de verstoorde ecosystemen. De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft een ontwerprapport klaar voor de Belgische Mariene Strategie en hoort graag uw mening hierover.
Van 15 mei tot en met 15 juli 2018 kan u uw opmerkingen geven op de ontwerprapporten. Het gaat om het ontwerp van de herziening van de initiële beoordeling (o.a. trends in afval, visserij, niet-inheemse soorten, verontreiniging, eutrofiëring, bodemverstoring, hydrografische veranderingen, onderwatergeluid, etc.) en de omschrijving van de Goede Milieutoestand en milieudoelen voor de Belgische mariene wateren.
Link: www.health.belgium.be/nl/openbare-raadpleging-de-gezondheidstoestand-van-onze-noordzee
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende