VLIZINE jrg. 18, nr. 2 (februari 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 2 (februari 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 2 (februari 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. De Eneco Clean Beach Cup 2017 heeft je nodig!
1.2. Zeebad: Ecosysteemdiensten van de oceaan
1.3. Gedetailleerd programma en registratie voor de VLIZ Marine Science Day 2017
1.4. Cursus Zeeanimator volgen? Nog enkele plaatsjes vrij
1.5. Zeetochten voor leraren en gidsen: Noordzeeleven

2. Publicaties
2.1. HisGISKust: Rondneuzen in historische kaarten van onze kust en Noordzee
2.2. Rode Lijst voor habitats toont aan dat Europese leefgebieden onder grote druk staan
2.3. Dankzij vele handen wordt het Wereldregister voor Mariene Soorten alsmaar completer

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Wetenschappelijk medewerker gezocht voor Raversyde Atlantikwall & ANNO 1465
3.2. Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) is op zoek naar een GIS-specialist
3.3. Studiebeurzen door Nippon Foundation voor GEBCO-opleiding in oceaanbathymetrie
3.4. Stageplaats oceanen en visserij bij WWF-België
3.5. Vacature voor een doctoraatstudent mariene ecologie bij KBIN
3.6. VLIZ zoekt een marien technicus, gespecialiseerd in elektronica of elektromechanica
3.7. Mariene Biotechnologie: oproep voor projectvoorstellen

4. Varia
4.1. VLIZ actief op LinkedIn
4.2. Voornet moet zeehonden redden van verdrinkingsdood
4.3. Herbeleef CommOCEAN2016: up-to-date in mariene wetenschapscommunicatie

1.1. De Eneco Clean Beach Cup 2017 heeft je nodig!
Ben je ook zo gechoqueerd door al het plastiek in zee? Zelf kun je alvast heel wat doen door zoveel als mogelijk plastiek te vermijden en dat wat je wel gebruikt niet zomaar weg te gooien, maar te recycleren. Verder kun je ook de handen uit de mouwen steken door op zondag 26 maart mee te doen aan de Eneco Clean Beach Cup, de grootste strandopruimactie aan de Vlaamse kust. De Panne is dit jaar gastgemeente. Studio Brussel zal vanuit surfclub Side Shore Surfers live verslag uitbrengen. De opruimactie loopt dit jaar van Cadzand in Nederland tot aan Bray-Dunes in Frankrijk.
Iedereen is welkom in een van de 16 deelnemende surfclubs om mee te helpen opruimen. De locatie met het grootst aantal opruimers wint de “symbolische” Eneco Clean Beach Cup trofee. Kom langs op de dag zelf of registreer je vooraf online via enecocleanbeachcup.be. Geregistreerde deelnemers ontvangen een zelfs een authentiek Eneco Clean Beach Cup fluohesje!


 
Link: enecocleanbeachcup.be

[naar boven]

1.2. Zeebad: Ecosysteemdiensten van de oceaan
Het zeebad, de nascholing georganiseerd binnen het educatieve project 'Planeet Zee' van het VLIZ, is er voor leerkrachten die willen bijleren over de zee. Met het nieuwe leerplan 'Aardrijkskunde/Natuurwetenschappen' dat er zit aan te komen voor de 3de graad TSO/KSO in schooljaar 2017-2018, steken we momenteel een tandje bij in de bijscholing voor deze leerkrachten Aardrijkskunde. Na het eerdere zeebad van 8 maart - met toelichting over het nieuwe leerplan en platentektoniek - volgt op woensdagnamiddag 19 april 2017 een bijscholing rond het thema Ecosysteemdiensten van de oceaan. Zo bespreekt prof. Koen sabbe de zuurstof- en koolstofcyclus, en prof. David Van Rooij en Stijn Dewaele hebben het over alle grondstoffen die uit de oceaan gehaald worden.
Link: www.planeetzee.be/zeebad

[naar boven]

1.3. Gedetailleerd programma en registratie voor de VLIZ Marine Science Day 2017
De VLIZ Marine Science Day is een vaste en niet te missen waarde geworden voor mariene wetenschappers in Vlaanderen/België en de aangrenzende regio’s. Dit interdisciplinair netwerk- en informatiegebeuren in Vives Brugge trekt jaarlijks meer dan 300 zee- en kustwetenschappers uit alle onderzoekdisciplines aan. Op de 17de editie op vrijdag 3 maart 2017 vind je alvast weer heel wat gespreksstof in de vele lezingen, posters, demonstraties en interactieve momenten. Het gedetailleerde programma staat nu online. Deelname is gratis, maar vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.
Link: www.vliz.be/vmsd

[naar boven]

1.4. Cursus Zeeanimator volgen? Nog enkele plaatsjes vrij
Heb je wat vrije tijd over? Zou je die graag willen invullen met je passie voor natuur en milieu over te brengen aan kinderen uit het basisonderwijs? Meld je dan aan voor de cursus zeeanimator. Op 3 maandagen in maart leer je een aantal veldwerkpakketten - ontwikkeld door de Provincie West-Vlaanderen - in de praktijk uitvoeren en kun je nadien als vrijwilliger aan de slag bij diverse kustorganisaties. Er zijn momenteel nog enkele plaatsen vrij voor de cursus. Inschrijven kan nog tot 6 maart.
Meer informatie bij Michel De Wit van de dienst Natuur- en milieueducatie Kust van de Provincie West-Vlaanderen: michel.dewit@west-vlaanderen.be en op de website:
Link: www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/weekvandezee/Paginas/cursus-zeeanimator.aspx

[naar boven]

1.5. Zeetochten voor leraren en gidsen: Noordzeeleven
Ben je leerkracht of kustgids? Wil je het zeeleven beter leren kennen? Schrijf in en vaar een halve dag mee met het onderzoeksschip Simon Stevin.
VLIZ organiseert regelmatig bijscholingen voor leerkrachten en gidsen. In het kader van de 'Week van Zee 2017' voorzien we op 17 en 18 mei vier begeleide halvedag-tochten met het onderzoeksschip Simon Stevin. Uitsluitend bedoeld voor educatoren (leerkrachten en gidsen) die zelf willen bijleren over het leven in zee.

Telkens kunnen 18 personen mee. Deelname is gratis. Inschrijven kan enkel via deze link. Voor al uw vragen, contacteer Evy Copejans (evy.copejans@vliz.be - 059 34 01 77).
Link: https://docs.google.com/forms/d/1N9B_7xfNIGV3Y-1HY_H8xwjuko74mFEzamOuc0oaZ_E/edit

[naar boven]

2.1. HisGISKust: Rondneuzen in historische kaarten van onze kust en Noordzee
Meer dan 200 historische kaarten van de Belgische kustzone en de zuidelijke Noordzee, daterend uit de 16de tot de 20ste eeuw, worden door VLIZ en partners vrij beschikbaar gemaakt via de website HisGISKust. Hoogst waardevol is dat alle oude kaarten gegeorefereerd werden ten opzichte van het huidige coördinaatsysteem. Zo tonen ze nauwkeurig hoe onze kust- en zeegebieden er vroeger uitzagen, en hoe ze gebruikt en genoemd werden.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4874

[naar boven]

2.2. Rode Lijst voor habitats toont aan dat Europese leefgebieden onder grote druk staan
Voor de eerste keer is een Rode Lijst-beoordeling uitgevoerd van alle natuurlijke en half-natuurlijke Europese habitattypen (wat neerkomt 490 habitats in 35 landen). Samen vormen ze een rijke deken van onze vele Europese landschappen op land en in de zee. Ze bieden onderdak aan vele duizenden planten en dieren en verzorgen allerlei ecosysteemdiensten. De uitkomsten van de studie zijn verontrustend. Meer dan een derde van alle leefgebieden op het land is momenteel bedreigd. Maar ook in de Europese kustwateren gaat het niet goed. In de Middellandse Zee loopt een derde van alle habitats het risico te verdwijnen, in de Atlantische kustwateren bijna een kwart. Daar zijn vooral mosselbanken, zeegrasvelden en estuariene habitats bedreigd.
De Europese habitats gaan sterk achteruit in oppervlakte en kwaliteit door diverse oorzaken. Op zee vormen vervuiling, eutrofiëring, destructieve vormen van visserij en de aanleg van kustverdedigingen de grootste bedreigingen. Ook zijn sommige negatieve effecten van klimaatverandering al zichtbaar in zee en op land, en deze zullen in de toekomst erger worden. Aandacht verdient ook het groot aantal mariene habitats waarvan nog onvoldoende bekend is om überhaupt een beoordeling te kunnen uitvoeren (met name in de Zwarte Zee).
Meer dan 300 experts, onder wie ook experten van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), werken samen in deze beoordeling. Lees meer in de nieuwsbrieven Vilt en Nature Today, of consulteer de webpagina van DG Environment van de Europese Commissie voor de uitgebreide rapporten voor mariene habitats (deel 1) en terrestrische-zoetwater habitats (deel2) . Fact sheets voor elk habitat in de Noordoostelijke-Atlantische zone zijn hier beschikbaar.
 
Link: http://ec.europa.eu/environment/nature/knowledge/pdf/Marine_EU_red_list_report.pdf

[naar boven]

2.3. Dankzij vele handen wordt het Wereldregister voor Mariene Soorten alsmaar completer
Het Wereldregister voor Mariene soorten (WoRMS) ambieert alle mariene soorten, ooit beschreven wereldwijd, in één lijst te gieten. Met de financiële hulp van het LifeWatch-project kon in de loop van 2016 dit register verder voltooid en verbeterd worden door de organisatie van meerdere databeurzen, vergaderingen en workshops voor experten. Het resultaat? Duizenden nieuwe namen werden toegevoegd, (tien) duizenden reeds beschikbare namen werden herzien, nieuwe portalen en instrumenten werden ontwikkeld om het de gebruikers en editors gemakkelijker te maken hun weg te vinden in WoRMS.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4853

[naar boven]

3.1. Wetenschappelijk medewerker gezocht voor Raversyde Atlantikwall & ANNO 1465
De Atlantikwall, de archeologische nederzetting Walraversyde en zijn natuurpark zijn een gevestigde waarde aan onze kust. Men zoekt er een wetenschappelijk medewerker voor de ondersteuning van de algemene werking. Een boeiende job met heel wat uitdagingen en een mooi toekomstperspectief! Solliciteren kan nog tot 1 maart.
Alle info vind je op:
 
Link: www.west-vlaanderen.be/vacatures/Paginas/adjunct-adviseur-Raversyde.aspx

[naar boven]

3.2. Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) is op zoek naar een GIS-specialist
De kandidaat beschikt over een masterdiploma met een sterke GIS/Geo-Informatica invulling. De aangeworven persoon zal deel gaan uitmaken van het achtkoppige team 'Open Data en Onderzoek' (hoofdzetel, Brussel) die technische ondersteuning verleent aan andere INBO-onderzoekers inzake databeheer en herhaalbaar onderzoek.
In het team 'Open Data en Onderzoek' worden datamodellen ontwikkeld, databanken opgezet met gerelateerde data warehouses en data flow procedures, GIS-dienstverlening aangeboden, gedocumenteerde open data gepubliceerd en herhaalbaar onderzoek ondersteund. Dit gebeurt in grote mate projectmatig, zowel voor intern als extern gefinancierde projecten (waaronder ook voor LifeWatch). Er wordt hierin vaak samengewerkt met software ontwikkelaars en data scientists (externe consultants). De aanwerving betreft een voltijds contract van onbepaalde duur (met zekerheid tot eind februari 2018 en optie tot verlenging tot eind november 2019).
 
Link: https://inbo-website-prd-532750756126.s3-eu-west-1.amazonaws.com/s3fs-public/bestanden/bijlagen/20170215_functiebeschrijving_gisspecialist_evinbo.pdf

[naar boven]

3.3. Studiebeurzen door Nippon Foundation voor GEBCO-opleiding in oceaanbathymetrie
Word een internationale expert in oceaankartering en studeer voor één jaar aan de University of New Hampshire (USA) in het Center for Coastal and Ocean Mapping (CCOM). Applicaties zijn momenteel open voor de volgende lessenreeks die start vanaf augustus 2017. Solliciteren voor een grotendeels kostendekkende studiebeurs kan nog tot 31 maart 2017.
Link: www.gebco.net/training/training_project

[naar boven]

3.4. Stageplaats oceanen en visserij bij WWF-België
WWF-België is op zoek naar een stagiair(e) die wil mee helpen met het beleids- en communicatiewerk inzake oceanen en visserij.
Kandidaten horen te beschikken over een Master in een wetenschappelijke richting (mariene biologie) of gelijkgesteld via ervaring, en kunnen zich vlot uitdrukken in het Nederlands en in het Engels. Kennis van het Frans is een pluspunt.De stage zal lopen van 1 mei tot 31 oktober 2017 en regelmatige begeleiding wordt voorzien. Een uitvoerige beschrijving van de stage is te vinden op de website mijnstage.be. Informatie en solliciteren bij de WWF Oceans & Fisheries Policy Officer in Brussel, Sarah Vanden Eede (sarah.vandeneede@wwf.be).
 
Link: www.monstage.be/stages/stage-oceans-policy-officer-m-v-718362-11.htm

[naar boven]

3.5. Vacature voor een doctoraatstudent mariene ecologie bij KBIN
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) werft een doctoraatstudent aan voor onderzoek naar de impact van artificiële harde substraten in windmolenparken en aquacultuurconsessies op het lokale voedselweb, de stikstofhuishouding en bredere uitwisseling van broeikasgassen tussen de zee en atmosfeer.
Het onderzoek kadert in het PERSUADE-project (ExPERimental approaches towards Future Sustainable Use of North Sea Artificial HarD SubstratEs, 2017-2021), dat wordt gefinancierd door het Federaal Wetenschapsbeleid.
 
Link: www.naturalsciences.be/nl/about-us/organisation/jobs

[naar boven]

3.6. VLIZ zoekt een marien technicus, gespecialiseerd in elektronica of elektromechanica
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zoekt voor de afdeling Infrastructuur een marien technicus, gespecialiseerd in elektronica of elektromechanica voor de installatie van een remote controlled sensorplatform op zee, en de kwaliteitsborging van de werking en data. Het werk omvat ook algemene technische ondersteuning aan de volledige onderzoeksinfrastructuur van VLIZ en deelname aan staalnamecampagnes op zee. Voor onmiddellijke indiensttreding.
Voor meer informatie over deze vacature en de taakomschrijving, contacteer André Cattrijsse (andre.cattrijsse@vliz.be). Consulteer de VLIZ-website voor een uitgebreide taakomschrijving en voorwaarden tot solliciteren:
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2017-02-15-vliz-werft-aan-marien-technicus

[naar boven]

3.7. Mariene Biotechnologie: oproep voor projectvoorstellen
Onder de noemer ‘Metagenomic approaches for valorization from the marine environment’ lanceert ERA Marine Biotech een 3e transnationale oproep tot projectvoorstellen.
Zowel het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) als het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) nemen deel, samen met nog 9 andere financieringsinstellingen. De focus van de oproep is onderzoek gericht op mariene micro-organismen en hun metagenoom, met als doel nieuwe enzymen, metabolieten, of metabole pathways met een biotechnologisch potentieel te identificeren. Meer informatie is op de ERA-MBT-website terug te vinden. Het totale budget beschikbaar in deze oproep is 5,8 M EUR waarvan 1 M EUR is voorzien door VLAIO en 200.000 EUR door FWO. De evaluatie gebeurt in een stap en de uiterste indiendatum voor projectvoorstellen is 7 maart 2017 om 15u.
 
Link: http://www.vlaio.be/nieuws/3de-oproep-projectvoorstellen-marine-biotech

[naar boven]

4.1. VLIZ actief op LinkedIn
Word lid van de VLIZ LinkedIn-discussiegroep waarmee we de mariene en maritieme experten willen informeren rond het bredere nieuws relevant voor onderzoek, innovatie en beleidsaangelegenheden. De VLIZ LinkedIn-bedrijfspagina beperkt zich tot informatie en nieuws over en door het eigen instituut.
Link: www.linkedin.com/groups/13504927

[naar boven]

4.2. Voornet moet zeehonden redden van verdrinkingsdood
De gemeente Koksijde is ervan overtuigd dat het perfect mogelijk is om strandvisserij en de bescherming van zeezoogdieren in onze kustwateren te combineren. Deze gemeente aan de westkust nam alvast het voortouw om binnenkort strandvissers te verplichten een voornet te gebruiken. Zo wordt vermeden dat zeehonden als bijvangst in het achterste gedeelte van fuiknetten vast komen te zitten en een verdrinkingsdood sterven.
Er komen aan onze kust almaar meer zeezoogdieren voor en zijn goede beschermingsmaatregelen erg belangrijk. De maatregel kwam tot stand na overleg van Natuurpunt Westkust en de strandvissersvereniging met de gemeente Koksijde. Natuurpunt hoopt dat de andere kustgemeentes dit voorbeeld zullen volgen. Lees meer op de websites van Natuurpunt en Zeezoogdieren.org.
 
Link: www.natuurpunt.be/nieuws/voornet-moet-zeehonden-redden-van-verdrinkingsdood

[naar boven]

4.3. Herbeleef CommOCEAN2016: up-to-date in mariene wetenschapscommunicatie
Op de CommOCEAN2016-conferentie in Brugge (6-7 december) verwelkomden we 200 vertegenwoordigers uit 29 landen. Enerzijds mariene wetenschappers, die een speed-training kregen door experten in de hedendaagse mariene wetenschapscommunicatie. Anderzijds communicatoren van mariene instituten, overheidsinstanties en NGO's, met een grote nieuwsgierigheid om bij te leren over het beste van de blauwe wetenschap. Deelnemers kregen interessante mondelinge en poster presentaties voorgeschoteld, maar ook hands-on workshops, veel uitwisseling van expertise, sociale interactie en fascinerende mariene wetenschap. Alle materialen van zowel de conferentie als de high-level cursus, daags nadien, zijn vrij beschikbaar via de conferentiewebsite.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4857

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!