Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.
Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.
VLIZINE jrg. 18, nr. 1 (januari 2017)
VLIZINE
jrg. 18, nr. 1 (januari 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé
1. Kalender
1.1. Kustforum 2017 - Met de wind in de zeilen
1.2. XIIde SCAR Biology Symposium
1.3. EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder Conferentie
1.4. Nieuwe aanmonsteringscursus voor animatoren bij Horizon Educatief
1.5. Hydro17 conferentie in Rotterdam
1.6. Symposium Citizen Science
1.7. Lezing 'The Anthropocene biosphere - Humans as agents of fundamental change'
1.8. Zeebad voor leerkrachten 08 maart 2017 Oostende
2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Wetenschapsbattle 2017: een breed publiek enthousiast maken voor je (mariene) onderzoek
2.2. Big Ocean Button Challenge voor app-ontwikkelaars
2.3. Oostendse start-up Laminaria werft aan: Technical Design Engineer
2.4. VLIZ werft aan: 8 nieuwe vacatures!
2.5. Studiebeurzen door Nippon Foundation en POGO voor opleiding in oceaanobservatie
2.6. Arctic University of Norway (UiT) zoekt PhD kandidaat in Fysische Oceanografie/Hydro-acoustiek
3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. Met kunst vriend en vijand verrassen rond algen
1.1. Kustforum 2017 - Met de wind in de zeilen
Naar jaarlijkse gewoonte biedt het Kustforum de mogelijkheid aan alle betrokkenen van de kust om in dialoog te treden met overheidsdiensten, politici en elkaar en om prioriteiten voor de kust aan te kaarten.
Dit jaar vindt het evenement plaats op woensdag 15 februari (18u45 - 20u30) in de marinebasis in Zeebrugge. Op het programma staat het onderwerp 'actief het strand beleven' waarbij strandevenementen en duurzaamheid belicht worden. Tevens staan actieve startups in de kijker. Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, zal eveneens masterplannen, langetermijnvisies en overlegprocessen aankaarten.
Inschrijven op voorhand is verplicht, maar deelname is gratis.
Link: http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/kustbeheer/gebiedsgerichtesamenwerking/themas/Documents/17_Kustforum%202017_programma_met_link.pdf
[naar boven]
1.2. XIIde SCAR Biology Symposium
Het centrale thema van het 12de SCAR (Scientific Committee of Antarctic Research) Biology Symposium is 'Scale matters'. Het doel is om de biologische processen en diversiteit van Antarctica te overspannen op alle mogelijke niveaus: vanaf de kleinste moleculaire schaal, tot op populatie- en ecosysteemniveau. Inzichten in hedendaagse en historische biologische processen, zowel terrestrische als mariene en menselijke, zijn van essentieel belang voor het begrijpen van mogelijke bedreigingen van de Antarctische biologie en hun impact. Het symposium gaat door van 10 tot 14 juli 2017 in Leuven. Abstracts kunnen nog tot 15 februari 2017 worden ingediend.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is verantwoordelijk voor het abstractenboek van het symposium, dat zal worden gepubliceerd in de serie VLIZ Special Publications. Voor meer informatie, registratie en het indienen van abstracts kun u zich wenden tot de website van de conferentie: www.scarbiology2017.org.
Link: www.scarbiology2017.org
[naar boven]
1.3. EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder Conferentie
Hoe goed werken de huidige monitoringsystemen en netwerken voor gegevensverzameling binnen Europa om tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruikers op het niveau van regionale zeeën? Deze vraag wordt de focus van de EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder conferentie op 14 en 15 februari 2017, in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel.
De conferentie wordt ingericht met de technische ondersteuning van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Meer informatie over de conferentie, inclusief de link om te registreren, is hier te vinden:
Link: http://emodnet.eu/emodnet-sea-basin-checkpoints-stakeholder-conference-0
[naar boven]
1.4. Nieuwe aanmonsteringscursus voor animatoren bij Horizon Educatief
Bij Horizon Educatief ontdekken jaarlijks meer dan 20 000 kinderen en jongeren de veelzijdigheid van onze kust. Om al dat jong geweld te begeleiden zoekt deze educatieve vereniging altijd nieuwe animatoren! Aanmonsteren binnen Horizon Educatief is meevaren op een uitdagende vormingsreeks waarin je hun werking beter leert kennen. Boeiend voor iedereen die gepassioneerd is door zee en educatie.
De cursus start op 17 februari 2017 en golft tot en met 24 maart in 6 vormingsmomenten doorheen het bestaande cursusaanbod. Alle informatie is te vinden op hun website:
Link: www.horizon-educatief.be/over-ons/aanmonstercursus/
[naar boven]
1.5. Hydro17 conferentie in Rotterdam
Tussen 14 en 16 november 2017 organiseert de Hydrographic Society Benelux de 25ste editie van de Hydro conferentie voor de International Federation of Hydrographic Societies (IFHS). Hydro17 zal worden georganiseerd aan boord van het prestigieuse stoomschip SS De Rotterdam, een oud cruiseschip dat aangemeerd ligt in de haven van Rotterdam en dienst doet als hotel-restaurant en conferentieruimte.
Hydro17 wil vooral het expertennetwerk binnen de hydrografische wereld versterken, maar zoekt ook naar links met aangrenzende disciplines. Daarom zal 'connectie' als rode draad doorheen de conferentie lopen. Momenteel circuleert een oproep voor het indienen van abstracts voor wie zijn of haar onderzoek wenst te communiceren op deze internationale conferentie (deadline 28 februari 2017). Meer instructies via deze link: https://hydro17.com/abstract-submission. Consulteer regelmatig de conferentiewebsite voor meer details rond programma en inschrijven: hydro17.com.
Link: hydro17.com
[naar boven]
1.6. Symposium Citizen Science
Citizen science of burgerwetenschap is hot. Maar wat houdt het precies in? En wat levert het op, voor wetenschapper en burger? Ontdek het op een symposium in Gent op 22 februari 2017. Ook Citizen Science projecten rond zee en oceaan komen aan bod.
Link: www.vliz.be/nl/2017-02-22-Symposium-Citizen-Science
[naar boven]
1.7. Lezing 'The Anthropocene biosphere - Humans as agents of fundamental change'
De Universiteit Gent nodigt u uit voor een publieke lezing 'Geologie in the picture' op 17 maart 2017 door Prof. Dr. Mark Williams, van Leicester University, UK.
"Earth’s biosphere is ancient, developing through major evolutionary stages from its originally microbial state, to complex interrelationships between animals, fungi and higher plants. Humans modify the biosphere at an accelerating rate, directing evolution of species and ecosystems, trans-locating organisms across the globe, appropriating huge energy resources from net primary production, and increasing biological interaction with technology. It can be argued that these changes are comparable in scale to those of deep time evolutionary transitions, with possible near-future trajectories that include mass extinction. How humans deal with these challenges in the 21st century is a trans-disciplinary question of both the humanities and sciences."
De lezing is toegankelijk voor iedereen en bedoeld voor een breed publiek (collega's, geologen en niet-geologen, personeelsleden, studenten, alumni, familie en vrienden, jong en oud). Er wordt gevraagd vooraf in te schrijven (zie link). De lezing vindt plaats in de Aula, Voldersstraat 9, Gent. Er zal ook gelegenheid zijn om achteraf na te praten bij een drankje...
Link: https://webapps.ugent.be/eventManager/events/geologieinthepicture
[naar boven]
1.8. Zeebad voor leerkrachten 08 maart 2017 Oostende
Voor leerkrachten die willen bijleren over de zee is er het 'Zeebad', een nascholing binnen het educatieve project 'Planeet Zee'.
Deze editie van het Zeebad is bedoeld voor leerkrachten Aardrijkskunde van de 3de graad. Op het programma staat een uiteenzetting van het nieuwe leerplan 'aardrijkskunde/natuurwetenschappen 3de graad TSO/KSO 2017'. Het nieuwe leerplan bevat een apart hoofdstuk gewijd aan de grondstoffen en energie uit de oceaan. An Callemeyn, coördinator wetenschappen bij het Katkoliek Onderwijs Vlaanderen licht alles toe. Aansluitend spreekt ereprof Jacques Verniers (dep. Geologie, Ugent) over platentektoniek en zeevloerspreiding. Hij neemt ons mee op reis doorheen het geologische verleden van België.
Voor meer informatie over hoe inschrijven en vorige edities: zie de website van PlaneetZee.
Link: www.planeetzee.be/zeebad
[naar boven]
2.1. Wetenschapsbattle 2017: een breed publiek enthousiast maken voor je (mariene) onderzoek
De bedoeling van deze wedstrijd is dat je als wetenschapper leert om een breed publiek van niet-experten te boeien met je onderzoek. Hierbij is het presenteren voor kinderen de beste leerschool. Tijdens een Wetenschapsbattle krijgen wetenschappers een podium en 15 minuten om alles uit de kast te halen, samen met vier andere deelnemers. Het is de uitdaging om een volle zaal met 6- tot 12-jarigen zodanig te prikkelen, zodat ze voor jou stemmen.
Deelnemers aan de Wetenschapsbattle 2017 krijgen als voorbereiding op de wedstrijd een gratis masterclass presentatietechnieken aangeboden door The Floor is Yours. Deadline voor inschrijven is 28 februari.
De Wetenschapsbattle 2017 staat open voor alle onderzoekers, verbonden aan een universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Alle disciplines komen in aanmerking, van ingenieur, fysicus tot antropoloog. En zeker ook de mariene wetenschapper!
Link: www.wetenschapsbattle.be/voor-wetenschappers
[naar boven]
2.2. Big Ocean Button Challenge voor app-ontwikkelaars
Wereldwijd worden veel oceaangegevens verzameld, maar slechts een kleine fractie ervan wordt effectief gebruikt door de samenleving. De uitdaging, die XPRIZE Ocean Initiative lanceert voor ontwikkelaars van mobiele apps, bestaat erin om de schat aan bestaande oceaandata te ontsluiten in producten en diensten die écht nodig zijn voor zowel publiek als privaat gebruik, maar die bovenal de gezondheid van de oceaan en het duurzaam gebruik ervan kunnen ondersteunen. De totale prijzenpot bedraagt 100.000 US$ en zal worden verdeeld onder de winnende apps binnen verschillende categoriën: visserij, scheepvaart en handel, oceaanverzuring, openbare veiligheid en exploratie.
XPRIZE Ocean Initiative sponsort de Big Ocean Button Challenge en verspreid die via HeroX, een open platform voor het katalyseren van competities, uitdagingen en prijzen. De Challenge werd gelanceerd in november 2016. Geïnteresserde teams kunnen zich nog registreren en hun concept indienen tot 31 maart 2017. Het publiek zal in de loop van de lente 2017 alle concepten beoordelen, waarna de semi-finalisten hun apps voor een eerste keer moeten indienen tegen 31 augustus 2017. Finalisten moeten hun tweede en finale app dan aanleveren in de herfst van 2017. De finale winnaars worden eind 2017-begin 2018 bekend gemaakt.
Link: www.xprize.org/oceaninitiative
[naar boven]
2.3. Oostendse start-up Laminaria werft aan: Technical Design Engineer
Laminaria is een nieuw Oostends bedrijf dat een geheel eigen, gepatenteerde technologie uitwerkt om energie uit golven in elektriciteit om te zetten (www.laminaria.be). Ze zoeken voor het verder ontwikkelen en optimaliseren van hun grote schaalmodelen een burgerlijk ingenieur scheepsbouw, waterbouwkunde of werktuigkunde.
Ervaring in de scheepsbouw of grote metaalconstructies strekt tot aanbeveling. De job kan ook deels administratief ingevuld worden met o.a. aanvragen van subsidies, 'marine license', 'third party verification' … De kandidaat wordt tewerkgesteld in Oostende en reist ongeveer 20% van de tijd (voornamelijk naar Verenigd Koninkrijk). Lees meer over de vacature in bijlage:
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/18-01/Laminaria_TechnicalDesignEngineer_jan2017.docx
[naar boven]
2.4. VLIZ werft aan: 8 nieuwe vacatures!
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) heeft vanaf 1 januari 2017 een vernieuwde missie en nieuwe strategische doelstellingen. Data- en infrastructuurgedreven onderzoek en bijkomende taken inzake beleidsadvisering worden toegevoegd aan de huidige werking van het VLIZ. Hiervoor is toptalent nodig en zijn we op zoek naar acht nieuwe medewerkers: een onderzoeksdirecteur, een data science manager, een infrastructure science manager, een international liaison officer, een wetenschappelijk medewerker (afdeling onderzoek), een wetenschappelijk medewerker (afdeling beleidsinformatie), een marien technicus en een facility manager / preventieadviseur.
Voelt u zich aangetrokken tot de vacatures? Aarzel dan niet om de jobomschrijvingen te consulteren en desgewenst bijkomende informatie op te vragen. Solliciteren kan tot en met 5 februari 2017.
Link: www.vliz.be/nl/vacatures
[naar boven]
2.5. Studiebeurzen door Nippon Foundation en POGO voor opleiding in oceaanobservatie
Wordt een internationale expert in oceaanobservatie en studeer voor één jaar aan de Nippon Foundation-POGO Center of Excellence op het Alfred Wegener Institute (AWI) in zijn afdelingen op Helgoland en Sylt. Applicaties zijn momenteel open voor de volgende lessenreeks die start vanaf de herfst 2017. Solliciteren voor een grotendeels kostendekkende studiebeurs kan nog tot 6 maart 2017.
Link: www.awi.de/en/about-us/sites/helgoland/visiting-scientists/centre-of-excellence-nf-pogo.html
[naar boven]
2.6. Arctic University of Norway (UiT) zoekt PhD kandidaat in Fysische Oceanografie/Hydro-acoustiek
De geselecteerde kandidaat kan er vier jaar werken op op het Department of Geosciences in het Centre of Excellence CAGE “Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate” rond de rol van methaanhydraten in de Arctische Oceaan en rond het vrijkomen van deze methaanhydraten in de oceaan naar aanleiding van klimaatswijziging.
Link: www.jobbnorge.no/en/available-jobs/job/132118/phd-candidate-in-physical-oceanography-hydro-acoustic-at-the-faculty-of-science-and-technology-centre-of-excellence-cage-department-of-geosciences
[naar boven]
3.1. Met kunst vriend en vijand verrassen rond algen
VLIZ deed het al vaker: wetenschappers en artiesten samenbrengen. En dat doen we terug binnen het kader van het Europese onderzoeksproject ALFF (‘Algae microbiomes: Friends or Foes?’), waarin vijftien Europese doctorandi onderzoeken hoe algen samenleven met bacteriën, andere microben en algen. Jonge artistieke studenten – zowel van de opleiding multimedia- en communicatietechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, als van het kunsthumaniora textiel aan het Sint-Lucas Gent - zullen de nieuw opgedane kennis over algen verwerken in wel zeer creatieve producten.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4829
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé
1. Kalender
1.1. Kustforum 2017 - Met de wind in de zeilen
1.2. XIIde SCAR Biology Symposium
1.3. EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder Conferentie
1.4. Nieuwe aanmonsteringscursus voor animatoren bij Horizon Educatief
1.5. Hydro17 conferentie in Rotterdam
1.6. Symposium Citizen Science
1.7. Lezing 'The Anthropocene biosphere - Humans as agents of fundamental change'
1.8. Zeebad voor leerkrachten 08 maart 2017 Oostende
2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Wetenschapsbattle 2017: een breed publiek enthousiast maken voor je (mariene) onderzoek
2.2. Big Ocean Button Challenge voor app-ontwikkelaars
2.3. Oostendse start-up Laminaria werft aan: Technical Design Engineer
2.4. VLIZ werft aan: 8 nieuwe vacatures!
2.5. Studiebeurzen door Nippon Foundation en POGO voor opleiding in oceaanobservatie
2.6. Arctic University of Norway (UiT) zoekt PhD kandidaat in Fysische Oceanografie/Hydro-acoustiek
3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. Met kunst vriend en vijand verrassen rond algen
1.1. Kustforum 2017 - Met de wind in de zeilen
Naar jaarlijkse gewoonte biedt het Kustforum de mogelijkheid aan alle betrokkenen van de kust om in dialoog te treden met overheidsdiensten, politici en elkaar en om prioriteiten voor de kust aan te kaarten.
Dit jaar vindt het evenement plaats op woensdag 15 februari (18u45 - 20u30) in de marinebasis in Zeebrugge. Op het programma staat het onderwerp 'actief het strand beleven' waarbij strandevenementen en duurzaamheid belicht worden. Tevens staan actieve startups in de kijker. Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, zal eveneens masterplannen, langetermijnvisies en overlegprocessen aankaarten.
Inschrijven op voorhand is verplicht, maar deelname is gratis.
Link: http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/kustbeheer/gebiedsgerichtesamenwerking/themas/Documents/17_Kustforum%202017_programma_met_link.pdf
[naar boven]
1.2. XIIde SCAR Biology Symposium
Het centrale thema van het 12de SCAR (Scientific Committee of Antarctic Research) Biology Symposium is 'Scale matters'. Het doel is om de biologische processen en diversiteit van Antarctica te overspannen op alle mogelijke niveaus: vanaf de kleinste moleculaire schaal, tot op populatie- en ecosysteemniveau. Inzichten in hedendaagse en historische biologische processen, zowel terrestrische als mariene en menselijke, zijn van essentieel belang voor het begrijpen van mogelijke bedreigingen van de Antarctische biologie en hun impact. Het symposium gaat door van 10 tot 14 juli 2017 in Leuven. Abstracts kunnen nog tot 15 februari 2017 worden ingediend.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is verantwoordelijk voor het abstractenboek van het symposium, dat zal worden gepubliceerd in de serie VLIZ Special Publications. Voor meer informatie, registratie en het indienen van abstracts kun u zich wenden tot de website van de conferentie: www.scarbiology2017.org.
Link: www.scarbiology2017.org
[naar boven]
1.3. EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder Conferentie
Hoe goed werken de huidige monitoringsystemen en netwerken voor gegevensverzameling binnen Europa om tegemoet te komen aan de behoeften van de gebruikers op het niveau van regionale zeeën? Deze vraag wordt de focus van de EMODnet Sea-Basin Checkpoints Stakeholder conferentie op 14 en 15 februari 2017, in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten in Brussel.
De conferentie wordt ingericht met de technische ondersteuning van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Meer informatie over de conferentie, inclusief de link om te registreren, is hier te vinden:
Link: http://emodnet.eu/emodnet-sea-basin-checkpoints-stakeholder-conference-0
[naar boven]
1.4. Nieuwe aanmonsteringscursus voor animatoren bij Horizon Educatief
Bij Horizon Educatief ontdekken jaarlijks meer dan 20 000 kinderen en jongeren de veelzijdigheid van onze kust. Om al dat jong geweld te begeleiden zoekt deze educatieve vereniging altijd nieuwe animatoren! Aanmonsteren binnen Horizon Educatief is meevaren op een uitdagende vormingsreeks waarin je hun werking beter leert kennen. Boeiend voor iedereen die gepassioneerd is door zee en educatie.
De cursus start op 17 februari 2017 en golft tot en met 24 maart in 6 vormingsmomenten doorheen het bestaande cursusaanbod. Alle informatie is te vinden op hun website:
Link: www.horizon-educatief.be/over-ons/aanmonstercursus/
[naar boven]
1.5. Hydro17 conferentie in Rotterdam
Tussen 14 en 16 november 2017 organiseert de Hydrographic Society Benelux de 25ste editie van de Hydro conferentie voor de International Federation of Hydrographic Societies (IFHS). Hydro17 zal worden georganiseerd aan boord van het prestigieuse stoomschip SS De Rotterdam, een oud cruiseschip dat aangemeerd ligt in de haven van Rotterdam en dienst doet als hotel-restaurant en conferentieruimte.
Hydro17 wil vooral het expertennetwerk binnen de hydrografische wereld versterken, maar zoekt ook naar links met aangrenzende disciplines. Daarom zal 'connectie' als rode draad doorheen de conferentie lopen. Momenteel circuleert een oproep voor het indienen van abstracts voor wie zijn of haar onderzoek wenst te communiceren op deze internationale conferentie (deadline 28 februari 2017). Meer instructies via deze link: https://hydro17.com/abstract-submission. Consulteer regelmatig de conferentiewebsite voor meer details rond programma en inschrijven: hydro17.com.
Link: hydro17.com
[naar boven]
1.6. Symposium Citizen Science
Citizen science of burgerwetenschap is hot. Maar wat houdt het precies in? En wat levert het op, voor wetenschapper en burger? Ontdek het op een symposium in Gent op 22 februari 2017. Ook Citizen Science projecten rond zee en oceaan komen aan bod.
Link: www.vliz.be/nl/2017-02-22-Symposium-Citizen-Science
[naar boven]
1.7. Lezing 'The Anthropocene biosphere - Humans as agents of fundamental change'
De Universiteit Gent nodigt u uit voor een publieke lezing 'Geologie in the picture' op 17 maart 2017 door Prof. Dr. Mark Williams, van Leicester University, UK.
"Earth’s biosphere is ancient, developing through major evolutionary stages from its originally microbial state, to complex interrelationships between animals, fungi and higher plants. Humans modify the biosphere at an accelerating rate, directing evolution of species and ecosystems, trans-locating organisms across the globe, appropriating huge energy resources from net primary production, and increasing biological interaction with technology. It can be argued that these changes are comparable in scale to those of deep time evolutionary transitions, with possible near-future trajectories that include mass extinction. How humans deal with these challenges in the 21st century is a trans-disciplinary question of both the humanities and sciences."
De lezing is toegankelijk voor iedereen en bedoeld voor een breed publiek (collega's, geologen en niet-geologen, personeelsleden, studenten, alumni, familie en vrienden, jong en oud). Er wordt gevraagd vooraf in te schrijven (zie link). De lezing vindt plaats in de Aula, Voldersstraat 9, Gent. Er zal ook gelegenheid zijn om achteraf na te praten bij een drankje...
Link: https://webapps.ugent.be/eventManager/events/geologieinthepicture
[naar boven]
1.8. Zeebad voor leerkrachten 08 maart 2017 Oostende
Voor leerkrachten die willen bijleren over de zee is er het 'Zeebad', een nascholing binnen het educatieve project 'Planeet Zee'.
Deze editie van het Zeebad is bedoeld voor leerkrachten Aardrijkskunde van de 3de graad. Op het programma staat een uiteenzetting van het nieuwe leerplan 'aardrijkskunde/natuurwetenschappen 3de graad TSO/KSO 2017'. Het nieuwe leerplan bevat een apart hoofdstuk gewijd aan de grondstoffen en energie uit de oceaan. An Callemeyn, coördinator wetenschappen bij het Katkoliek Onderwijs Vlaanderen licht alles toe. Aansluitend spreekt ereprof Jacques Verniers (dep. Geologie, Ugent) over platentektoniek en zeevloerspreiding. Hij neemt ons mee op reis doorheen het geologische verleden van België.
Voor meer informatie over hoe inschrijven en vorige edities: zie de website van PlaneetZee.
Link: www.planeetzee.be/zeebad
[naar boven]
2.1. Wetenschapsbattle 2017: een breed publiek enthousiast maken voor je (mariene) onderzoek
De bedoeling van deze wedstrijd is dat je als wetenschapper leert om een breed publiek van niet-experten te boeien met je onderzoek. Hierbij is het presenteren voor kinderen de beste leerschool. Tijdens een Wetenschapsbattle krijgen wetenschappers een podium en 15 minuten om alles uit de kast te halen, samen met vier andere deelnemers. Het is de uitdaging om een volle zaal met 6- tot 12-jarigen zodanig te prikkelen, zodat ze voor jou stemmen.
Deelnemers aan de Wetenschapsbattle 2017 krijgen als voorbereiding op de wedstrijd een gratis masterclass presentatietechnieken aangeboden door The Floor is Yours. Deadline voor inschrijven is 28 februari.
De Wetenschapsbattle 2017 staat open voor alle onderzoekers, verbonden aan een universiteit, hogeschool, bedrijf of onderzoeksinstelling. Alle disciplines komen in aanmerking, van ingenieur, fysicus tot antropoloog. En zeker ook de mariene wetenschapper!
Link: www.wetenschapsbattle.be/voor-wetenschappers
[naar boven]
2.2. Big Ocean Button Challenge voor app-ontwikkelaars
Wereldwijd worden veel oceaangegevens verzameld, maar slechts een kleine fractie ervan wordt effectief gebruikt door de samenleving. De uitdaging, die XPRIZE Ocean Initiative lanceert voor ontwikkelaars van mobiele apps, bestaat erin om de schat aan bestaande oceaandata te ontsluiten in producten en diensten die écht nodig zijn voor zowel publiek als privaat gebruik, maar die bovenal de gezondheid van de oceaan en het duurzaam gebruik ervan kunnen ondersteunen. De totale prijzenpot bedraagt 100.000 US$ en zal worden verdeeld onder de winnende apps binnen verschillende categoriën: visserij, scheepvaart en handel, oceaanverzuring, openbare veiligheid en exploratie.
XPRIZE Ocean Initiative sponsort de Big Ocean Button Challenge en verspreid die via HeroX, een open platform voor het katalyseren van competities, uitdagingen en prijzen. De Challenge werd gelanceerd in november 2016. Geïnteresserde teams kunnen zich nog registreren en hun concept indienen tot 31 maart 2017. Het publiek zal in de loop van de lente 2017 alle concepten beoordelen, waarna de semi-finalisten hun apps voor een eerste keer moeten indienen tegen 31 augustus 2017. Finalisten moeten hun tweede en finale app dan aanleveren in de herfst van 2017. De finale winnaars worden eind 2017-begin 2018 bekend gemaakt.
Link: www.xprize.org/oceaninitiative
[naar boven]
2.3. Oostendse start-up Laminaria werft aan: Technical Design Engineer
Laminaria is een nieuw Oostends bedrijf dat een geheel eigen, gepatenteerde technologie uitwerkt om energie uit golven in elektriciteit om te zetten (www.laminaria.be). Ze zoeken voor het verder ontwikkelen en optimaliseren van hun grote schaalmodelen een burgerlijk ingenieur scheepsbouw, waterbouwkunde of werktuigkunde.
Ervaring in de scheepsbouw of grote metaalconstructies strekt tot aanbeveling. De job kan ook deels administratief ingevuld worden met o.a. aanvragen van subsidies, 'marine license', 'third party verification' … De kandidaat wordt tewerkgesteld in Oostende en reist ongeveer 20% van de tijd (voornamelijk naar Verenigd Koninkrijk). Lees meer over de vacature in bijlage:
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/18-01/Laminaria_TechnicalDesignEngineer_jan2017.docx
[naar boven]
2.4. VLIZ werft aan: 8 nieuwe vacatures!
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) heeft vanaf 1 januari 2017 een vernieuwde missie en nieuwe strategische doelstellingen. Data- en infrastructuurgedreven onderzoek en bijkomende taken inzake beleidsadvisering worden toegevoegd aan de huidige werking van het VLIZ. Hiervoor is toptalent nodig en zijn we op zoek naar acht nieuwe medewerkers: een onderzoeksdirecteur, een data science manager, een infrastructure science manager, een international liaison officer, een wetenschappelijk medewerker (afdeling onderzoek), een wetenschappelijk medewerker (afdeling beleidsinformatie), een marien technicus en een facility manager / preventieadviseur.
Voelt u zich aangetrokken tot de vacatures? Aarzel dan niet om de jobomschrijvingen te consulteren en desgewenst bijkomende informatie op te vragen. Solliciteren kan tot en met 5 februari 2017.
Link: www.vliz.be/nl/vacatures
[naar boven]
2.5. Studiebeurzen door Nippon Foundation en POGO voor opleiding in oceaanobservatie
Wordt een internationale expert in oceaanobservatie en studeer voor één jaar aan de Nippon Foundation-POGO Center of Excellence op het Alfred Wegener Institute (AWI) in zijn afdelingen op Helgoland en Sylt. Applicaties zijn momenteel open voor de volgende lessenreeks die start vanaf de herfst 2017. Solliciteren voor een grotendeels kostendekkende studiebeurs kan nog tot 6 maart 2017.
Link: www.awi.de/en/about-us/sites/helgoland/visiting-scientists/centre-of-excellence-nf-pogo.html
[naar boven]
2.6. Arctic University of Norway (UiT) zoekt PhD kandidaat in Fysische Oceanografie/Hydro-acoustiek
De geselecteerde kandidaat kan er vier jaar werken op op het Department of Geosciences in het Centre of Excellence CAGE “Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate” rond de rol van methaanhydraten in de Arctische Oceaan en rond het vrijkomen van deze methaanhydraten in de oceaan naar aanleiding van klimaatswijziging.
Link: www.jobbnorge.no/en/available-jobs/job/132118/phd-candidate-in-physical-oceanography-hydro-acoustic-at-the-faculty-of-science-and-technology-centre-of-excellence-cage-department-of-geosciences
[naar boven]
3.1. Met kunst vriend en vijand verrassen rond algen
VLIZ deed het al vaker: wetenschappers en artiesten samenbrengen. En dat doen we terug binnen het kader van het Europese onderzoeksproject ALFF (‘Algae microbiomes: Friends or Foes?’), waarin vijftien Europese doctorandi onderzoeken hoe algen samenleven met bacteriën, andere microben en algen. Jonge artistieke studenten – zowel van de opleiding multimedia- en communicatietechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, als van het kunsthumaniora textiel aan het Sint-Lucas Gent - zullen de nieuw opgedane kennis over algen verwerken in wel zeer creatieve producten.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4829
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende