VLIZINE jrg. 17, nr. 6 (juni 2016)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 17, nr. 6 (juni 2016)

VLIZINE jrg. 17, nr. 6 (juni 2016)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Kom deze zomer meer te weten over de bescherming van onze Noordzee in de FED Truck
1.2. CommOCEAN2016 conferentie: wat maakt mariene wetenschapscommunicatie zo speciaal?
1.3. EMSEA2016: meeting rond mariene educatie en Ocean Literacy in Europa
1.4. UGent Blue Growth Summer School

2. Publicaties
2.1. Zeekrant 2016, hét zomerkrantje bij uitstek!
2.2. Traditie van zeezegeningen en vissersmissen in krantje Woelig Water
2.3. Nieuwe website met archeologische kijk op Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens
2.4. Een nieuw VLIZ Jaarboek, voor wie graag terugblikt naar 2015!
2.5. Marine Science Meets Maritime Industry: een terugblik

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Negende editie van de “Dance your PhD contest 2016” nu open
3.2. Win een prijs met een zeenatuur foto
3.3. VLIZ werft aan: IT-specialist

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. LifeWatch België, een zeer actieve onderzoeksgemeenschap!

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. Video: Training RV Mtafiti crew en wetenschappers voor deelname aan grootse Indian Ocean Expedition

6. Varia
6.1. Safe Coastal Tourism vzw wint Sea Change ideeënwedstrijd twee keer

1.1. Kom deze zomer meer te weten over de bescherming van onze Noordzee in de FED Truck
De Federal Truck trekt naar zee deze zomer, tot in de nok gevuld met informatie rond de bescherming van onze Noordzee. Tijdens de eerste helft van juli en de laatste helft van augustus wil de Federale overheid in deze mooi ingerichte vrachtwagen op verschillende plaatsen aan de kust de vakantieganger informeren en sensibiliseren.
In de truck worden brochures, posters en filmpjes getoond en kunnen de bezoekers er o.a. in de fotocabine een gepersonaliseerde postkaart maken om als aandenken mee te nemen, deelnemen aan een quiz en leuke prijzen winnen, afval uit de zee halen via een interactief spel op een groot scherm, ontdekken wat er in enkele voeldozen zit en nog veel meer. Bij de aftrap in Oostende op 5 juli kun je tevens een heus zeemonster ontdekken van meer dan 100 kg gemaakt van afval uit de zee.

Volg de FED Truck op Facebook: www.facebook.com/FederalTruckBe. Op de website van de Federale overheidsdienst Leefmilieu vind je de details terug rond data en locaties.
Link: www.health.belgium.be/nl/news/ook-de-federal-truck-trekt-naar-zee-deze-zomer

[naar boven]

1.2. CommOCEAN2016 conferentie: wat maakt mariene wetenschapscommunicatie zo speciaal?
Op 6 en 7 december organiseren de European Marine Board en zijn Communication Panel, het IODE Project Office for IOC/UNESCO en het Vlaams Instituut voor de Zee de CommOCEAN2016-conferentie rond mariene wetenschapscommunicatie in Brugge. De conferentie mikt op mariene wetenschappers en communicatoren, die werken in mariene instituten, gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties. Het programma wil de uitwisseling van goede praktijken in moderne communicatie van de oceaanwetenschappen promoten, alsook het beste brengen van deze blauwe wetenschap.
De oproep voor abstracts werd verlend tot 15 juli 2016. Abstracts kunnen worden ingediend voor een plenaire mondelinge presentatie (12 min + 3 min Q/A), een posterpresentatie of een uur durende interactieve workshop. Er zijn vier thematische sessies voorzien in het programma rond (1) de basis van wetenschapscommunicatie en hoe een publiek te bereiken, (2) hoe je impact optimaliseren, (3) gebruik van sociale media en grafische elemneten, en (4) out-of-the-box-ideeën, nieuwe en creatieve formats. Lees er meer over op www.commocean.org/abstracts.
Inschrijven om deel te nemen aan de conferentie kan vanaf 1 juni 2016. Lees er alles over op www.commocean.org/registration.
Op 8 december organiseert het IODE Project Office for IOC van UNESCO aansluitend een Ocean Teacher training in mariene wetenschapscommunicatie in Oostende, voor max. 50 personen (na selectie). Hierover meer op: www.commocean.org/training-course-programme.
Volg in de komende weken alle programma updates via de conferentiewebsite www.commocean.org of Twitter (@CommOCEAN2016).
Link: www.commocean.org

[naar boven]

1.3. EMSEA2016: meeting rond mariene educatie en Ocean Literacy in Europa
De 4de conferentie van de European Marine Science Educators Association (EMSEA) zal dit jaar worden gehouden in het bezoekerscentrum Titanic Belfast in Noord-Ierland. Mariene educatoren van over gans Europa komen er samen om te discussiëren over de nieuwigheden in het formele en informele onderwijs rond kusten, zeeën en de oceaan, alsook rond de verdere promotie van Ocean Literacy. Gedurende 4 dagen (4-7 oktober 2016) staan keynote speakers, parallelle workshops, open discussies en veel gelegenheid tot netwerken op het programma. De laatste dag wordt een selectie van boeiende excursies in Noord-Ierland aangeboden. Een abstract voor een presentatie indienen kan nog tot 30 juni.
Link: http://www.vliz.be/nl/2016-10-04-07-EMSEA2016

[naar boven]

1.4. UGent Blue Growth Summer School
Tussen 12 en 23 september organiseert de Universiteit Gent in de Greenbridge in Oostende een zomercursus rond blauwe groei. Voor masterstudenten met een sterke interesse in de mariene/maritieme wereld. Je kan ervoor kiezen om 1 of 2 weken deel te nemen.
De lessen (Engelstalig) worden gegeven door experts ter zake rond de thema's windenergie, golfenergie, kustbouwkunde, platformen met multi-functioneel gebruik, aquacultuur, blauwe biotechnologie, de rol van de ocean in de menselijke gezondheid en mariene ruimtelijke planning. Inclusief  interactieve en experimentele sessies, bezoeken en culturele activiteiten. Kostprijs: 500 EURO voor twee weken, 350 EURO voor 1 week.
Link: www.bluegrowth.ugent.be/summerschool

[naar boven]

2.1. Zeekrant 2016, hét zomerkrantje bij uitstek!
Steek je voeten in het zand en open de Zeekrant 2016. Je zal verbaasd over de hoeveelheid leuke weetjes met betrekking tot onze kust en zee er vervat zijn in deze 8 pagina’s tellende publicatie.
In deze Zeekrant staan we  onder andere stil bij de 13 meest voorkomende gevaren op het
strand en in de zee. We lichten tevens de beste manier om kwallensteken te behandelen toe.
In deze nieuwste editie lees je wat de zee met kunstenaars, sportliefhebbers, handelsreizigers,
regisseurs, onderzoekers en natuurliefhebbers doet. Ook geven we wat uitleg over gekweekte zalm, leggen we het verschil tussen schaal-en schelpdieren uit, verdiepen we ons in de geschiedenis van de Vikingen langs onze kust, dompelen we je onder in de sport van het zeekajakken, etc. Kortom laat je verrassen door deze topics en nog veel meer in de Zeekrant 2016!
 Deze informatieve zomerkrant is gratis te verkrijgen in het VLIZ en via tal van verdeelpunten (bv. bezoekerscentra, bibliotheken en diensten toerisme) aan de Belgische kust. Ze kan ook worden geraadpleegd via de VLIZ-website waar de krant ook te downloaden is.
 
Link: http://www.vliz.be/nl/zeekrant

[naar boven]

2.2. Traditie van zeezegeningen en vissersmissen in krantje Woelig Water
Via het krantje 'Woelig Water' van LECA, het expertisecentrum voor cultuur van alledag, word je ondergedompeld in de traditie van de zeezegeningen en de vissersmissen aan de Belgische Kust. Je leest er onder andere enkele getuigenissen van mensen die zich inzetten voor deze traditie en een kalender voor de zomer van 2016.
Zowel zeezegeningen als vissersmissen zijn onlosmakelijk verbonden met de visserij aan onze kust. Het zware werk en het veranderlijke karakter van de zee deed vissers in het verleden op zoek gaan naar steun. Vaak vonden ze die in hun geloof. Aan de lokale pastoors vroegen ze om de zee te zegenen, zodat ze zelf beschermd zouden zijn tijdens de vaart. Tegelijk werden op zee gebleven vissers in gedachten houden. Rond die kern van volksdevotie groeiden in de loop der jaren volwaardige vieringen uit, waaruit de vissers en hun families zowel troost als hoop putten.
Via de brochure 'Woelig Water' krijg je meer inzicht in deze traditie, lees je getuigenissen van mensen die zich inzetten om deze traditie te behouden en vind je een kalender van de zeezegeningen en vissersmissen aan de Belgische kust voor de zomer 2016. De krant is gratis te verkrijgen bij de toeristische kantoren aan de Belgische Kust. Ontvang je ze liever thuis? Vul dan dit formulier in. De pdf online lezen kan via het Open Marien Archief van de VLIZ-bibliotheek.
Link: http://kusterfgoed.be/krant-woelig-water/

[naar boven]

2.3. Nieuwe website met archeologische kijk op Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens
De website Zwinproject (www.zwinproject.ugent.be) belicht de reconstructie van het middeleeuws havengebied van het Zwin vanuit archeologisch perspectief. Al bijna 150 jaar wordt door historici en bodemkundigen onderzoek gevoerd naar de verbinding tussen Brugge en de zee – en de in die zone gelegen verdwenen dorpen, maar het is pas sinds de laatste paar decennia dat de landschapsarcheologie ook het potentieel van niet-invasieve methodes exploreert. Denk hierbij aan het gebruik van teledetectie, geofysische bodemsensoren, onbemande luchtvaartuigen (UAV’s), veldprospectie, archiefonderzoek, etc. De combinatie van deze data leidt tot een beter begrip van de evolutie van het Zwingebied.
Het middeleeuws havengebied van het Zwin is eeuwenlang een dynamisch landschap geweest dat sterk beïnvloed werd door de interactie tussen natuur en mens. De brede zeearm van het Zwin maakte niet enkel van Brugge een economische en culturele metropool, maar kreeg er op zijn oevers ook een ketting van bloeiende voorhavens bij. Na 1500 waren de economische hoogdagen van Brugge en zijn voorhavens voorbij, verlandde het middeleeuwse havencomplex en bleven historici en archeologen achter met een rits ‘verloren dorpen’.  Enkele van die verloren dorpen, namelijk Michem en Monnikerede, alsook het nog bestaande Hoeke zijn de sites die binnen het onderzoek van Jan Trachet (UGent – Vakgroep Archeologie) bestudeerd werden. 

De website Zwinproject (www.zwinproject.ugent.be) werd ontworpen door doctorandus Jan Trachet, en kreeg hiervoor de technische technische ondersteuning van het VLIZ bij de bouw ervan. Dit gebeurde in het kader van de VLIZ Communication Award 2015 die Jan Trachet gewonnen heeft.  Op deze website kunt u de verschillende methodes en sites ontdekken. Zodra de onderzoeksresultaten beschikbaar en publiceerbaar zijn, worden deze aangevuld.
Link: www.zwinproject.ugent.be

[naar boven]

2.4. Een nieuw VLIZ Jaarboek, voor wie graag terugblikt naar 2015!
Kom meer te weten over de VLIZ-realisaties die, in het bijzonder, het jaar 2015 kleurden en ontdek onze zelfverklaarde 'Hoogtepunten'.
Opnieuw geeft het jaarboek een overzicht van de hoogtepunten voor het VLIZ in het voorafgaande jaar, alsook een focus op de belangrijkste verwezenlijkingen per afdeling. Via performantie-indicatoren, heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ daarenboven zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking van het instituut. De publicatie is in boekvorm in beperkte oplage beschikbaar, maar kan vooral via de VLIZ-website geraadpleegd worden.  
 
Link: www.vliz.be/nl/jaarboek?year=2016#filter

[naar boven]

2.5. Marine Science Meets Maritime Industry: een terugblik
Op 17 mei 2016 daagden Flanders’ Maritime Cluster (FMC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) bedrijven en wetenschappers uit om samen oplossingen te bedenken voor een duurzaam, efficiënt en multifunctioneel gebruik van de zee en concrete pistes te verkennen voor gezamenlijke projecten. Even terugblikken.
De spits werd afgebeten door Joost Van den Berghe (DNV-GL) die het aanwezige publiek inwijdde in globale trends en technologische evoluties in de blauwe economie. Dit bedrijf ziet digitalisatie, duurzaam gebruik van grondstoffen, klimaatverandering en beleid & regulatie als de 4 belangrijkste katalysatoren voor technologische innovatie die een belangrijke rol zal spelen in de toekomst.
Vervolgens werd er in kleinere groepen gebrainstormd rond mogelijke innovatieve oplossingen voor concrete offshore uitdagingen: multi-functionele platformen, het schip van de toekomst, groen bouwen op zee en materialen in een offshore omgeving. Voor elke uitdaging werd een discussie op gang gebracht door een spreker uit respectievelijk de industrie en de wetenschap, en een referent die zijn mening gaf over het thema.
Na de break-out sessies werd plenair teruggekoppeld over de break-out sessies. Daarna was het de beurt aan Karen Vandersickel  (VLEVA) die schetste wat de mogelijkheden naar projectfinanciering zijn.
Bekijk alle presentaties, verslagen en foto's via de volgende link:
Link: www.vliz.be/nl/event/2016-05-17-marine-science-meets-maritime-industry

[naar boven]

3.1. Negende editie van de “Dance your PhD contest 2016” nu open
Al voor de negende keer organiseert het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science de wedstrijd "Dance your PhD". Misschien een wat speciale manier om de resultaten van je doctoraatsonderzoek kenbaar te maken aan een breder publiek, maar daarom niet minderwaardig. VLIZ ziet graag enkele mariene inzendingen en al zeker als ze uit Vlaanderen/België afkomstig zijn!
Oefen in de zomer met je vrienden en collega's van het lab en maak een dansvideo. Dansen kan in eender welke stijl: ballet of modern, hip-hop of breakdance, of dans gewoon in je eigen abstracte dansstijl. De prijzenpot bedraagt 2500 US$. Deadline voor inzendingen is 30 september 2016. Het reglement en voorbeelden van eerdere inzendingen en winnaars zijn te vinden op http://gonzolabs.org/dance.
Link: http://www.sciencemag.org/news/2016/06/science-launches-2016-dance-your-phd-contest

[naar boven]

3.2. Win een prijs met een zeenatuur foto
Ben je 6 tot 17 jaar oud, en beslagen in het fotograferen van zeenatuur? Doe dan mee aan de wedstrijd Wildlife Photographer of the Year en plaats ook de zee in de kijker.
Nog tot het najaar loopt in het Xpo Center in Brugge de door het Londense Natural History Museum georganiseerde expo "Wildlife Photographer of the Year". Deze expo toont niet alleen mooie beelden, maar zet ook aan tot natuurbehoud en milieubewustzijn. Aan deze expo is een fotowedstrijd voor jongeren verbonden met unieke natuurprijzen.

Jonge natuurfotografen (6 tot 17 jaar) kunnen nog tot 20 augustus 2016 hun mooiste beelden posten om kans te maken op grote foto-afdrukken, een gezinsovernachting op een ecoboot, rondvaarten met een zonneboot, een klasbezoek aan de expo's, etc.

 
Link: www.klikmetdenatuur.be

[naar boven]

3.3. VLIZ werft aan: IT-specialist
Het Vlaams Instituut voor de Zee zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een IT-specialist voor het opzetten, verder uitwerken en operationeel houden van verschillende datasystemen, alsook voor het participeren in datamanagementactiviteiten binnen nationale en internationale projecten van de afdeling datacentrum.
Link: http://www.vliz.be/nl/vacature/2016-06-09-it-specialist

[naar boven]

4.1. LifeWatch België, een zeer actieve onderzoeksgemeenschap!
Sinds de opstart in 2012 is de pool van instrumenten en andere infrastructuur binnen LifeWatch.be sterk gegroeid. Dat deze infrastructuur niet onbenut blijft en ze het opstarten van innovatieve onderzoeksprojecten stimuleert, bleek duidelijk op maandag 23 mei toen de tweede gebruikersvergadering van LifeWatch.be-infrastructuur doorging op het VLIZ in Oostende. In het verslag lees je alles over de vorderingen en de (eerste) onderzoeksresultaten en analyses.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4581

[naar boven]

5.1. Video: Training RV Mtafiti crew en wetenschappers voor deelname aan grootse Indian Ocean Expedition
VLIZ-medewerkers trainden wetenschappers uit de regio van de West-Indische Oceaan ter voorbereiding van de tweede Internationale Expeditie van de Indische Oceaan (IIOE2). Voor deze grootse meerjarige geconcerteerde onderzoeksactie werken verschillende landen van in en buiten de regio samen, onder de paraplu van IOC/UNESCO, zowel bij de voorbereiding als bij de uitvoering van de meetcampagnes. De training ging door in Kenia van 18 tot 27 april 2016, zowel in het wetenschappelijk instituut KMFRI in Mombasa als aan boord van de RV Mtafiti, de voormalige RV Zeeleeuw – in 2012 door Vlaanderen geschonken aan Kenia. Leer er alles over in deze video.
Lees meer op de VLIZ-website.
Link: https://www.youtube.com/watch?v=LQQBP3M-YUs

[naar boven]

6.1. Safe Coastal Tourism vzw wint Sea Change ideeënwedstrijd twee keer
Op 10 juni 2016 – op de viering van WereldOceaanDag 2016 – werden de winnaars van de Europese Sea Change ideeënwedstrijd in de prijzen gezet. Safe Coastal Tourism vzw won zowel de Europese als de Belgische prijs, met hun idee om kinderen meer bewust te maken van de gevaren van de zee. Het winnende idee zal nu verder voor VLIZ als inspiratie dienen voor de organisatie van een bewustmakingsevenement in België in 2017.
Lees meer op de VLIZ-website:
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4592

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2016 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!