VLIZINE jrg. 16, nr. 11 (november 2015)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 16, nr. 11 (november 2015)

VLIZINE jrg. 16, nr. 11 (november 2015)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Michèle Van den Berghe


1. Kalender
1.1. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: oproep voor abstracts
1.2. Vlaams Aquacultuur symposium 2015
1.3. Hoe staat het met het marien onderzoek in de zuidelijke Europese zeen?

2. Publicaties
2.1. Compendium voor Kust en Zee 2015: uniek kennisdocument over zeeonderzoek!
2.2. Pekel en kabeljauw: het harde leven van de IJslandvaarders eind 1880
2.3. Leesplezier voor de kleinsten met Garnalenverhalen en Een korre vol verhalen

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Wie dingt mee naar de VLIZ North Sea Award 2015? Deadline uitgesteld tot 4 december
3.2. Waag je kans voor VLIZ aanmoedigingsprijzen mariene wetenschappen 2015 - Deadline verlengd tot 4 december
3.3. Oproep voor onderzoeksprojecten Mariene Biotechnologie
3.4. Vijf onderzoeksfuncties bij het zologisch station Anton Dohrn van Napels
3.5. Ifremer op zoek naar een onderzoeker in de functionele ecologie

4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. Nieuw onderzoeksnetwerk voor het meten van broeikasgassen over het Europese continent en zee

5. Varia
5.1. Jaarlijkse rede gouverneur West-Vlaanderen Een zee van kansen. Onze Noordzee
5.2. Vierde Belgisch windmolenpark op Noordzee in 2017
5.3. Ontdek de nieuwe site van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren
5.4. Raak genspireerd door de mens-zee interactie en win een prijs (enkel voor 11-16 jarigen)!
5.5. Drie nieuwe apparaten voor de VLIZ-onderzoeksinfrastructuur

1.1. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: oproep voor abstracts
Op 12 februari 2016 is het weer zover: dan gaat de 16e VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen terug door! Deze dag wil de nadruk leggen op de diversiteit, kwaliteit en belang van mariene en kustwetenschappen in Vlaanderen met behulp van mondelinge en posterpresentaties. Voor het eerst wordt er voor de mondelinge presentaties een selectie gemaakt van 20 pre-doc en 5 post-doc abstracts. Ook krijgen zowel wetenschappers als bedrijven die hun nieuwe data- en informatietools en producten wensen voor te stellen de kans dit te doen tijdens de demosessies! Zowel voor de presentaties als de demosessies worden mariene wetenschappers en bedrijven vriendelijk uitgenodigd om zich te registreren en een camera-ready Engelstalige abstract in te dienen voor 18 december 2015.
Hoe abstracts indienen? Zie VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen.
Alle ingediende abstacts worden gebundeld en tegen 12 februari online gepulbiceerd als 'VLIZ Special Publication No. 75'.

Link: http://www.vliz.be/vmsd/nl/oproep-voor-abstracts

[naar boven]

1.2. Vlaams Aquacultuur symposium 2015
Het Vlaams Aquacultuur Platform organiseert op 9 december zijn jaarlijkse aquacultuursymposium, waarop getuigenissen uit de bedrijfswereld illustreren hoe te starten met een viskwekerij in Vlaanderen. Daarnaast zal het consortium AquaValue de opportuniteiten voor gentegreerde aquacultuur aan en op zee bespreken als onderdeel van het eindproject. Dit jaar heeft het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) de eer de gastheer te zijn. Overheidsinstanties, onderzoekscentra, visverwerkende bedrijven, viskwekers en consumenten zijn van harte uitgenodigd!
Elk jaar vindt het Vlaams Aquacultuurplatform Symposium plaats dat belanghebbenden samenbrengt met n gemeenschappelijk doel: het ontwikkelen van een duurzame aquacultuur in Vlaanderen. Deze symposia zorgen voor de ideale manier om contacten te leggen en ideen uit te wisselen. Klik hier voor meer informatie over het Vlaams Aquacultuur symposium 2015.

Link: www.aquacultuurvlaanderen.be/sites/aquacultuurvlaanderen.be/files/public/Vlaams%20Aquacultuur%20symposium%202015%20uitnodiging_20151113.pdf

[naar boven]

1.3. Hoe staat het met het marien onderzoek in de zuidelijke Europese zeen?
Dit en enkele beleidsuitdagingen gerelateerd aan het marien ecosysteem ontdek je op de wetenschappelijke eindconferentie gentegreerd marien onderzoek in de Middellandse en Zwarte Zee dat georganiseerd wordt in het kader van het project PERSEUS (Policy-oriented marine Environmental Research for the Southern European Seas). Wetenschappers en beleidsmakers actief in de zuidelijke Europese zeen zijn van harte welkom van 7 tot 9 december in Brussel. Deze eindconferentie wordt georganiseerd door het Hellenic Centre for Marine Research (HCMR), in co-organisatie met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en Vlaanderen.
PERSEUS is een project dat de menselijke en natuurlijke impact op de Middellandse en Zwarte Zee onderzoekt. Hierbij wordt er dus rekening gehouden met zowel de natuur als de socio-economische wetenschap om de effecten op lange termijn op de mariene ecosystemen te voorspellen.
Voor meer informatie over deze eindconferentie kunt u terecht bij het PERSEUS secretariaat (mkimigeli@hcmr.gr). Inschrijven voor de eindconferentie kan hier (vr 13 november).

Link: http://www.vliz.be/nl/2015-12-07-09-eindconferentiePERSEUS

[naar boven]

2.1. Compendium voor Kust en Zee 2015: uniek kennisdocument over zeeonderzoek!
Het Compendium voor Kust en Zee 2015 brengt het Belgisch zeeonderzoek en tal van socio-economische, milieugerelateerde en institutionele aspecten van zijn kust en zee in kaart. Met dit document dat internationaal gelauwerd wordt als blauwdruk voor andere landen, heeft ons land een extra troef in handen bij de overgang naar een te verwachten, meer zeegerichte economie. Het Compendium voor Kust en Zee werd op dinsdag 24 november officieel voorgesteld in het Vlaams Parlement in Brussel.
Het Compendium voor Kust en Zee 2015 draagt door zijn gentegreerd karakter bij tot een verhoogde communicatie binnen het netwerk van zeewetenschappers, deskundigen die professioneel betrokken zijn met kust en zee en vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en innoverende krachten. De focus ligt daarbij op het Belgisch deel van de Noordzee, de aanpalende riviermondingen van IJzer en Schelde en de kustzone.
Op de website www.compendiumkustenzee.be kan je onder meer volgende documenten raadplegen: (1) een brochure die het mariene onderzoek uitgevoerd door de meer dan 1000 Belgische wetenschappers en experten weergeeft, (2) een catalogus met de mariene onderzoeksinfrastructuur beschikbaar aan de diverse instellingen, (3) een wegwijzer voor financieringsinstrumenten ten behoeve van zeeonderzoek en (4) een vademecum rond de belangrijkste ‘Mariene wetgeving’.
Het Compendium voor Kust en Zee is een initiatief van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Link: www.vliz.be/nl/2015-11-23-Compendium-voor-Kust-en-Zee-2015

[naar boven]

2.2. Pekel en kabeljauw: het harde leven van de IJslandvaarders eind 1880
Op maandag 23 november werd het boek Pekel en kabeljauw: het harde leven van de IJslandvaarders eind 1880 voorgesteld in het Vlaams Instituut voor de Zee. Het boek is geschreven door Doris Klausing en gaat over de gevaarlijke reis, de traverse, naar IJsland. Zes maanden van huis met enkel vaargenoten, de eindeloze zee en de wind als compagnons de route pekelen de mannen tot ruwe bolsters. Korre, zeventien jaar, volgt de roep van de zee en reist mee
Doris Klausing (1946) studeerde dictie en drama in het Conservatorium van Oostende en volgde diverse schrijvers- en vertelopleidingen. Het boek telt 192 pagina’s en wordt uitgegeven bij uitgeverij Zorro. Kostprijs: 20 EUR.
Link: www.zorrobooks.be

[naar boven]

2.3. Leesplezier voor de kleinsten met Garnalenverhalen en Een korre vol verhalen
Garnalenverhalen en Een korre vol verhalen zijn 2 boekjes die Katrien Vervaele schreef voor de Verrekijkerbieb, bedoeld voor jonge lezertjes. Garnalenverhalen is een speels non-fictieboekje over de grijze garnaal en het vangen ervan. Een korre vol verhalen is een waaier van oude verhalen en legendes van aan onze kust.
Beide boekjes tellen 32 pagina’s en zijn bedoeld voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Ze zijn gedrukt op A5-formaat en als hardcover afgewerkt. Deze uitgaves van uitgeverij 'Die Keure Educatief' zijn onderdeel van de Verrekijkerbieb en bieden een ruim aanbod leesmateriaal voor leerlingen van het tweede tot en met het zesde leerjaar en bieden ondersteuning tijdens de lessen vloeiend lezen.

De twee boekjes zijn ook apart te verkrijgen bij de auteur. Je kan ze komen inkijken in de VLIZ bibliotheek.
Link: katrien.vervaele@telenet.be

[naar boven]

3.1. Wie dingt mee naar de VLIZ North Sea Award 2015? Deadline uitgesteld tot 4 december
Bestudeerde jij de structuur of het functioneren van onze oceaan tijdens jouw postgraduaat of postdoctoraat? Had je hier graag een prijs voor gekregen? Stel je dan kandidaat voor de VLIZ North Sea Award 2015 en dien jouw dossier in ten laatste op 4 december 2015.
De prijs bedraagt 1000 EUR en is niet opdeelbaar. Voor meer informatie over de selectieprocedure en criteria voor deelname: zie de VLIZ-website. Kandidaten moeten geaffilieerd zijn aan een Belgische universiteit of onderzoeksinstelling en ten hoogste drie jaar geleden gedoctoreerd zijn.
De North Sea Award 2015 zal uitgereikt worden op de 16de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen op 12 februari 2016.
Link: www.vliz.be/nl/north-sea-award

[naar boven]

3.2. Waag je kans voor VLIZ aanmoedigingsprijzen mariene wetenschappen 2015 - Deadline verlengd tot 4 december
Jonge mariene wetenschappers met een afstudeerwerk met betrekking tot fundamenteel of toegepast onderzoek in alle takken van de mariene wetenschappen, worden warm gemaakt om hun kandidatuur te stellen voor de VLIZ Aanmoedigingsprijzen Mariene Wetenschappen 2015! De kandidaten moeten geaffilieerd zijn aan een Belgische universiteit of hogeschool en ten hoogste twee jaar geleden afgestudeerd zijn. Inschrijven kan tot ten laatste 4 december 2015.
Er wordt zowel een prijs uitgereikt aan de beste biologische en de beste niet-biologische thesis. De prijzen bedragen elk 500 EUR. Voor meer informatie over de selectieprocedure en criteria voor deelname: zie de VLIZ-website.
De VLIZ Aanmoedigingsprijzen Mariene Wetenschappen 2015 zullen uitgereikt worden op de 16de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen op 12 februari 2016.
Link: www.vliz.be/nl/aanmoedigingsprijs-mariene-wetenschappen

[naar boven]

3.3. Oproep voor onderzoeksprojecten Mariene Biotechnologie
De Marine Biotechnologie ERA-NET (ERA-MBT) kondigt een tweede transnationale gezamenlijke oproep aan voor multilaterale onderzoeksprojecten met als onderwerp Bioactieve moleculen uit het marien milieu bio-ontdekking. Doel van deze oproep? Stimuleren van gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten binnen de mariene biotechnologie gerelateerd aan mariene bioactieve moleculen.
Genteresseerde kandidaten kunnen het partnerplatform gebruiken om aanbiedingen en aanvragen voor projectvoorstellen te registreren en een project consortium op te starten. Voorstellen kunnen ingediend worden vanaf 1 december 2015 tot 16 maart 2016. Er wordt verwacht dat de uitgekozen projecten kunnen starten bij het begin van 2017. Kandidaten en voorstellen van onderzoeksprojecten moeten voldoen aan een aantal vereisten die je hier kan lezen.
Fundering voor de projecten zal voor maximum 3 jaar zijn. Gezamenlijke projecten moeten minimum drie en maximum acht deelnemers hebben uit minimum drie verschillende ERA-MBT partner landen/streken.


Link: www.marinebiotech.eu/era-mbt-2nd-call

[naar boven]

3.4. Vijf onderzoeksfuncties bij het zologisch station Anton Dohrn van Napels
Het Stazione Zoologica Anton Dohrn van Napels (Itali) heeft de oproep voor vijf onderzoeksposities heropend. Hierbij zoeken ze onderzoekers in de Fylogenese en evolutie, Mariene Biodiversiteit Conservatie, Mariene Parasitologie, Diepzee biologie en ecologie en mariene ecologische modellen en meta-analyse. Meer details over de desbetreffende functies kan je hier vinden. Kandidaten kunnen zich nog melden tot 7 december 2015.
Link: www.szn.it/SZNWeb/cmd/ShowBandi?LANGUAGE_ID=1&SUBTYPOLOGY=Concorsi%20Pubblici

[naar boven]

3.5. Ifremer op zoek naar een onderzoeker in de functionele ecologie
De French Research Institute for Exploitation of the Sea (Ifremer) werft een onderzoeker in de functionele ecologie aan bij het departement Oceanografie en Ecosysteem dynamica, en het departement van kustdynamica.
Een doctoraat in de biologie of ecologie is vereist alsook enige postdoctorale ervaring wordt sterk aanbevolen. De plaats van de tewerkstelling is in het Ifremer centrum van Bretagne (Brest, Frankrijk). Solliciteren kan nog tot 30 november. Voor meer informatie: klik hier.

Link: http://wwz.ifremer.fr/institut_eng/Ifremer-careers/Jobs-and-Internships/Researcher-in-functional-ecology

[naar boven]

4.1. Nieuw onderzoeksnetwerk voor het meten van broeikasgassen over het Europese continent en zee
De Europese Commissie heeft vrijdag 20 november officieel het Integrated Carbon Observation System (ICOS) European Research Infrastructure Consortium (ERIC) opgericht. Deze nieuwe pan-Europese onderzoeksinfrastructuur zal over een periode van maar liefst 20 jaar metingen uitvoeren van C02 en andere broeikasgassen, en maakt hiermee een einde aan de jarenlange versnipperde metingen over Europa. Deze langetermijndata zijn noodzakelijk om zowel de huidige toestand als het toekomstig gedrag van de globale koolstofcyclus en broeikasgasemissies beter te begrijpen. In de aanloop naar de klimaattop van de Verenigde Naties in Parijs (COP21) geeft Europa met deze oprichting alvast een krachtig signaal om volop in te zetten op klimaatonderzoek.
De observatiesystemen van ICOS om broeikasgassen te meten liggen verspreid over Europa en bestaan uit drie grote componenten: een atmosfeer-component met hoge meettorens, een ecosysteem-component met meettorens die fluxen observeren en een oceaan-component met observatiesystemen op schepen en boeien.
Belgi heeft zich, als stichtend lid van de ICOS ERIC, gengageerd om actief bij te dragen aan de drie meetnetwerken. De universiteiten van Antwerpen (ICOS Belgium Focal Point), Luik en Louvain-La Neuve, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek, het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen zijn betrokken bij ICOS-Belgium.
Het VLIZ voert broeikasgasmetingen uit op de Noordzee aan boord van RV Simon Stevin en door middel van een verankerende databoei ter hoogte van de Thornthonbank.
Link: www.vliz.be/nl/2015-11-20-Lancering-Integrated-Carbon-Observation-System-ICOS

[naar boven]

5.1. Jaarlijkse rede gouverneur West-Vlaanderen Een zee van kansen. Onze Noordzee
Op donderdag 22 oktober bracht gouverneur Carl Decaluw zijn jaarlijkse rede tot de provincieraad met als titel Een zee van kansen. Onze Noordzee.
De gouverneur pleit voor een productieve zee waarin projecten zoals ‘Vlaamse Baaien’ een belangrijke motor vormen. Dit project voor een veiligere, betere en mooiere kust biedt heel wat mogelijkheden voor bedrijven om innovatieve en duurzame oplossingen te ontwikkelen. Hierbij vormen de mariene wetenschappen een strategische prioriteit in het streven naar een gezond marien milieu. Verder moet volgens gouverneur Decaluw een energieatol in de voorhaven van Zeebrugge mogelijk zijn. De gouverneur zet ook mee zijn schouders onder de uitbouw van de Kustwachtcentrale en wil hij ook nadenken over het gezamenlijk beheer van alle Vlaamse havens in n holding.
De volledige rede kunt u hier lezen.

Link: www.gouverneurwest-vlaanderen.be/?page=4

[naar boven]

5.2. Vierde Belgisch windmolenpark op Noordzee in 2017
De financiering voor de bouw van Nobelwind, het vierde Belgische windmolenpark op de Noordzee, is rond. Het Nobelwind-windpark zal 50 turbines bevatten en zou tegen de tweede helft van 2017 klaar moeten zijn. Investeerders en financile instellingen brengen ongeveer 655 miljoen EUR samen voor het project.
Het Nobelwind-windpark is het vierde windmolenpark op zee en komt naast het Belwind-windpark, op 47 kilometer voor de kust van Oostende. Na de voltooiing zal het windmolenpark een vermogen hebben van 165 MW, voldoende om 186 000 gezinnen stroom te leveren.

Link: www.nobelwind.eu/#advisors

[naar boven]

5.3. Ontdek de nieuwe site van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren
De website van het Opvangcentrum Vogels en Wilde Dieren Oostende (VOC) zit in een nieuw en moderner jasje! Naast nieuws over hun activiteiten en evenementen, geeft de site je tevens alle informatie over wat je te doen staat als je een kust- of zeedier aantreft naast informatiedossiers over onderzoek. Ga snel een kijkje nemen en klik hier. Deze website is ontwikkeld en wordt gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Link: http://www.vogelopvangcentrum.be/nl

[naar boven]

5.4. Raak genspireerd door de mens-zee interactie en win een prijs (enkel voor 11-16 jarigen)!
Stel je eigen team van 11- tot 16- jarigen samen en bedenk een origineel project rond het thema jouw oceaan, jouw toekomst. Dit kan een voorstel voor een studie, (sociaal) experiment of uitvinding zijn dat de Principes van de Blue Society ondersteunt. Wie weet, winnen jullie wel de Professor Mrio Ruivo prijs of een van de andere prijzen die meer dan EUR 5000 waard zijn!
Voor de tweede keer op rij organiseert EurOcean de Professor Mrio Ruivo prijs dat dit jaar focust op praktische activiteiten die de wisselwerking tussen mens en oceaan kunnen verbeteren. Op deze manier moet de publieke bewustwording over het belang van de oceaan en van de diensten die de oceaan levert aan de mens, stijgen. Meer informatie over de verschillende fasen van de wedstrijd, regels en hoe je moet deelnemen, vind je hier.


Link: www.eurocean.org/np4/mr-prize

[naar boven]

5.5. Drie nieuwe apparaten voor de VLIZ-onderzoeksinfrastructuur
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) investeerde 250 000 EUR in een meetsysteem voor eolisch zandtransport, een opstelling voor verzuringsexperimenten in het Marien Station Oostende en een multi-transducer parametrische echosounder. Deze drie toestellen werden uitgekozen door de Wetenschappelijke Commissie van VLIZ na de jaarlijkse oproep voor voorstellen om te investeren in de mariene onderzoeksinfrastructuur.
Zoals voor alle apparatuur en onderzoeksinfrastructuur aangekocht door het VLIZ, zullen ook deze drie nieuwe toestellen ter beschikking staan van de Vlaamse en internationale gemeenschap van zeeonderzoekers. Voor meer informatie over deze drie toestellen: zie VLIZ-website.

Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4353

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2015 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!