In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons Verheyde in de boekenwereld en belicht hij drie pas verschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populairwetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bib om een kijkje te nemen en te grasduinen in onze collectie!
Marefrima – Stefaan Pennynck
Het komt niet zo vaak voor dat we de kans krijgen om een lokaal geschreven boek in de schijnwerpers te zetten. Dit kortverhaal neemt ons mee naar een familiebedrijf op de Oosteroever in Oostende. Het biedt een levendige inkijk in de hedendaagse dynamieken van een visverwerkend bedrijf, waarbij niet alles rozengeur en maneschijn is. De personages zijn doordrenkt met nostalgie en romantiek, waardoor het verhaal een zeer menselijk karakter krijgt. De illustraties van Marieke Janssen voegen een extra dimensie toe aan de leeservaring. In een wereld die snel verandert, is het mooi om te zien dat dergelijke literatuur nog steeds wordt geschreven.
Mens en natuur: Een geschiedenis – Mäika de Keyzer, Tim Soens en Christophe Verbruggen
Toen ikzelf het vak 'ecologische geschiedenis' aan de Universiteit Gent volgde, bestond onze cursus vooral uit een opeenstapeling van papers en hoofdstukken over diverse onderwerpen, en een afgedrukte PowerPointpresentatie. Hoewel dit zijn charme had, ontbrak het soms aan samenhang. Dit boek brengt hier verandering in. Het schetst helder hoe de mens door de geschiedenis heen met zijn omgeving omging. We vergeven het de auteurs dat de klemtoon vooral op West-Europa en de Lage Landen ligt, aangezien er – zoals hierboven vermeld – binnen dit domein amper alternatieven bestaan. In het bijzonder alternatieven met een dergelijk breed perspectief, die bijvoorbeeld niet enkel en alleen klassieke landschapsgeschiedenis aansnijden. Zo komen onder andere ook de energietransitie, waterbeheer, sociale en ecologische ongelijkheid, de klimaatproblematiek en zelfs de geschiedenis van de natuurbescherming aan bod. De bijdragen van vakspecialisten verhogen de kwaliteit van de hoofdstukken, zonder afbreuk te doen aan de samenhangen van het geheel. Dit boek vult een belangrijke lacune en laat de lezer voldaan achter.
Een zee vol wonderen: 9 Verhalen uit de onderwaterwereld – Gabby Dawnay
Dit prachtig geïllustreerde kinderboek neemt jonge lezers mee op een avontuurlijke reis door de leefwereld van bijzondere dieren in de oceaan. Onder andere de tanden van de witte haai en de mysterieuze trek van de magische aal of paling komen aan bod. Meer willen we niet onthullen om het verrassingseffect niet weg te nemen. Het boek is het perfecte kerstcadeau voor kinderen tussen 6 en 10 jaar oud, die een opkomende interesse hebben in de wereld van de wetenschap. Bovendien is het een zeer geschikt voorleesboek dat interactie opwekt.