In deze driemaandelijkse rubriek duikt VLIZ-bibliothecaris Fons in de boekenwereld en belicht hij drie pas verschenen aanwinsten. Van meeslepende romans tot populairwetenschappelijke literatuur, voor elk wat wils. Zijn boekentips kunnen jou, als zee- en kustliefhebber, mogelijks ook interesseren? Spring gerust binnen in de VLIZ-bib om een kijkje te nemen en te grasduinen in onze collectie!
Pekel: De schrijver, de professor en het kreeftje dat de wereld veranderde – Dieter Honoré
In dit boek volgen we het leven van emeritus professor Patrick Sorgeloos, die zijn carrière wijdde aan onderzoek naar het pekelkreeftje Artemia salina. Toch is dit boek veel meer dan een klassieke biografie. Het biedt een unieke kijk op de wetenschappelijke wereld van de jaren ’70 tot nu, en toont mooi aan hoe maatschappij en wetenschap met elkaar verbonden zijn. Bovendien demonstreert het werk hoe een wetenschapper zich in het sociale weefsel van die maatschappij kan nestelen en iets kan teweegbrengen, zelfs op Europees niveau. Ook persoonlijke facetten en drijfveren komen sterk naar voren. Een mens is immers meer dan zijn carrière. Vooral de schrijfstijl is opmerkelijk in vergelijking met een doorsnee biografie. Alhoewel dit het debuut is van schrijver Dieter Honoré, leest het boek als een trein. Het is vlot en vanuit de eerste persoon geschreven, waardoor zelfs complexere materie heel goed te verteren is. Dat smaakt naar meer!
Arctic permafrost atlas – Westerveld et al.
Dit Engelstalige werk lijkt op het eerste gezicht bedoeld voor een wetenschappelijk publiek, maar overstijgt dit door zijn grafische vormgeving en inhoudelijke waarde. Via spectaculaire kaarten krijg je voor het eerst een duidelijk en gebundeld overzicht van de huidige permafrost-grenzen wereldwijd. Dit is uiteraard wel een momentopname, aangezien klimaatverandering een grote impact heeft op deze grenzen. Naast de kaarten komen er ook geregeld mensen aan het woord via ‘portretten’. Dit voegt een menselijk aspect toe, en zorgt voor een betere balans tussen harde wetenschappelijke feiten en de socio-economische gevolgen ervan. Hierdoor is het boek een inleiding tot het 'permafrost-ecosysteem' in de brede zin van het woord, in plaats van een puur cartografische weergave ervan. Het is een must-have voor iedereen die zich in deze regio’s interesseert. Het boek kan zeker ook voor bredere (bv. educatieve) doeleinden gebruikt worden.
Amigurumi aan zee – Natasha Tishchenko
Haken is de laatste jaren enorm populair. In dit boek leer je geen visserstruien maken, maar haak je figuren die Amigurumi worden genoemd in het Japans, oftewel 'gebreid/gehaakt speelgoed'. Met het boekje leer je onder andere kwallen, piraten, pelikanen, vissen en zeemeerminnen haken. De patronen worden stap voor stap uitgelegd, waardoor zowel beginners als gevorderden er iets aan hebben. Aansluitend zijn er ook online video's beschikbaar. Misschien inspireert het je zelfs om je eigen creaties te maken?
Welkom in de bibliotheek van het VLIZ
De bibliotheek van het VLIZ verzamelt informatie over de Vlaamse kust, de Noordzee en de wereldzeeën. Ze is voor iedereen toegankelijk tijdens de werkuren (9 tot 16u), maar momenteel kan je nog geen boeken uitlenen. Er is ook een groot digitaal luik. Doorzoek de volledige collectie. Blijf op de hoogte en schrijf je in op de aanwinstenbrief.