Nieuwe lesmodule in PlaneetZee met wauw-effect

Bioluminescentie experiment
VLIZ

In het overgrote deel van de oceaan is het pikdonker. Daarom maken heel wat organismen zélf licht. Ga met het nieuwe lespakket van het VLIZ aan de slag in de klas en creëer de feeërieke blauwe gloed van de bioluminescente organismen in het labo. Alle lesmateriaal is te vinden op PlaneetZee.be.

 

Misschien heb je op het einde van een warme, rustige voorjaarsdag al eens blauwe lichtflitsen gezien in de golven? Het betoverend schouwspel van de zeevonk, een soort plankton die korte en plotse lichtflitsen produceert om predatoren in verwarring te brengen. In het overgrote deel van de oceaan is het trouwens pikdonker. Daarom maken heel wat organismen zélf licht. De bioluminescente organismen gebruiken het lichtsignaal als uitnodiging om te paren, maar ook om te jagen, om zich te verdedigen, of om zich te beschermen tegen vijanden (zie Testerep magazine - mei 2021: Lichtjes van de zee).

Deze prachtige blauwe gloed kunnen we ook creëren in het labo. VLIZ ontwikkelde een lespakket voor de derde graad van het secundair onderwijs met een chemoluminescentie-experiment. Met de meer theoretische opdrachten kan je als leerkracht rond dit onderwerp ook aan de slag gaan in de eerste en tweede graad.

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!