In het nieuwste nummer van de Grote Rede, lees je over PFAS aan zee, het zandbudget van onze kust, en onzichtbare maar onmisbare eenoogkreeftjes. Verder kom je meer te weten over de opmars van de Grote spinkrab, waarom het écht niet ok is om paling te eten, hoe je ambergrijs herkent, wat Oostendse vissers in de vorige eeuw naar Patagonië bracht en waar de woorden 'Cadzand' en 'Aalscholver' vandaan komen. En nog veel meer!
In deze editie vind je een bijdrage van Steven Dauwe (VLIZ) over PFAS aan zee. Blijft een kustbezoek nog wel goed voor onze gezondheid of strooit deze onzichtbare indringer roet in het eten? Glenn Strypsteen (KU Leuven Campus Brugge) en Bart Roest (IMDC) onderzoeken het concept van een zandbudget voor onze kust. Want zand speelt een uitermate belangrijke, maar vaak onopvallende, rol bij kustveiligheid. Wat zijn de duurzame oplossingen om zand beter vast te houden? Lotte Janssens (UGent) duikt dan weer in de wereld van de eenoogkreeftjes. Deze diertjes zijn zo klein dat ze amper zichtbaar zijn met het blote oog. En toch spelen ze een sleutelrol in de onderwaterwereld. Van ondersteunen van vispopulaties tot een regulerende rol in klimaatverandering.
In de rubrieken kom je meer te weten over de opmars van de Grote spinkrab, waarom het écht niet ok is om paling te eten, hoe je ambergrijs herkent, wat Oostendse vissers in de vorige eeuw naar Patagonië bracht, de uitdaging om de negatieve impact van verharding aan onze kust te beperken, maar ook actief te werken aan herstel en verbetering van ecosystemen, twee interactieve platformen die helpen complexe oceaanthema's ‘live’ naar het klaslokaal te brengen, de grenzeloosheid van 'De Zee als Goed Doel', en de oorsprong van de woorden 'Cadzand' en 'Aalscholver'.
De Grote Rede, het informatieblad uitgegeven door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), is ondertussen al aan zijn 60ste nummer toe! De voltallige redactie is uitermate fier dat we jullie al 60 nummers lang hebben kunnen verwennen. De Grote Rede bood in de voorbije kwarteeuw niet minder dan 180 hoofdartikels en honderden kortere bijdragen, 100 ‘Zeewoorden’ verklaard, voor in totaal meer dan 1500 pagina’s leesplezier!
Geniet van deze publicatie. En laat de Grote Rede een aanlegsteiger zijn op zee, een plek voor bezinning, een bron van “wijsheid”.