Abbé Mann, (zee)wetenschapper avant-la-lettre
Ooit al gehoord van Théodore-Augustin Mann? Of klinkt zijn roepnaam Abbé Mann je bekender in de oren? Deze multidisciplinair wetenschapper wees er in 1792 al op dat onze planeet leed onder een wereldwijde en onomkeerbare opwarming. Schipperend tussen geloof en wetenschap was hij misschien wel een van de meest miskende en vergeten ‘Vlaamse’ Da Vinci’s uit zijn tijd. Volg het levensverhaal van deze hoogst bijzonder figuur.
VLIZ werft aan: manager Marien Station Oostende
Ben je een zelfstandige en communicatief vaardige gebouwbeheerder? Verleen je graag klantgerichte technische en operationele ondersteuning aan diverse wetenschappelijke gebruikers? Dan ben jij dé persoon die we zoeken om het beheer van de gebouwen van het Marien Station Oostende van het VLIZ in goede banen te leiden en de interactie en communicatie met diverse wetenschappelijke gebruikers te trekken.
Multifunctionele eilanden in de Noordzee - standpuntvoorstelling
Multifunctionele eilanden bieden kansen voor kustveiligheid, hernieuwbare energie en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten op en rond de Noordzee. De KVAB publiceerde een standpunt over het thema, en wil hierover op 26 september in dialoog gaan met betrokkenen en burgers.
PlaneetZee geeft nascholingen voor leerkrachten
Komend schooljaar verzorgt het VLIZ twee nascholingen voor leerkrachten van de 2de en 3de graad secundair onderwijs i.s.m CNO Antwerpen. In eentje belichten we de oceaan in een veranderend klimaat. In de andere gaan we aan de slag met een STEM-project rond algen en fotosynthese. Inschrijven is nog mogelijk!
Illustraties die de zee tot in Hasselt brengen
Voor illustratoren van prentenboeken is die zee een uniek universum met golven, wonderlijke onderwaterwezens, vuurtorens, piraten en matrozen. En daarom ook een onuitputtelijke bron van inspiratie. In Villa Verbeelding – een centrum waar illustraties voor prentenboeken centraal staan – loopt nog tot 20 januari de tijdelijke expo 'De zee! De zee!'.
Kustsymposium: Is er nog ruimte voor duinen aan onze kust?
Op 22 september organiseert de Kustwerkgroep van Natuurpunt, samen met de West-Vlaamse Milieufederatie en WWF België, een kustsymposium op de InnovOcean Campus in Oostende. De studiedag zal draaien rond het belang van dynamische duinen aan onze kust. Ze vormen een natuurlijke zeewering en zijn cruciaal in de strijd tegen de zeespiegelstijging.
Living Lab Raversijde in een notendop
Vroeg jij je ook al af wat die betonnen constructie is op het strand van Raversijde, tussen Oostende en Middelkerke? Het is een heuse onderzoeksdijk om de impact van zware stormen te bestuderen. Een animatiefilmpje legt de bedoeling mooi en bevattelijk uit!
Onderzoek naar uitwisseling broeikasgassen in noordpoolgebied
Een team van vijf Belgische wetenschappers vertrok begin augustus aan boord van het Belgische onderzoeksschip RV Belgica. Vanuit Narsarsuaq, een klein dorpje in het zuiden van Groenland, voeren ze de Tunulliarfik Fjord af richting de kust. Ze bestudeerden de uitwisseling van broeikasgassen in de fjord en de invloed van het smeltwater van gletsjers op deze processen. Benieuwd naar wat dit precies inhoudt aan werk aan boord?
Zin in meer VLIZ? Volg ons op sociale media
Krijg je maar niet genoeg van het VLIZ? Wil je als eerste op de hoogte zijn van het gevoerde onderzoek, geplande activiteiten en nieuwe publicaties? Volg het VLIZ dan op diverse social media.