VLIZ-medewerkers schitteren op Science on Stage Europe

Ines en Binke
VLIZ

Van 12 tot 15 augustus vond het prestigieuze Science on Stage Europe festival plaats in Turku, Finland. Hier kwamen meer dan 450 gepassioneerde leerkrachten uit 35 landen samen voor vier dagen vol inspirerende brainstormsessies, uitwisseling van good practices en boeiende workshops rond 'Duurzaamheid in STEM-onderwijs'. VLIZ-collega's Binke D'Haese en Ines Tavernier waren door de organisatie geselecteerd om er enkele van hun STEM-proeven rond de zee voor te stellen. De nadruk van dit evenement ligt op experimenteren. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, en onderwijs dat daarop inspeelt, stimuleert hen om op een natuurlijke manier te leren. Ook over de link tussen de zee, het klimaat en biodiversiteit! 

Met maar liefst 250 stands waar leerkrachten hun innovatieve experimenten voor het lager, secundair en hoger onderwijs presenteerden, was er voor iedereen wel iets interessants te ontdekken. Twee medewerkers van de afdeling Wetenschapscommunicatie van het VLIZ mochten er bij zijn, en mogen daar terecht trots op zijn! De deelname aan dit evenement is namelijk enkel weggelegd voor geselecteerden door een nationaal comité. In België wordt deze selectie gemaakt tijdens het “Playful Science” festival, waar leerkrachten uit het hele land hun meest vernieuwende en tegelijk toegankelijke experimenten presenteren. De beste experimenten worden dan gekozen om België te vertegenwoordigen op het Europese Science on Stage festival. Dit jaar mocht VLIZ twee experimenten voorstellen.

 


Experimenten
VLIZ

Bedrijvigheid aan de standjes met experimenten op het Science on Stage festival in Turku, Finland. 

Nieuwsgierig naar welke experimenten?

Het eerste experiment draait om microscopisch kleine algen die omgetoverd worden tot algenparels. Deze parels zijn perfect geschikt voor fotosynthese-experimenten. VLIZ zelf heeft dit opgesteld binnen een breder STEM-project voor het secundair onderwijs. Het biedt leerkrachten een hands-on manier om de STEM-doelen te behalen en leerlingen de wetenschappelijke methode te laten verkennen, met een focus op het fotosyntheseproces.

Het tweede experiment is ronduit betoverend: een chemoluminescentie-experiment waarbij de chemische stof luminol door oxidatie een prachtig blauw licht afgeeft, vergelijkbaar met de indrukwekkende blauwe gloed van Zeevonk langs onze kust. Dit experiment is ideaal om in de biologieles het fenomeen van bioluminescentie te demonstreren, of voor de chemieles waarin leerlingen zelf oplossingen mogen maken. 

Al het bijbehorende lesmateriaal is beschikbaar op de PlaneetZee-website.

 


chemoluminescentie-experiment
VLIZ

Het geproduceerde blauwe licht tijdens het chemoluminescentie-experiment. 

Wil je dit zelf een keer ervaren?

Het volgende Playful Science festival vindt plaats op zondag 18 november in de Europese school van Laken. En wie weet, misschien word jij wel geselecteerd om over twee jaar deel uit te maken van de Belgische delegatie op het Science on Stage festival! Waar het volgende evenement plaatsvindt, blijft nog even een verrassing.

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!