Welke vis zit waar? De kracht van samenwerking

COST longread ETN
COST

Naar aanleiding van Wereldvisserijdag op 21 november kwam een zeer toegankelijk en rijk geïllustreerd artikel online over de werking en het nut van het European Tracking Network, waarmee we vissen en andere onderwaterdieren in hun bewegingen kunnen volgen over de Europese landgrenzen heen.

Het verhaal begint als volgt: ... Stel je een perfecte dag voor aan zee. Stel je voor dat je gaat snorkelen in kristalhelder water, omringd door een veelheid aan kleurrijke vissen. Nadien trakteer je jezelf op een heerlijke lunch in een gezellig visrestaurant.

Dit idyllische tafereel heeft echter meer om het lijf. Die bloeiende vispopulaties verfraaien niet alleen de schoonheid van onze oceanen, maar spelen ook een cruciale rol in onze samenleving en economie. Ze trekken toeristen aan en ondersteunen de visindustrie.

In het streven om het zeeleven in deze onderwaterwereld beter te begrijpen, te beschermen en te beheren, neemt het European Tracking Network (ETN) een belangrijke rol in. De onderzoekers die verenigd zijn in dit netwerk volgen met trackers de beweging van vissen en andere waterdieren over heel Europa, en onthullen zo de geheimen van onze onderwaterwereld.

Dr. Jan Reubens, LifeWatch-onderzoeker bij VLIZ en tevens voorzitter van ETN, deelt in dit artikel zijn opwindende ervaringen aan het roer van dit netwerk, duikend in de mysterieuze diepten van onze oceanen. ...


Screenshot video European Tracking Network
ETN

De korte documentaire 'Where the wild things go' (12 minuten) toont hoe, waar en met welke soorten het European Tracking Netwerk actief is.

Lees verder op de website van COST

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!