Wist je dat scheepswrakken naast een hotspot voor biodiversiteit ook fungeren als verzamelpunten voor marien zwerfvuil? Dit vormt een bedreiging voor het rijke zeeleven eromheen. Zo ook op het wrak van de SS Kilmore. Een team van professionele duikers verwijderde 8 ton aan visnetten, vislood en ander marien zwerfvuil uit het scheepswrak. Dit als onderdeel van het Federaal Actieplan Marien Zwerfvuil. Met de resultaten van dit project wil de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid vissers en burgers aansporen om te vermijden dat afval in de zee terechtkomt.
Hotspot voor biodiversiteit
De bodem van de Noordzee herbergt heel wat scheepswrakken. Sommige zijn erkend als cultuur onderwater erfgoed. Éen daarvan is de SS Kilmore. Dit Brits vrachtschip kwam in 1906 in aanvaring en zonk naar de zeebodem. Naast een een historische en culturele waarde hebben gezonken scheepswrakken ook een belangrijke ecologische waarde. Als artificieel rif voor talloze zeedieren en dus als hotspot voor fauna en flora. Wrakken bieden ook beschutting tegen vijanden: een veilige omgeving waar soorten zich voortplanten. Dit heeft een positief effect op de biodiversiteit in onze hele Noordzee.
Hotspot voor afval
Scheepswrakken zijn door hun driedimensionale structuur ook een verzamelpunt voor marien zwerfvuil. Via rioolputjes, waterlopen of door de wind vinden jaarlijks grote hoeveelheden plastic afval hun weg naar zee. Een ander groot deel van het afval dat in de zeeën en de oceaan terechtkomt, is afkomstig van toerisme, aquacultuur en visserij.
Spooknetten, door vissers op zee verloren of achtergelaten, blijven jarenlang ronddrijven in zee. Deze netten vormen een groot gevaar voor zeedieren, die erin verstrengeld raken en vervolgens verstrikken of verdrinken.
En dieren zien plastic afval vaak ten onrechte als voedsel aan. Hun maag raakt gevuld met onverteerbaar plastic, dat geen voedingsmiddelen bevat. Ze stoppen met zoeken naar voeding, waardoor ze ernstig verzwakken of zelfs sterven.
Schoonmaak van de SS Kilmore in cijfers
Na de grote schoonmaak van het scheepswrak West-Hinder, was dit jaar het gezonken vrachtschip SS Kilmore aan de beurt. Een team van professionele duikers stak de handen uit de mouwen en haalden meer zwerfvuil op dan verwacht. 4,5 ton visnetten en ander plastic afval, 3 ton vislood en 0,5 ton ijzer en kettingen. Dit op 25 duikdagen. De vangst is dus nog groter dan bij de schoonmaak van de West-Hinder in 2019.
Het opgeviste zwerfvuil geeft een indicatie van de enorme hoeveelheid afval op de wrakken in onze Belgische Noordzee. De opruiming van afval in en rond scheepswrakken is een onderdeel van het Federaal Actieplan Marien Zwerfvuil. Met als doel zwerfvuil op zee te voorkomen en het aanwezige zwerfvuil te verwijderen. Minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne en de dienst Marien Milieu van de FOD Volksgezondheid willen met dit initiatief vissers en burgers bewustmaken van het gevaar van rondslingerende visnetten en ander zwerfvuil voor de biodiversiteit.
Wil jij zelf ook een steentje bijdragen om de Noordzee beter te beschermen? 'De Zee Begint Bij Jezelf.be' bevat tal van eenvoudige tips om afval te beperken en te vermijden dat het in zee terechtkomt. De zee beschermen begint immers bij jezelf!