VLIZ werft aan: datawetenschapper voor analyse beeldvorming waterkolom

Nelle Meyers aan het werk bij de identificatie van mariene plastics
VLIZ | Stefanie Reynaert

Kom bij ons werken als data-analist aan een betere beeldvorming van partikels (sediment en plakton) in de waterkolom. Je staat in voor het programmeren van een automatische detectie en het opmeten van deeltjes op grote beelddatasets (3D en 2D). Ben je een MSc in de aard-, biologische of computerwetenschappen, en heb je ervaring met Python en/of R? Solliciteren kan tot 18 juni.

Jouw inbreng zal voornamelijk worden gebruikt op twee gebieden:

  • Multibeam echosouding wordt typisch gebruikt om de zeebodem in kaart te brengen met behulp van akoestische signalen. Deze signalen worden beïnvloed door de aanwezigheid van deeltjes in de waterkolom. De interferentie van de akoestische backscatter wordt er gewoonlijk door de operator uitgefilterd, maar kan ook worden gebruikt net die deeltjes in de de waterkolom te bestuderen. De resulterende 3D-datasets bevatten een overvloed aan informatie, zoals troebelheid. Een van de taken van de onderzoeker zal zijn om automatisch objecten in de waterkolom te detecteren en hun afmetingen te bepalen (volume, lengte, dichtheid, ...).
  • Bij het VLIZ werken we met verschillende methoden om plankton in de waterkolom in beeld te brengen, zowel in situ (Video Plankton Recorder) als in het lab (FlowCam en ZooScan). Maar deze methoden kunnen ook worden gebruikt om informatie over andere deeltjes in de waterkolom te verkrijgen, zoals sediment (mineralen en vlokken). Een tweede taak van de onderzoeker zal erin bestaan om (Python) scripts te ontwikkelen om grootte-informatie te extraheren uit de 2D-beelden van Suspended Particulate Matter in de waterkolom. Hierdoor kunnen bestaande scripts voor planktondetectie worden geoptimaliseerd en uitgebreid tot andere soorten deeltjes in de waterkolom.
Meer info over deze vacature (in het Engels)

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!