Grootschalige TREC-expeditie bestudeert menselijke impact op Europese kusten

De TREC-expeditie in IJsland
© Joanna Zukowska | EMBL

Twee jaar lang zal een groep wetenschappers de volledige Europese kusten afreizen en er de biodiversiteit bestuderen. En dit van moleculen tot gemeenschappen. Ze doen dit om een beter begrip te krijgen van de manier waarop ecosystemen reageren op natuurlijke en door de mens veroorzaakte uitdagingen. Het onderzoek zal nieuwe kennis en ontdekkingen opleveren die onze samenleving en het beleid moeten helpen de effecten van milieuveranderingen zo goed mogelijk te voorspellen. Het onderzoek maakt deel uit van pan-Europese expeditie TREC – Traversing European Coastlines – onder leiding van het Europese laboratorium voor biowetenschappen (EMBL). De schaal waarop deze expeditie zich afspeelt is ongezien voor het Europese continent.

Onze zeeën en kusten herbergen een rijke biodiversiteit die een cruciale rol speelt in de stabiliteit en duurzaamheid van ruimere ecosystemen. Menselijke verstoringen zoals vervuiling en (land)bouw, maar ook de effecten van klimaatverandering, leiden tot een versneld verlies van genetische diversiteit van soorten en een vernietiging van de functie van ecosystemen. Om het toekomstige effect van verstoringen op de biodiversiteit in kustgebieden tot een minimum te beperken, is het belangrijk om te begrijpen wat de moleculaire en cellulaire basis van de interactie tussen organismen is, en hoe die reageren op externe factoren.

De pan-Europese expeditie TREC – Traversing European Coastlines – wil een nieuw tijdperk inluiden van onderzoek naar kustecosystemen. De expeditie zal met een mobiel laboratorium 120 land- en zeesites bezoeken in 22 Europese landen. Op elke locatie zullen wetenschappers bodem-, sediment-, aerosol- en waterstalen nemen, omgevingsparameters meten en geselecteerde modelorganismen (van virussen en bacteriën tot algen, planten en dieren) verzamelen. Van 18 tot 23 april zal de expeditie ook Oostende aandoen.

Meer over de TREC-expeditie

Publieke lezing op VLIZ

Als deel van het TREC-programma in Oostende kunnen geïnteresseerde burgers op vrijdag 21 april (16u) de lezing ‘Bedreigingen van een veranderend klimaat voor onze mariene biodiversiteit’ bijwonen in de InnovOcean Campus van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), Jacobsenstraat 1, Oostende. Deelname is gratis maar registratie verplicht (het aantal plaatsen is beperkt).

Registeer je voor de gratis lezing

EMBL virtual LearningLAB

Als onderdeel van de TREC-expeditie organiseert EMBL van 25 april t.e.m. 7 mei 2023 een professionele online opleiding voor wetenschappersleerkrachten in het secundair onderwijs. De opleiding behandelt de huidige wetenschappelijke studie van hoe organismen reageren op en zich aanpassen aan dynamische en complexe ecosystemen, van het moleculaire tot het populatieniveau. De opleiding biedt ook educatieve inhoud over hoe ecologie en milieu te onderwijzen in de klas. Je kan je gratis inschrijven voor deze opleiding tot 20 april 2023.

Naar de inschrijving

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!