Een natuurlijke kust met ongerept strand heeft tot 30% meer positieve effecten op de mentale gezondheid dan een volgebouwde dijk. Dat blijkt uit het onderzoek van Alexander Hooyberg, doctoraatsstudent bij VLIZ en de Universiteit Gent.
In de publicatie – recent verschenen in het tijdschrift Landscape & Urban Planning – lichten Alexander Hooybergh en zijn mede-auteurs van VLIZ en de Universiteit Gent de resultaten toe van hun foto-experiment. Deelnemers kregen foto’s van verschillende kustomgevingen te zien, en moesten telkens scoren in welke mate ze zich in die omgeving zouden kunnen ontspannen en hun mentale kracht en energie terugwinnen.
Uit de resultaten blijkt nu dat natuurlijke omgevingen zoals het strand, de duinen of schorren tot 30% hoger scoren in de ervaren herstelcapaciteit (‘perceived restorativeness’) bij de deelnemers in vergelijking met meer stedelijke omgevingen zoals kuststadjes, havens en zelfs de dijk. Foto’s gemaakt in de strandbars en tussen de strandcabines scoren daarbij ook aanzienlijk lager dan foto’s gemaakt op het strand zelf of op een strandhoofd. Hoe meer vegetatie, zand en lucht zichtbaar is op een foto, hoe hoger het herstellende effect van de omgeving. Foto’s met gebouwen of verharde ondergrond kregen steevast een lagere score.
“Uit het foto-experiment blijkt dat elk element in de omgeving betekenisvol is,” duidt Alexander. “Stadplanners en ontwikkelaars van Blauw Toerisme moeten de kustinfrastructuur dus niet enkel bekijken vanuit praktisch of economisch oogpunt, maar ook vanuit de kansen voor gezondheid en beleving. Ze kunnen onze onderzoeksresultaten dus maar beter mee in acht nemen.”