Herbeleef de VLIZ Marine Science Day 2022

still live stream VMSD22
VLIZ

Heb je de online VLIZ Marine Science Day van woensdag 2 maart 2022 gemist? De opnames van deze boeiende voormiddag zijn te herbekijken via het VLIZ YouTube-kanaal. Ook alle digitale posters zijn nog steeds te bewonderen via het website www.vliz.be/vmsd. We leiden je hieronder langs enkele topmomenten van het evenement.

De VLIZ Marine Science Day is steevast een van de hoogtepunten van het jaar voor de Vlaamse mariene onderzoek- en innovatiegemeenschap. Een event waar je móet bijzijn, als je op de hoogte wil blijven van het lopende zeeonderzoek in onze regio. Een event ook waar je kennismaakt met maritieme Vlaamse bedrijven en jouw fellows over disciplines heen.

Voor de 2022-editie gingen we nog eens voor een online programma, waarbij – vooral jonge zeewetenschappers – hun werk voorstelden via presentaties en interviews. Dit alles aan elkaar gepraat door wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel.

Starten deden we met een keynote door Patrick Sorgeloos (UGent) die ons door zijn lange carrière in het internationale aquacultuuronderzoek leidde. Hij eindigde met enkele zeer waardevolle boodschappen en levenslessen voor startende onderzoekers.

Daarna volgde een sessie waar 10 geselecteerde pre-docs hun werk wisten te brengen via een kort filmpje, onderbroken door een intermezzo waar deelnemers konden participeren in online rondetafelgesprekken met de Vlaamse maritieme bedrijven GEOxyz, Jan De Nul, Antea Group, Mantis Consulting, Otary Offshore Energy en VLIZ (Meet The Company).

Ter gelegenheid van de VLIZ Marine Science Day lanceerde VLIZ ook de nieuwste update van de Kennisgids Gebruik van Kust en Zee 2022. Met het toenemend belang van de zee voor onze maatschappij – onder meer in het kader van de Blauwe Economie – wordt excellent marien onderzoek meer dan ooit belangrijk. Minister Crevits riep in haar videoboodschap alle aanwezige Vlaamse mariene wetenschappers op om onze groeiende kennis nog meer om te zetten in een verantwoord en duurzaam gebruik van de zee. Ze rekent daarvoor op inspanningen van iedereen.

Eindigen deden we met een sessie waarbij de winnaars van diverse wetenschapsprijzen werden bekroond voor hun werk:

  • De VLIZ North Sea Award werd uitgereikt aan Emil de Borger (UGent), en de VLIZ Master Thesis Awards aan Merel Van Gorp (UAntwerpen) en Anton Bilsen (KU Leuven).
  • De Brilliant Marine Research Idea grants 2022 (gesponsored door DEME Group, Antea Group, Otary en VLIZ-filantropie) gingen naar Wouter Deleersnyder (UGent), Heleen Keirsebelik (UAntwerpen), Ignace Pelckmans (UAntwerpen), Marie Sioen (UGent), Hisham Shaikh (VLIZ) and Jesper van Dijk (UAntwerpen). Lees meer over hun briljante idee in dit artikel. Volgend jaar horen we hen over hun verwezenlijkingen met deze beurs ter waarde van 5000 euro; net zoals dit jaar de winnaars van de BMRI-2021 deden: Soria Delva (UGent), Alexander Hooyberg (VLIZ & UGent),Valérie Mattelin (UGent) en Glenn Strypsteen (KU Leuven).
  • Voor het eerst werd de jaarlijkse Dr. Edouard Delcroix Incentive Award uitgereikt op de VLIZ Marine Science Day door Hydro vzw, en dat voor het verdienstelijke werk van een jonge wetenschapper naar de link tussen de oceaan en de menselijke gezondheid. Deze keer ging de prijs naar Marine Severin (VLIZ).
     

Ingeschreven deelnemers konden nog de ganse dag hun stem uitbrengen voor wie het meest duidelijk was in het brengen van de boodschap. De publieksprijzen voor de beste pre-doc presentatie en beste poster gingen naar:

  • Jolien Buyse (ILVO) met haar knappe online presentatie “Effects of offshore wind farms on the distribution, diet and condition of plaice Pleuronectes platessa in the Belgian part of the North Sea”.
  • Heleen Keirsebelik (UAntwerpen) voor haar aantrekkelijk vormgegeven wetenschappelijk poster “Tracking the downstream migration of an aquatic invader: preliminary results on the spatio-temporal movement behaviour of the Chinese mitten crab in the Scheldt Estuary, Belgium”.
     

Tot volgend jaar! 

 

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!