Geomariene wetenschapper voor reconstructie van 5000 jaar evolutie Vlaamse kust

mariene geowetenschapper
VLIZ | Benito Dewaegemaeker

Het nieuwe onderzoeksproject Testerep wil de evolutie en de uiteindelijke ondergang van het schiereiland Testerep reconstrueren en gaat daarbij 5000 jaar terug in de tijd. Hiervoor zoekt het VLIZ een mariene geowetenschapper met een goede onderzoeksbasis, maar ook met een brede interesse in outreach en valorisatie van de resultaten. Want wie wil nu niet weten wat er zich al die tijd voor en aan de Vlaamse kust afspeelde? Solliciteren kan tot 17 december.

De sterk groeiende belangstelling voor verdronken landschappen en maritieme geo-archeologie zette het onderzoeksconsortium – bestaande uit archeologen, mariene geowetenschappers, waterbouwkundige ingenieurs en virtual reality-specialisten van VUB, VLIZ, KU Leuven en HoWest –  aan om het SBO-project TESTEREP (TEsterep REconstructed for Policy making and Public Engagement) op te starten. Ze willen daarmee de evolutie en de uiteindelijke ondergang van het schiereiland Testerep – jawel, hetzelfde Testerep waarnaar dit magazine is genoemd – tijdens de afgelopen 5000 jaar bestuderen vanuit archeologisch, geologisch en hydrodynamisch oogpunt. Het project integreert de studie van klimaat- en zeespiegelverandering, paleogeografie, mariene geologie, oceanografie en archeologie.

Onderzoeksgewijs werkt de geselecteerde MSc in (mariene) geologie, geofysica, aard- of mariene wetenschappen mee aan de studie naar de offshore paleo-geomorfologische verandering van de Vlaamse kust, in het gebied waar ooit het schiereiland Testerep lag. Hij/zij helpt met het inplannen van marien veldwerk en het verwerken van mariene (geologische) data. Daarnaast speelt diezelfde onderzoeker een belangrijke rol bij de communicatie en valorisatie, gericht op publieksbetrokkenheid bij het brede publiek (Nederlandstalig), beleidsmakers, bedrijven en onderzoekers.

Meer over deze vacature op de VLIZ-website

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Artikel delen

Lijkt dit artikel iets voor uw vrienden of collega’s? Deel het met hen!