In het nieuwe boek ‘Gekaapte brieven’ ontvouwen de auteurs letterlijk een aantal brieven die zeelui uit Oostende – toen ook een berucht kapersnest – in het jaar 1664 naar huis schreven, maar nooit zijn aangekomen. Hun post werd onderschept door Britse kapers en is al die tijd in Britse archieven bewaard gebleven. Vier maritiem gepassioneerde liefhebbers spoorden ze op, vertaalden ze naar modern Nederlands en plaatsen ze binnen een context van de ruimere geschiedenis van het 17de eeuwse Oostende.
De vele brieven – afkomstig van matrozen tot officieren uit Oostende – geven stem aan hun heimwee, (liefdes)verdriet, (wan)hoop, dromen, opinies, wensen, overtuigingen en emoties. Ze gaan vaak over anekdotes zoals geboortes, huwelijken, ziektes, achterklap, feesten, overspel en de altijd aanwezige dood. Deze brieven van over zee brachten toen vaak het enige ‘teken van leven’ van de zeelui, vaak maanden, dikwijls jaren, en soms zelfs voorgoed van hun familie gescheiden in tijd en ruimte. Dankzij deze selectie brieven krijgen ook de kleine (zee)man en de vergeten volksvrouw aan het thuisfront een heel persoonlijke stem en dat binnen de ruimere economische, politieke en sociale (maritieme) geschiedenis van het 17de eeuwse Oostende. De publicatie kreeg de steun van het VLIZ.
Het rijk geïllustreerde boek ‘Gekaapte brieven – Episodes uit de 17de eeuwse Oostendse maritieme geschiedenis’ is uitgegeven door Stichting Kunstboek en voor 29,95 euro te verkrijgen in de betere (online) boekhandel.
Referentie: Rudi Clynckemaillie, Marc Loy, Rupert Ovenden & Willy Versluys (2020). Gekaapte brieven – Episodes uit de 17de eeuwse Oostendse maritieme geschiedenis. Stichting Kunstboek. 192 pp. ISBN: 978-90-5856-660-7