Iedere maand nodigen twee radiomakers een onderzoeker van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) uit om de trap te beklimmen naar het torentje van het instituut op Texel. Daar, ver boven de zeespiegel, kijken ze uit over het wad en praten ze over de toestand van de zee. En over hun boeiende onderzoek. Heel toegankelijk gebracht, bedoeld voor niet-kenners.
In elke podcast is er tijd genomen voor een grondig gesprek met de onderzoekers over wat zij zien en voelen als ze naar de zee kijken, over de vogels boven het wad, over de duisternis van de diepzee, over de grootste en de kleinste beestjes in de zee, over proefopstellingen en experimenten, over wat we zouden kunnen doen als de zee stijgt, over wat we niet meer tegen kunnen houden.
Momenteel zijn er al 4 afleveringen te ontdekken:
- De zee als vergaarbak van miljarden virussen met virus-deskundige Corina Brussaard
- Saharazand als kunstmest van de zee met marien geoloog Jan Berend Stuut, de stofexpert van het NIOZ
- De kanoet als graadmeter van de stand van het wad met ecoloog en vogelonderzoeker Allert Bijleveld
- Zeewier als het antwoord van de zee op de problemen van het land met experimenteel marien bioloog Klaas Timmermans, hoofd van het NIOZ-zeewiercentrum
De podcasts 'Van delta tot Diepzee' zijn beschikbaar via niozpodcast.nl en jouw favoriete podcastkanaal, maar zijn ook te volgen via YouTube.